Només els hi faltava anar amb vestits de “faralaes” i diademes fluorescents per cridar més l’atenció. Anaven tres en un patinet elèctric, dijous al vespre, pel carril bici del passeig del Vint-i-dos de Juliol. Tres, i cridant, plens de gatzara, i van veure un grup de persones, però no van reparar en què aquestes persones, moltes d’elles amb bicis, eren allà en la presentació de la campanya informativa sobre l’ús cívic dels patinets. I hi havia policies també. Als tres nois se’ls va acabar la xerinola rodada de sobte, quan dos agents els van parar i van acabar denunciant al portador del vehicle, un jove de 18 anys. Sanció a l’acte: està prohibit que en aquests vehicles circuli més d’una persona. I està prohibit usar auriculars mentre es condueix un aparell d’aquests. I sí, el noi portava auriculars, també: 300 euros de multa en total, en principi.
La dels tres nois d’alegria interrompuda va ser una de les anècdotes de la presentació, davant de l’estació del Nord, de la campanya de la Policia Municipal i l’associació BiciTerrassa Club (BiTer) per informar sobre la normativa i sobre els bons usos dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), patinets elèctrics sobretot. N’hi ha a milers a Terrassa i els problemes de convivència en la via pública, sobretot amb els vianants, no són pocs ni de petita importància. La percepció menteix poc, però les dades menteixen menys: fins fa uns mesos, potser un any, no arribava a l’1% la proporció d’accidents de trànsit en els quals estaven implicats alguna bici o algun patinet. Enguany, aquesta proporció ronda el 8%: dels 94 accidents protagonitzats per aquests vehicles que han tingut lloc en el nucli urbà de Terrassa des del gener, 73 s’han saldat amb ferits lleus i 4, amb ferits greus, i 17, sense ferits.
“Pel carril bici no es pot anar a més de 10 km/h”, indicaven els informadors als usuaris. Els més, es mostraven receptius i encaixaven la informació i es guardaven els fullets. Uns altres, els menys, van reaccionar amb desdeny. Uns altres, amb sorpresa, “per la calçada? Ah, no ho sabia”. Sí, i a més, pel mig de la calçada.
Auge
“La prioritat és dels vianants”, deixava clar Xavier Fernández Rivero, regidor de Via Pública i Policia Municipal, que va incidir en la importància d’una vessant de la campanya: la difusió de la informació als centres escolars i les associacions de familiars d’alumnes. No cal fixar-se gaire cada matí per veure centenars de pares i mares portant els seus fills a l’escola en patinet elèctric. Els usuaris “han d’anar integrant les mesures”, diu Fernández Rivero, i l’Ajuntament sap que el bon ús dels VMP no s’aconsegueix “d’un dia per l’altre”, però costarà molt anivellar la balança.
“Els VMP tenen molt auge, sobretot entre els joves, i observem que hi ha molt mal ús. Als carrers hem de conviure tots i hem de conscienciar als usuaris perquè compleixin les normes”, comenta Marc Lloberas, membre de BiTer i un dels voluntaris de la campanya, que es desenvoluparà fins al 8 d’octubre. “El patinet està guanyant molt terreny a les bicis”, afegeix. No hi ha dades fiables sobre la quantitat de patinets a Terrassa, però a botigues especialitzades no és gens estrany veure proporcions de 20 aparells per 3 bicis entre les màquines a lliurar a clients. “El problema també és de formació. No n’hi ha per als conductors de patinets i crec que arribarà el moment en què la DGT la consideri obligatòria”, diu Antoni Flores, intendent major del cos local. Des de gener passat, la Policia Municipal ha interposat 521 denúncies a usuaris de patinets. La majoria, per circular per zones no autoritzades. Els VMP no poden anar, per norma general, per les voreres.