Terrassa

La gratuïtat del curs P2 aixeca debat

Les escoles privades estan inquietes per saber si hi haurà compensació a un últim curs d’escola bressol de franc

Una llar d'infants privada al centre de la ciutat /Alberto Tallón

Pocs dies després de l’inici del nou curs escolar, la Generalitat ha revelat noves polítiques per aquest àmbit. Ha estat el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonés, qui va anunciar el dimarts, durant el debat al Parlament, que es compromet a la gratuïtat de l’últim curs (P2) d’escola bressol a partir del curs 2022-23 i amb la voluntat que al final tota l’etapa ho sigui. En aquest sentit, Aragonés va remarcar que “el P2 serà la primera fase del procés de gratuïtat en l’accés a l’escola bressol, que ha de permetre avançar cap a l’equitat en l’accés a l’educació i fer un salt endavant en la igualtat d’oportunitats, que es construeix des de la infància”. La promesa té condicions i és que va lligada a la disponibilitat pressupostària de l’any 2022.

La novetat del president ha provocat les primeres reaccions dels centres privats de 0 a 3 anys, els quals han demanat que s’acceleri una reunió amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que encara tenen pendent. Laia Pujol, directora de la Llar d’Infants El Cargol i una de les portaveus del sector a Terrassa, ha manifestat que “l’anunci de Pere Aragonés ha estat una gran sorpresa perquè desconeixíem aquesta mesura”. Pujol va afegir que ha generat desconcert. “No sabem res més enllà del que tothom ha sentit i llegit als mitjans de comunicació. Ara per ara només podem dir que en el fons (afavorir l’escolarització de 0 a 3 anys) h i estem d’acord, però si el P2 és gratuït a la pública, hi hauria d’haver compensació a la privada com l’etapa d’infantil, primària i secundària”.

A l’expectativa
La directora argumenta la seva petició. “La promesa d’Aragonés, si es porta a terme, pot reduir la demanda d’accés a la privada o que els infants canviïn de centre cap a la pública quan tinguin 2 anys perquè el cost és zero. I nosaltres volem subsistir i continuar amb la nostra feina educativa”. Altres direccions de llars d’infants privades van expressar la mateixa inquietud. Lídia Mullor, directora de la Llar d’Infants Pessigolles i també portaveu del sector, va dir que “la mesura és bona, però caldrà veure si hi ha alguna mena d’ajut per les privades perquè ens podem trobar en una caiguda de la matrícula. Només hi ha un anunci, no és res concret i ara per ara tot són reaccions a primera vista”. Marta Martínez, d’Eina, que és cooperativa, va afegir que “és un tema important que mereix una trobada amb el departament d’Educació per saber més coses. Nosaltres pensem que ens pot perjudicar”.

Temps difícils
Les tres escoles de 0 a 3 anys consultades per aquest diari no van amagar que la iniciativa de la Generalitat arriba en temps molt difícils. La caiguda de la natalitat, i la pandèmia sanitària ha fet que les escoles privades d’aquesta etapa pateixin per omplir les places que ofereixen. I a aquests dos factors cal afegir l’ampliació del període d de la baixa de paternitat que si se suma al de maternitat són vuit mesos.

Els centres han de fer molts números cada dos per tres i hi ha alguns que han hagut de tancar portes com Virolai i Quitxalla, dues escoles que tenien llarg recorregut. Marta Martínez, educadora d’Eina, ho remarca. “El sector està molt afectat i gairebé sobrevius si estàs en una zona, com nosaltres a Can Palet, on fa temps que hi treballes i no tens gaire competència. Aquest curs hem aconseguit remuntar la matrícula, però així i tot tenim places lliures”.

Lídia Mullor, directora de Pesigolles, ubicada al centre, comparteix la mateixa inquietud. “Si no hi ha contrapartides, no podrem subsistir”. Laia Pujol, directora d’El Cargol, també ho reivindica. “Hi ha d’haver subvencions perquè no hi ha places per tothom i per això hi ha dues xarxes, pública i privada, com a infantil, primària i secundària. S’ha de valorar també la feina que fa el sector privat perquè, al final, aquest tipus de mesures de donar serveis gratuïts generen un desequilibri entre l’oferta i la demanda.

Teresa Ciurana: “Celebrem la notícia”

La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, s’ha mostrat molt satisfeta de la notícia del president de la Generalitat de la gratuïtat de pàrvuls de 2 anys. “No podem fer res més que celebrar-ho. És una mesura encaminada en l’objectiu de fer que l’educació sigui universal des de ben aviat i per tant contribueix a l’equitat dels infants. A més, és un fet constatable que l‘escolarització en aquest primer cicle d’infantil ajudar a detectar millor les necessitats educatives especials i a evitar el fracàs escolar”.

Ciurana diu que, després de la proposta, caldrà posar fil a l’agulla. “Ara cal afrontar el repte amb Serveis Territorials d’Educació. Nosaltres som un municipi important en nombre d’escoles bressols (11). Una mesura d’aquest estil farà augmentar la demanda i caldrà refer el mapa de l’oferta”. La regidora va avançar que hi ha solucions per donar resposta. “Hi ha algunes escoles bressol que tenen espai perquè són grans i no acaben d’omplir les places. I també hi ha una altra solució que és obrir aules de P2 en escoles públiques d’infantil i primària, especialment en centres de màxima complexitat”. La regidora va reiterar que volen seguir negociant amb Generalitat per fer una xarxa pública única.

Pares i mares de la pública, satisfets 

Les famílies de la xarxa escolar pública han rebut l’anunci del president Pere Aragonés molt complagudes. En aquest sentit, Tiago Ferreria, membre de la plataforma La Pepeta, ha destacat que “el president ha donat resposta a una reivindicació històrica de les famílies que des de fa 3 anys fèiem aquesta petició a la conselleria d’Educació”. Ferreira va precisar, però que estan a l’expectativa de l’aplicació. “Caldrà veure si aquesta gratuïtat serà real perquè a infantil i primària i secundària no ho és. Les famílies continuen fent aportacions en material i sortida que hauria de ser gratuït” .

La gratuïtat del curs P2 aixeca debat
To Top