Durant les darreres setmanes el pelegrinatge de conductors per la perifèria de la nova àrea de vianants intentant creuar el centre de la ciutat, com feien abans, o arribar als pàrquings de la plaça Vella o del Raval és una constant diària. La ciutadania dels barris, i especialment aquells conductors procedents d’altres municipis, desconeixen els itineraris recomanats. Quan arriben a les boques de l’illa de vianants comencen un pelegrinatge per la perifèria de la zona restringida que acaba amb els nervis de molts.
Terrassa Centre celebra l’ampliació de l’illa, però demana que la informació arribi als conductors
“És que no en tenia ni idea”, comentava ahir Rosa Safont, al volant d’un Opel Mokka blanc pel carrer de Sant Pau. “Volia arribar al pàrquing de la plaça Vella pel carrer de la Rutlla i m’he trobat que no podia girar cap al carrer del Vall. Després de fer tota la volta, he pujat per Arquimedes i per la Rasa per anar al pàrquing del Passeig, i ara resulta que acabo a Sant Pau i em podrien multar… Doncs és de bojos, la veritat.”
La Rosa ve de Rubí dos cops per setmana. Fa col·laboracions en un despatx professional i torna a la ciutat els dissabtes a comprar. “M’encanta el centre comercial de Terrassa, però la veritat és que cada vegada ens ho estan posant més difícil”, diu. Com ella, molts conductors que baixen a l’illa de vianants a comprar, a fer gestions, a passejar o al metge deambulen en cotxe per la perifèria en una ruta interminable. La majoria saben que l’illa de vianants ha crescut, però desconeixen els recorreguts alternatius.
“Jo vaig comprar-me uns pantalons dissabte i vaig fer un munt de voltes fins a arribar al pàrquing del Raval”, explica Xavier Morante. Ahir tornava, també en cotxe, a la mateixa botiga per fer un canvi. “He provat aquesta vegada entrant pel Passeig i encara ha estat pitjor –diu. Una altra vegada esperaré al final de la jornada i baixaré en bus.”
Els comerciants del centre farà una campanya que mostrarà les rutes fins als pàrquings
Als comerciants del centre de la ciutat, els preocupa que la dificultat per arribar en cotxe al centre històric repercuteixi en les vendes, en l’activitat dels despatxos professionals i en la restauració. Així ho van traslladar dilluns al govern municipal, en una reunió amb la direcció política i tècnica de les regidories de Comerç i Mobilitat.
“Estem contents amb un centre per a vianants, més sostenible i amable –comenta Anna Roque, gerent de l’entitat Terrassa Centre–, però ens temem que en aquests mesos, fins que la ciutadania s’acostumi als nous itineraris, els clients marxin a altres centres comercials amb aparcament gratuït.”
Roque explica que les botigues reben aquestes setmanes comentaris de molts clients que “es queixen de la gimcana per arribar. Abans de baixar en cotxe, la gent s’ho pensa dues vegades”.
Terrassa Centre creu que l’ampliació de l’illa de vianants “serà positiva”, però “hi ha hagut mancances en la informació. L’Ajuntament ha fet un esforç per informar els veïns i comerciants del centre, però la informació no ha arribat a les persones que es desplacen des dels barris o d’altres municipis”. TC creu que és important acompanyar aquests conductors “en la transició”.
Per ajudar-los, l’entitat prepara una campanya que convidarà la ciutadania a continuar gaudint del centre de la ciutat. Ho farà amb “quatre vídeos que mostren com arribar als pàrquings de la plaça Vella, del Raval, del Passeig i de la plaça Nova. També reactivarem la campanya de tiquets per aparcar gratuïtament”, anuncia l’entitat. “Volem trencar amb la idea que el centre no és accessible –diu Roque. Es pot arribar a peu, en bici, en patinet i en transport públic. Però també s’ha de poder arribar en cotxe.”
A Terrassa es fan 200 mil desplaçaments interns diaris en cotxe per recórrer només 2 quilòmetres. En total, els terrassencs fan 600 mil desplaçaments, el 60% a peu
El mes de juliol, quan es va implantar la nova illa de vianants, que duplica la superfície del centre restringit al trànsit, els comerciants ja van manifestar la seva inquietud pel possible descens de tràfic i de vendes. En l’ampliació anterior, aparcaments com el de la plaça Vella van detectar una baixada important de la rotació, derivada dels nous itineraris d’accés i de la discreta senyalització, que posteriorment es va reforçar. Després de l’actual ampliació de l’illa de vianants, a manca de dades estadístiques, els aparcaments no haurien notat un descens significatiu d’usuaris.
Des de l’1 de juliol
La darrera ampliació de l’illa de vianants es va posar en marxa l’1 de juliol amb la creació de les àrees del Passeig, el Vapor Gran i el Vapor Ventalló, a més d’ampliar la de la plaça Vella. Només poden circular els vehicles amb el distintiu de residents i usuaris de garatges.
Al Passeig, el vial nord queda només per a garatges i residents i el trànsit passa només pel vial sud, que ha canviat de sentit. Al Vapor Ventalló es tallarà el tram sud de Sant Llorenç, i al Vapor Gran passen a ser de vianants parts dels carrers de la Rutlla, Col·legi i el seu entorn. També són per a vianants Sant Marian, entre Topete i Baldrich; Sant Cristòfol, entre Garcia Humet i Sant Antoni, i Creu Gran, des de la plaça de la Creu. En aquest cas, com a part de la nova àrea de la Seu d’Ègara.