Terrassa va estrenar a la primavera el seu pla de màrqueting turístic i ara dona un pas de gegant incorporant a l’ecosistema nous elements que completen el relat històric de la ciutat. El projecte s’ha batejat com a “Vapor.0. Turisme Industrial i Sostenible” i acaba de presentar candidatura a la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destins del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Les subvencions donen cobertura econòmica al 100% dels projectes i, en aquesta primera convocatòria de 2021, tenen data límit d’execució: el 31 de desembre de 2023.
“Ens hem presentat, ens fa molta il·lusió i creiem que ens ho mereixem. Pensem que ens han de concedir la subvenció, però haurem d’esperar” abans de final d’any per saber si és així. Ho comentava ahir Lluïsa Melgares, portaveu del govern i tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, durant la presentació del Vapor.0 a la Masia Freixa acompanyada del regidor de Turisme, Pep Forn.
20 localitzacions s’han escollit per a la ubicació al carrer de maquinària tèxtil, peces i objectes del llegat industrial de Terrassa
L’Ajuntament presenta un projecte que vol transformar el model turístic de Terrassa i convertir la ciutat en una alternativa de turisme cultural de qualitat i desestacionalitzada, enfront “d’altres localitzacions turístiques properes actualment saturades”, comenta Pep Forn. La iniciativa, que té un pressupost global de 6,9 milions d’euros, posa l’accent en tres actuacions: la reforma de fàbriques i edificis del patrimoni modernista, la museïtzació de l’espai públic, traient al carrer maquinària, eines i peces del passat de la ciutat, i digitalitzant l’experiència turística de la mà del 5G.
La iniciativa es recolza en quatre eixos estratègics –transició verda i sostenible, millora de l’eficiència, transició digital i competitivitat– i engloba un paquet d’actuacions on el projecte més gran, dotat amb 2,4 milions, correspon a rehabilitacions del patrimoni.
Rehabilitacions
En aquest eix s’intervindrà a la Masia Freixa, que serà rehabilitada i convertida en un centre d’interpretació del modernisme; a la Casa Alegre de Sagrera, on es faran obres de manteniment i s’ampliarà l’espai museístic, incorporant el magatzem; i a la Sala Muncunill, que serà equipada per acollir art digital .
Les rehabilitacions inclouen també la reparació de la coberta del Condicionament, per convertir-lo en un centre d’interpretació de la cultura popular catalana i incorporar-lo a les rutes turístiques de la ciutat; i l’antic Ajuntament de Sant Pere, que climatitzarà el darrer pis.
Dins l’eix de l’eficiència energètica s’ha inclòs la remodelació del tram sud del carrer de Sant Llorenç, que passarà ser un espai de vianants, fusionat amb la plaça del Vapor Ventalló i dos intervencions emblemàtiques.
La primera a la plaça Josep Freixa i Argemí, que serà un espai de plataforma plana, millorant la connexió entre el centre de la ciutat i la Masia Freixa. I la segona a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, concebuda com a porta d’accés al Districte Zero. Aquest espai també serà remodelat, amb prioritat de vianants, per reforçar el recorregut cap a l’eix del ferrocarril, llegat del patrimoni industrial de la ciutat. En aquest punt s’ubicaran una de les 20 màquines, eines o peces del llegat industrial que sortiran de les fàbriques i els museus per ocupar el carrer.
Aquesta és una de les novetats del Vapor.0. “Volem aproximar la maquinària industrial al carrer perquè permeti interpretar el llegat de la ciutat”, comenta Pep Forn. Les dues primeres peces ja estan sobre la taula, pendents de la seva col·locació a l’espai urbà.
El pla Vapor.0 té un pressupost de 6,9 milions. Un 35% de l’import es destinarà a rehabilitació del patrimoni
El pla vol fer també de les visites una experiència immersiva. El 5G permetrà incorporar tècniques de digitalització i realitat augmentada. També es vol personalitzar l’oferta turística, regular els fluxos per evitar aglomeracions i digitalitzar les rutes, millorant la senyalització turística, tot en sintonia amb el nou model de turisme intel·ligent.
“Es faran”
Abans de finals d’anys Terrassa sabrà si és beneficiària dels 6.9 milions dels Plans de Sostenibilitat Turística del govern de l’Estat. Ahir, Pep Forn va dir que, amb Vapor.0, l’executiu municipal “ha dissenyat la ciutat del futur. Si ens arriben els diners, el desembre de 2023 han d’estat tots els projectes executats”. Si no arriben, va afegir, “no podran estar en dos anys i mig, sinó en deu. Però es faran”. Actualment “molts d’ells ja tenen pla director o projecte executiu fet i alguns els comencem ja el mes vinent”.
Entre les actuacions incloses en pressupostos hi ha la conversió de la Massia Freixa en un centre d’interpretació del modernisme i la remodelació del tram sud del carrer de Sant Llorenç, entre d’altres. Les 22 actuacions previstes estan escampades per diferents punts de la ciutat, tot i que majoritàriament al centre.
Turisme, motor econòmic
Amb Vapor.0, Terrassa vol posicionar-se en el mapa de les destinacions turístiques del país i aposta per un model cultural de qualitat, amb activitat desestacionalitzada i turistes potencials tot l’any. 2022 ha de ser també l’any de la tornada dels visitants a Barcelona i a ciutats com Terrassa, que complementen l’oferta amb patrimoni industrial i modernista.
Amb el projecte de turismes industrial sostenible “es consolida l’estratègia de competitivitat territorial de la ciutat de Terrassa -afegeix Forn-. Al costat del clúster de la Salut i del sector Audiovisual, apostem per un model d’innovació oberta i transversal que té en el turisme un motor econòmic”.
Els pilars del nou model
El pla barreja la reforma d’antics espais, la museïtzació del carrer i la digitalització de l’experiència turística.
La Masia Freixa, centre d’interpretació del Modernisme
El pla preveu impermeabilitzar la coberta, obrir accés al minaret i a l’estructura original de l’edifici, per conèixer com la va repensar Lluís Muncunill. La recuperació del mobiliari original del menjador i de les habitacions permetrà conèixer com vivia una familia burgesa.
La plaça Mossén cinto Verdaguer, renovada
Com el tram sud del carrer de Sant Llorenç i la plaça Freixa i Argemí, la de Mossèn Cinto Verdaguer passarà a ser un espai de plataforma plana, amb prioritat de pas per als vianants. La plaça acollirà una peça del passat industrial i serà clau per al projecte de rehabilitació del Vapor Albinyana.
Turisme 5G, viatge virtual al passat modernista
Realitat virtual i augmentada per submergir el visitant en les escenes del passat industrial de Terrassa. Jocs interactius per saber com és i com era la ciutat. Les noves tecnologies faran de les visites una experiència immersiva.
Teixint complicitats
Diversos agents s’han compromès ja amb Terrassa en el projecte de consolidar una nova oferta turística sostenible
La família Freixa, els mobles a l’Eixample
L’Ajuntament ha arribat a un acord amb els hereus de la família Freixa per a la cessió del mobiliari del menjador i de les habitacions de la Masia Freixa, que actualment són a un pis de l’Eixample de Barcelona.
Les institucions. Sumar consensos
En un moment clau per obtenir recursos, el govern ha presentat el pla a la Diputació, al Consell Comarcal del Vallès Occidental i a la Generalitat. La complicitat suma.
El MNACTEC. Les peces del museu
El magatzem del MNACTEC acumula maquinària, eines i peces històriques que ha acordat descatalogar per cedir-les a la ciutat, que les exposarà als carrers i places de Terrassa
La plantilla, en temps rècord
Els tècnics municipals han jugat un paper clau en la consecució del pla Vapor.0. La proposta suma projectes de diferents àrees i ha estat redactat en temps rècord