Terrassa

Castells cap a la normalitat

S’amplia a 160 el nombre de participants en les activitats

Minyons i Castellers en una actuació conjunta a la passada Festa Major / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Entre la moderada satisfacció i la cautela obligada oscil·len les reaccions de les dues colles castelleres de Terrassa, Minyons i Castellers, davant les noves mesures sanitàries que obren una miqueta l’escletxa perquè les actuacions s’acostin encara més, un xic més, a la desitjada normalitat. La Generalitat ha augmentat a 160 el nombre de persones que poden participar en les construccions, tot i que els castellers hauran de certificar que estan vacunats o han passat el coronavirus, o una prova de detecció recent.

“No ens permeten encara activar la colla des del punt de vista social, però estem contents perquè se’ns permet, almenys, fer castells”, indica Jaume Maeso, president de Minyons, hores després de l’aprovació de les mesures de relaxació de restriccions. De tota manera, la colla malva manté la prudència i tenia previst enviar ahir formularis a tots els seus membres per ponderar els qui estan disposats a tornar a l’activitat. Així, els responsables del grup podran fer-se una idea dels seus recursos i preparar-se per a una campanya encara en l’aire. Estan “a l’espera que la situació millori i la xifra de castellers pugui ser il·limitada”. Minyons encara no ha programat cap actuació pública en les pròximes setmanes, però sí que té la mirada il·lusionada posada en la seva diada, prevista per al 21 de novembre.

I llavors, què? Quins tipus de castells es poden fer amb 160 persones? Les colles han d’evaluar la nova situació, planificar, provar, saber quins membres estan disposats a col·laborar en  aquestes construccions. Segons Maeso, els grups podran executar castells de set, i possiblement de vuit, de moment. Diverses colles d’arreu de Catalunya es van citar ahir a Valls per parlar de les noves disposicions. Castellers de Terrassa va celebrar “l’aprovació d’un protocol per la tornada a l’activitat castellera” i va agrair l’esforç “a totes les persones que ho han fet possible”. Precisament, el grup blau-turquesa celebrarà el proper diumenge una Diada de Pilars amb la intenció de fer construccions d’aquests tipus als 37 barris de Terrassa.

El Departament de Cultura va anunciar dimarts passat la revisió de les mesures de represa del sector de la cultura popular adoptades el 6 de juny, car la situació epidemiològica ho permet. El pla sectorial de juny limitava el nombre de persones que podien desenvolupar les activitats castelleres: no podia superar el límit de 45 persones en actes sense contacte físic i no podia ser de més de 25 en el cas d’actuacions amb contacte. O sigui, en el cas dels castells.

Aquesta mesura permetia practicar algunes activitats, però Cultura admet que limitava “de manera molt important” les activitats  castelleres, basades “en la participació d’un nombre més elevat de persones i amb contacte físic imprescindible”. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha participat en la modificació, pensada “perquè tots els castellers puguin fer la desescalada”, va explicar dimarts Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. “Es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable”, va afegir.

 

Mesures temporals

La Generalitat deixa clar que les  noves condicions són temporals i relacionades amb les situacions de nivell d’alerta 2 i inferiors “en els àmbits territorials on es desenvolupin les activitats, segons el barem establert per les autoritats sanitàries”. Les mesures, doncs, resten sotmeses a possibles variacions “segons evolucionin els nivells d’alerta”. Una de les condicions afecta al públic, que no podrà tenir contacte amb els executants mentre es mantingui l’alerta actual.

Els espectadors i els castellers han de situar-se en espais clarament separats i perimetrats. El públic haurà d’estar assegut, “amb llocs preferiblement preassignats” i amb les mateixes condicions de seguretat indicades per a la resta d’espectacles culturals: circuits d’accés i sortida, mascaretes, gel hidroalcohòlic i distàncies de seguretat.

Els castellers han d’estar associats a la colla i han de certificar que tenen la pauta de vacunació completa o que han patit el coronavirus en els darrers tres mesos. La canalla d’edat inferior als 12 anys queda exempta d’aquesta mesura, però ha de realitzar-se un cribatge amb test d’antígens ràpid “com a mínim 48 hores abans de l’actuació”. Els castellers han d’utilitzar mascareta durant tota l’actuació, així com practicar “una higiene exhaustiva de mans i peus” amb gels.

Castells cap a la normalitat
To Top