LES PREGUNTES
- Com s’identifica o quins símptomes ens poden avisar que hi pot haver un cas de “bullying”?
- De quina manera s’ha d’actuar davant d’una situació en la qual es produeix “bullying” cap a una persona?
- Quin ha de ser el paper de les famílies i de l’escola quan es té coneixement d’una situació com aquesta?
- La irrupció de les noves tecnologies i l’auge de les xarxes socials han agreujat aquesta problemàtica?
LES RESPOSTES
Cristina Gutiérrez: “Les noves tecnologies ho han empitjorat tot”
És educadora emocional, escriptora i investigadora. Dirigeix La Granja Ability Training Center, un centre pioner en educació emocional. A la jornada va tractar sobre “La importància de les competències emocionals”
- Quan el nen està trist i sense ganes de fer coses. No somriu, està apàtic, baixa l’esquena i veus que té apatia, desil·lusió, desmotivació i tristesa.
- El primer que s’ha de fer és preguntar què passa. Anar directament de cara i sense dissimular i donar voltes. I si sospitem que passa alguna cosa i es nega a parlar. Podem començar explicant una anècdota personal per entrar i que s’atreveixi a parlar.
- Han de ser un equip. La tribu educa i no només en assetjament escolar, perquè el bullying ve de la ràbia. La por en augment i la tristesa en augment és una bona de rellotgeria i és un tsunami emocional. Si no hi ha un equip, serà com un vaixell que està a punt d’enfonsar-se.
- Sí, ho ha empitjorat i molt. És la pantalla de generar un personatge que tu no ets i pots escriure el que vulguis, i et quedes tan tranquil. Si jo t’insulto, intentaràs defensar-te i igual m’insultes a mi, però davant d’una pantalla hi ha la seguretat d’aquesta agressivitat encoberta.
Lena de Botton: “A tot arreu hi ha violència i no l’hem de trivialitzar”
Doctora en Sociologia, aquesta barcelonina va impartir la ponència “El model dialògic de prevenció i resolució de conflictes”. De Botton, a més, és membre del CREA (Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa)
- A nivell psicològic, quan veus un nen que està trist, o veus que està tancat, però sobretot, a tot arreu hi ha bullying, hi ha violència, i per tant hem d’obrir els ulls, i obrir-los al màxim de persones possibles per identificar aquesta violència i no trivialitzar-la.
- S’ha d’actuar molt decididament en el primer símptoma o sospita que hi hagi i és molt important donar moltes eines a tota la comunitat perquè actuï i només sigui un i que sigui tota la comunitat que aïlli la conducta agressora.
- Han de tenir un paper molt decisiu. Tota la comunitat, famílies, companys, monitors, mestres, han d’actuar i, per això, hem d’aprendre a identificar què és la violència i com actuar davant d’una situació de violència.
- L’origen de tot plegat no són les noves tecnologies, però les noves tecnologies han multiplicat aquest problema. El que també és molt important és que fem aquesta reflexió sobre la causa d’aquesta violència i que nos ens atregui. Hem de treure-li el glamur.
Anna López: “Entre pares i escola hi ha d’haver molta comunicació”
És agent de la Policia Municipal de Terrassa i membre de la URMEC, la Unitat de Relació i Mediació amb la Comunitat. A més, també s’encarrega de fer xerrades a les escoles per informar sobre l’assetjament escolar
- S’ha d’estar molt alerta de certs aspectes que ens ho identifiquen ràpidament, la tristesa o la ràbia que pot tenir una persona adulta o un menor. L’assetjament en general es pot patir a qualsevol edat i si veiem apatia o introspecció, donen l’alerta.
- El que no s’ha de fer mai és callar. És veritat que, moltes vegades, la mateixa víctima, per por o per vergonya, no és capaç de demanar ajuda, i aquí han d’intervenir altres persones que puguin donar un cop de mà a aquestes persones que no s’atreveixen ni a aixecar la mà.
- És importantíssima la tasca de treball emocional que poden fer els pares a casa. I a l’escola s’ha de fer un suport emocional que doni continuïtat a aquesta tasca començada pels pares i, sobretot, que hi hagi moltíssima comunicació entre ambdues parts.
- Efectivament, ho han agreujat moltíssim, i la pandèmia ha sumat més en negatiu. Les noves tecnologies donen una impersonalitat i certa impunitat i incrementen molt el “cyberbullying”.