Terrassa

La Terrassa universitària torna a les aules

Milers d’estudiants i professors ja van a classe després d’un curs allunyats de les aules

Estudiants de l'Eseiaat al campus universitari /NEBRIDI ARÓZTEGUI

[Laura Hernández i Marina Torras]

Cares d’alegria, encaixades de mans i cops de colze. Milers d’estudiants tornen aquests dies a la universitat en un curs que recupera la presencialitat a les aules i que a Terrassa injecta una dosi potent d’energia. Només a l’Eseiaat, 2.600 alumnes de deu graus diferents van tornar ahir a classe i 1.400 estudiants de màster ho faran dijous vinent.

Aforament del 70% a les aules.  A les classes de l’Eseiaa els alumnes estudien distanciats, un codi QR permet rastrejar contactes en cas de detectar-se un brot i, a finestres i portes, un estudi científic garanteix la ventilació creuada /Fotos Nebridi aróztegui

La ciutat recupera el pols universitari després d’un any de passadissos buits al campus, virtualitat a les aules i aturada de l’ecosistema econòmic que es mou al voltant de les facultats.

Restauradors, llibreters, bugaderies, immobiliàries i propietaris de pisos i habitacions esperen l’aterratge dels estudiants per tornar a recuperar el pols.

A l’interior de les aules, la universitat ha viscut un any de grans reptes i afronta un curs amb alumnes a classe, mascaretes i una logística anti-Covid sense precedents.

Ho explica Xavier Roca, director de l’Eseiaat. “Hem estructurat grups, obert noves aules i assegurat la correcta ventilació –explica. Som un espai segur, no hem tingut un sol brot durant la pandèmia.” En l’àmbit docent, l’escola ha fet “un salt tecnològic molt important” per garantir la formació de milers d’estudiants arreu de Catalunya i del món.

La ciutat recupera el pols universitari, un tsunami d’estudiants i docents que ja reactiva el mercat del lloguer i la restauració

A l’Escola d’Enginyeries s’han fet obres per adaptar els espais docents a les indicacions del Procicat, que limita al 70% l’ocupació de les aules. Els dos auditoris que s’utilitzaven per a les sessions d’avaluació s’han equipat amb pantalles, càmeres, altaveus i canons de llum i so per funcionar com a aules docents. També s’ha habilitat una nova classe a l’edifici Tr1, l’històric. En aquest punt, el laboratori de fabricació s’ha traslladat a un espai més ampli, cosa que ha permès guanyar una aula amb aforament per a cent alumnes, que acollirà grups de 50-60. Sobretot classes de primer, segon i tercer grau, els grups més nombrosos.

Un total de 70 aules, 30 laboratoris i 120 seminaris, biblioteques i consergeries. La logística per garantir la seguretat en pandèmia s’estén per tots els racons de l’Eseiaat i, per extensió, a tot el campus de Terrassa, amb cadires separades i circuits d’entrada i sortida.

Els primers mesos de la pandèmia van haver abandonaments. Ara, els graus tecnològics i d’enginyeria estan plens

A l’Escola d’Enginyeries un estudi de la qualitat de l’aire a 30 aules ha permès garantir la ventilació creuada a tota l’escola universitària. I un codi QR a les taules, que els estudiants capturen amb el mòbil a l’entrada i a la sortida de classe, permetrà rastrejar contactes en cas de detectar un positiu. En un any i mig de pandèmia a l’Eseiaat “no hi ha hagut un sol brot”, explica el director. Hi ha hagut baixes d’alumnes i de professors, alguns amb ingressos a l’UCI, però cap mort.

Des de la universitat expliquen que la Covid els ha permès donar “un salt tecnològic brutal, del que ens sentim molt orgullosos”. Milers d’estudiants treballant amb els ordinadors de la facultat a través del portàtil a casa, pissarres tàctils que han permès als professors compartir simultàniament amb els alumnes el disseny del mecanisme d’un acoblament o les barreges en un tub d’assaig, i càmeres cap per emetre imatges amb precisió. “Per aconseguir-ho hem multiplicat per deu l’amplada de banda i el sistema no se’ns ha penjat ni una sola vegada.”

Ara que els alumnes tornen a les aules, Roca recorda la novetat, el 2020, de les classes online. “Primer va agradar no haver d’agafar el cotxe ni el tren i assistir a classe en pijama, però amb el pas dels mesos vam detectar fatiga en els alumnes i ganes de tornar a l’aula. Així i tot-apunta- vam tancat el curs 2020/2021 amb els mateixos aprovats.”

Com a conseqüència d’aquella experiència i, sobretot, de “la presa de consciència en pandèmia que la tecnologia i l’enginyeria són vitals”, la matriculació ha crescut en les carreres tecnològiques. “El primer semestre de 2020 vam tenir abandonaments i ara, tot i pujar les notes de tall, totes les titulacions estan plenes.”

Puja el lloguer d’habitacions a cases particulars

A les immobiliàries, la demanda de pisos o habitacions de lloguer per a estudiants ha caigut un 40%, expliquen des del sector. Els universitaris necessiten una llar, però la busquen als portals habituals o contacten amb particulars que lloguen pisos o bé habitacions a casa.

“Aquests dies han passat menys de la meitat dels alumnes que altres anys per l’oficina”, comenta Gemma Pi des de Finques Vallparadís, amb despatx a Prat de la Riba, entorn de la UPC.
Des de Don Piso, Miquel Baco dona les claus del fenomen. “El 2020 els estudiants van signar contractes i dipositar fiances que a alguns els va costar recuperar quan van tancar les aules. Els va passar al gener i també al novembre. Ara, la incertesa sobre el futur frena els lloguers.”

L’Eseiaat ha multiplicat per 10 l’amplada de banda per garantir la connexió de milers d’estudiants a Catalunya i al món

La demanda creixent de lloguers per part de famílies i joves, i el sostre als preus de la llei del lloguer de 2019, que frena alguns propietaris, limita l’oferta de pisos i habitacions pels canals convencionals.

En paral·lel, aquests dies es tanquen centenars d’acords entre estudiants i particulars. Les residències universitàries tornen a estar plenes i la ciutat torna a ser espai d’acollida.

“Prefereixo mil vegades les classes presencials”

L’Àlex Magaña ha tornat a les aules per cursar un màster en organització industrial a l’Eseiaat, on s’ha graduat en enginyeria elèctrica. És de Terrassa, anirà a classe en horari de tarda i ho farà de manera semipresencial. Dues tardes i mitja a l’aula i la resta, des de casa. L’estudiant, de 23 anys, torna a la universitat “amb mentalitat oberta. A veure què m’ofereix aquest nou curs, però jo tinc expectatives altes”, diu. L’any passat totes les classes van ser ‘online’, una experiència que espera no haver de repetir. “Prefereixo mil vegades les classes presencials –afirma. No pots estar concentrat dues hores mirant una pantalla.”

“Les teòriques, ‘online’. Així les pots tornar a veure”

Joel Vallverdú és de Tarragona i aquest curs farà 4t d’enginyeria de disseny industrial i desenvolupament de producte a la UPC de Terrassa. Està convençut que “a poc a poc la situació s’anirà normalitzant, segur que serà millor que l’any passat”. L’alumne, que s’allotja a la residència universitària, celebra que tornin les classes presencials, però recorda que l’any passat no van haver-hi festes ni Setmana Cultural i ara espera “que es recuperi” també l’activitat lúdica. Pel que fa a la tornada a les aules, “la presencialitat és perfecta per a les pràctiques, però les classes teòriques ‘online’ funcionaven molt bé. Podies tornar-les a veure quan volguessis i al teu ritme”.

To Top