L’oferta d’estudis universitaris de Terrassa per a aquest curs perd una titulació històrica. El grau de gestió d’empreses en comerç i distribució no ha rebut la demanda suficient per iniciar el primer curs i el centre que en fa la gestió, l’Escodi, ha decidit la seva extinció. La titulació emprendrà el nou curs la setmana vinent, però només ho farà amb els alumnes de 2n, 3r i 4t i desapareixerà en tres cursos a mesura que es vagin graduant els que hi ha ara matriculats.
Així ho van confirmar ahir els gestors de la titulació i de l’Escodi que des de fa un temps formava part del patronat de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Terrassa (Escac) i de l’Escola Pia. Jaume Macià, cap d’estudis del grau de comerç, també del grau de cinema, va lamentar el fet. “El nombre de preinscripcions que havien tingut era molt baix. Era de vuit persones i no estava clar que totes acabessin fent la matrícula. L’agència AQU d’avaluació i acreditació de títols et demana arribar a unes 50 persones per curs. Per tant, era una situació que es feia del tot inviable i que ens ha fet optar per extingir el títol perquè no teníem possibilitats de captar més alumnes.”
La decisió que han pres els gestors s’ha parlat amb la Universitat de Barcelona (UB), que és qui tenia l’Escodi com a centre adscrit, donat que la titulació ha estat sempre privada. Macià va afegir que “la UB farà ara el tràmit per abandonar aquesta adscripció, però la preservarà òbviament per als alumnes que han començat la carrera i que s’han de graduar”.
El que encara està pendent de resoldre és què passarà amb l’Escodi. El cap d’estudis va manifestar al respecte que “nosaltres, des de l’Escac, ens cuidàvem directament de la titulació i ja hem pres una decisió i no proposarem res més com a alternativa perquè de fet no és el nostre terreny. El nostre és l’Escola de Cinema i els seus estudis”. Altres membres del patronat, com Dolors Puig, consideren que “tot no es pot donar per perdut i potser podem pensar a reflotar l’Escodi cercant altres titulacions que tinguin més demanda”, encara que no va citar-ne cap exemple.
Canvi de patrons
L’Escodi va canviar de patrons l’any 2019. Fins llavors, depenia fonamentalment d’institucions públiques, la Cambra de Comerç i la Generalitat, que a la vegada varen ser-ne membres fundadors. En el traspàs de patrons, hi va intervenir l’Ajuntament de Terrassa. En el seu moment es va explicar que l’Escodi passava sota la gestió d’un nou patronat en què hi havia l’Escac, l’Escola Pia i Dolors Puig, exregidora socialista, a títol particular. La notícia va despertar en el seu dia més d’una sorpresa, especialment per als que hi treballaven, l’equip directiu i gestor i els professors, perquè no s’acabava d’entendre l’operació d’absorció de dues especialitats acadèmiques tan diferents. Ahir, el mateix Macià, de l’Escac, va reconèixer que “vàrem absorbir l’Escodi per donar-li sortida, però, de fet, formàvem una estranya parella encara que, al final, tot fos gestió acadèmica”.
Altres pèrdues
La incorporació de l’Escodi a l’Escac va comportar que la primera, que tenia la seu al Vapor Universitari, es mudés uns metres més enllà, al carrer de Colom, a l’Escac, que té la seu a la Farinera. Allí han fet les classes durant els cursos 2019-20 i 2020-21. Per al curs que és a punt d’iniciar-se, el dilluns 13 de setembre, es podria obrir de nou el Vapor, donat que en conjunt són uns 30 alumnes i el nombre quedarà estable.
De tornar al Vapor, el grau de gestió d’empreses de comerç i distribució, ara ja en extinció, serà l´únic amb caràcter universitari que hi haurà en aquell espai. La delegació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha tancat l’oficina i fa temps que va tancar també la de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (Uned), que se’n va anar a Barcelona. En els seus inicis, el Vapor també va ser seu de l’Escola de Turisme, que estava adscrita a la Universitat de Girona, i que també va cloure la seva activitat perquè no era sostenible. En l’actualitat, acull l’Escola d’Art i Disseny, que és municipal; l’escola d’idiomes Fiac, i les delegacions d’arquitectes.
Un camí ple d’aventures
El projecte de l’Escola Superior en Comerç i Distribució i la titulació universitària han estat, des dels inicis, un camí difícil, però en cap moment la direcció, en mans de Núria Beltran, no en va desistir i va anar superant tots els obstacles. L’escola va néixer avalada per la formació reconeguda i de qualitat que feia la Cambra de Comerç en l’àmbit directiu del comerç i es va considerar que el sector, molt canviant, necessitaria persones amb molta preparació per afrontar els canvis que ja s’avançaven com la implantació de grans centres comercials, franquícies, el comerç en línia, etcètera. La titulació va començar el curs 2007-8 i va tenir la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a centre adscrit. Li va costar enlairar-se, però ho va aconseguir. Hi havia demanda de joves que agafaven el comerç familiar i d’altres que havien fet els cicles formatius de comerç. De mica en mica, l’Escodi va obtenir prestigi i aliances i el suport de moltes firmes i organitzacions de comerç que van obrir la borsa de treball. El nivell d’inserció era molt alt. Un cop es va consolidar, l’Escodi va canviar d’adscripció i en l’última etapa ha estat sota l’aixopluc de la Universitat de Barcelona (UB). Amb aquesta universitat treballava també en projectes d’estudi de mercat en què prenien el pols a la situació del comerç i també a allò que demanava el client.