Com a homenatge a la vintena de terrassencs assassinats a mans de les tropes borbòniques de Felip V els dies 3, 4, 5 i 6 de setembre de 1713 en el marc de la Guerra de Successió, la Comissió 4 de setembre ha organitzat avui l’onzè acte commemoratiu per recordar els fets, de la mà d’Òmnium Cultural. Enguany, la Marxa de les Torxes del 5 de setembre s’ha celebrat a la Plaça Vella en un espai delimitat, per tal d’evitar aglomeracions i respectar les mesures sanitàries contra la Covid-19, en comptes del recorregut habitual.
Centenars d’egarencs s’han concentrat a la plaça per recordar els valents avantpassats que van intentar resistir-se a l’ocupació borbònica per tots els mitjans, sent ells partidaris dels austríacs, i perdre en la seva lluita els seus habitatges, incendiats com la resta de la ciutat, que consideraven casa i digna de defensar fins al final.
L’acte ha acollit diverses personalitats polítiques i entitats terrassenques. Els Cantaires del Raval han entonat els Cants a la Llibertat, entre els quals “Indignats”, “Vull ser lliure” i el “Cant dels Segadors”, com a tret de sortida i de cloenda de l’esdeveniment, a més de guardar un minut de silenci. El polític de Junts per Catalunya i recentment indultat Josep Rull, pregoner convidat, ha recordat les diferents fases d’anhel de llibertat per les que ha passat Catalunya, entre les quals el Trienni Liberal, el 1833 i la Renaixença, a més d’homenatjar els noms d’aquells assassinats el 1713. “Hi havia el dilema de si resistir o rendir-se, i la resistència de Terrassa va ser heroica” ha evidenciat Rull. Assumpta Nicolau, membre d’Òmnium Cultural, ha concordat amb el que ha dit el polític al llegir el manifest, que commemora els terrassencs que van lluitar amb sang, suor i llàgrimes per la seva ciutat.
La cultura no s’ha quedat enrere i ha volgut oferir el seu homenatge als esdeveniments de fa més de 300 anys amb les seves pròpies mostres. Per tal d’entendre millor l’assalt, el Ball de Serrallonga n’ha ofert una acurada representació, explicant el recorregut de les tropes borbòniques per la vila, passant pel Portal de Sant Roc, l’Església del Sant Esperit i el Convent de Sant Francesc, on moltes dones van ocultar-se durant l’ocupació, i la desolació i dol que les famílies egarenques van sentir al perdre tot allò en què creien i estimaven.
Els bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere han fet ballar els seus bastons amb perfecta harmonia al so de les gralles i els Tabalers, davant de l’admiració del públic, i els diables de Ca n’Aurell han tret a passejar el Drak Baluk Astharot amb les llums i fum de colors que escopia la mítica figura de la tradició terrassenca.
A l’acte també han estat presents la Tinent d’alcalde Núria Marín, en substitució de Jordi Ballart, i els regidors de l’Ajuntament, així com els diputats d’Esquerra Republicana que just havien acabat el seu propi acte commemoratiu a la plaça de la Torre del Palau.