El departament d’Educació obrirà una tercera fase de matriculació per als alumnes de Formació Professional amb l’objectiu de donar accés a cicles formatius al nombre més gran d’alumnes possible, després que milers d’estudiants es quedessin sense la plaça desitjada abans de l’estiu. El 6 de setembre s’acaba el segon període de matriculació i, dos dies després, s’obrirà una convocatòria extraordinària amb oferta de més places.
Així ho va anunciar ahir la directora dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Maria Teresa Fons, durant el plenari en format digital del Consell de la Formació Professional de Terrassa. La reunió va estar presidida per la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, en delegació de l’alcalde, i hi van participar representants dels centres, de les famílies, de l’alumnat, dels docents i del sector empresarial.
El 8 de setembre arrenca la fase extraordinària d’inscripció en cicles formatius. Dos dies extres per aconseguir plaça
Dilluns es tancarà el segon i, fins ara, el darrer període d’inscripció a l’FP i ho farà amb alumnes pendents d’aconseguir plaça. El 8 de setembre i durant dos dies, fins al 10 de setembre, el departament d’Educació obrirà un nou termini d’inscripció que tindrà caràcter extraordinari i que s’obrirà a tots els estudiants d’FP, els que ja tinguin grup i plaça assignats, però que vulguin canviar d’opció, i també els que encara no hagin aconseguit matricular-se.
Més oferta
En el nou procés, “l’accés als cicles formatius serà per nota, com ja passa al cicle superior”, va explicar ahir Carme Viñas, coordinadora d’FP del Vallès Occidental. “Avui a tot tardar sortirà la resolució i l’únic barem serà la nota”, va insistir ahir, “no hi haurà cap altra consideració”. Els alumnes preinscrits, amb plaça assignada o pendent, tindran prioritat i els que encara no hagin fet la preinscripció “aniran a la cua”.
Viñas va explicar que amb el nou període de matriculació “es vol donar oportunitat a tothom”, no només als estudiants que encara no tenen plaça assignada. El departament augmentarà l’oferta lectiva, tot i que no serà fins als dies vinents que es concretarà el nombre de places i quants grups nous s’obren. Viñas va apuntar ahir la xifra de sis, però va matisar que “potser són més”.
El 6 de setembre l’Ajuntament parlarà amb la Generalitat. Vol participar a la comissió de garanties de l’FP
Les primeres reaccions a l’anunci del període extraordinari de matriculació es van produir al plenari. Les mares van qüestionar la nota com a criteri de selecció i els centres concertats van explicar que l’increment d’ofertes buida les aules dels centres privats. Ismael Perálvarez, adjunt a direcció de l’escola Vedruna Vall, va explicar que l’obertura d’un nou grup a l’INS Nicolau Copèrnic ha provocat la marxa de cinc alumnes que “proven sort a la pública i ja tenim trucades preguntant com s’obrirà el període extraordinari”. Perálvarez creu que l’administració fa “competència deslleial”, a la concertada.
En clau comarcal
Des del govern municipal, Teresa Ciurana va recordar que la comarca “no té encara resolt el problema de l’oferta de places” i va anunciar noves reunions amb el director general d’FP, Àngel Miguel, per reclamar “una prospecció i planificació integrada” i l’adaptació “de l’oferta docent a la demanda dels sectors productius”.
Ahir es va publicar l’oferta de la segona fase de matriculació i des dels serveis territorials d’Educació es va fer una crida a l’alumnat a pensar en clau comarcal, a ampliar la recerca a centres de Rubí o Sabadell on trobar la plaça desitjada. “Els alumnes han de tenir l’oportunitat educativa que vulguin i que es mereixin”, va dir ahir la directora dels Serveis Territorials, que va mencionar l’INS Castellarnau com una alternativa.
Amb el segon període de matriculació per tancar –dilluns 6–i amb l’increment de 3 grups i 176 places a Terrassa, la matriculació continua activa. En aquest escenari, la mobilitat d’alumnes no permet actualitzar la xifra d’estudiants que avui estan sense plaça en primera opció.
Un nou grup de treball per acostar escola i empresa
L’oferta lectiva d’FP i les preferències de molts estudiants no responen als perfils professionals que necessiten les empreses. Josep Armengol, vicepresident del Consell de l’FP, va tornar a posar ahir sobre la taula la necessitat que l’oferta formativa s’adapti a la demanda del sector productiu i va posar com a exemple “el descrèdit que les ocupacions industrials com el tèxtil tenen entre l’alumnat”.
El resultat són “titulacions amb places vacants i altres que generen un excedent de professionals”, com l’educació infantil, en ple tancament d’escoles bressol per la baixa natalitat.
Armengol va llançar la proposta de crear un grup de treball integrat per les empreses, els gremis i els centres formatius que va ser ben acollida i que es concretarà aviat. Integrarà les taules de treball de xarcuteria-carnisseria, tèxtil i oficis relacionats amb els drons i s’ampliarà amb nous integrants de la indústria i els serveis. L’objectiu, va dir Armengol, és “evitar la descompensació entre oferta lectiva i la laboral”.
El grup serà “temporal”. En un mes haurà de definir la mecànica de treball i, en sis mesos, emetre un informe concloent.
Carles Lázaro (PSC) demana acompanyar les famílies
La fase extraordinària de matriculació suposarà un hàndicap per a famílies poc familiaritzades amb l’entorn digital. El regidor socialista Carles Lázaro, docent de professió, va demanar “un punt d’informació i acompanyament” per evitar que “qui té més competències digitals passi per davant”. El regidor també va recordar que hi haurà alumnes que en quedaran fora i va proposar un servei de tutela, per reconduir-los cap a altres circuits formatius. En aquest sentit, Manuel Robles, conseller comarcal d’Ensenyament, va dir que l’increment de ràtio “no és una solució màgica” i que estem davant un escenari d’abandonament. “Una política reactiva serveix per avui, però què passarà el pròxim curs?”
La Cambra convida l’FP a participar al COVE
El president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, va convidar ahir el plenari del Consell de l’FP de Terrassa a sumar-se al projecte europeu COVE (Centres of Vocational Excellence). Una iniciativa d’Eurochambres per fomentar la innovació en l’àmbit de la Formació Professional. La convocatòria, que està dotada amb un pressupost de 4 milions d’euros, té de límit el dia 7 de setembre per presentar els projectes, que es desenvoluparan en el període 2022-2026. La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Maria Teresa Fons, i la regidora d’Ensenyament, Teresa Ciurana, van donar suport a la iniciativa, que té un gran impacte territorial i permetria la connexió de l’FP amb l’ecosistema d’innovació europeu.