Els centres educatius van reobrir portes ahir després de dos mesos d’estar tancats per les vacances d’estiu. Mestres i professors van tornar als centres per ultimar els detalls del nou curs que començarà el dilluns 13 de setembre i que mantindrà les mesures prioritàries (mascareta, higiene de mans, distància, ventilació) per la pandèmia sanitària. Malgrat tot, els equips directius consultats es mostren il·lusionats i optimistes per tornar a la feina.
Els docents viuen el primer dia d’una manera especial, sobretot aquells que tenen molta responsabilitat com els directius acadèmics. A ells els toca coordinar la reunió del primer claustre i empatitzar a tots els professionals, els de sempre i els nous. Hi ha centres, com El Cim, que cada any intenten imprimir un segell particular. I així va ser. L’equip docent va celebrar el retrobament a la natura, a l’era de la Casa Nova de l’Obac, amb gairebé els 50 professionals que té al seu centre.
A la tornada, la directora Maria Teresa Claret, de l’Escola El Cim, va dir que la proposta va ser molt ben rebuda. “La pandèmia limita molt la comunicació i van pensar que seria una bona idea fer una activitat de retrobament a la muntanya. Ha tingut com a fil conductor la música perquè és un mitjà d’expressió que diu moltes coses encara que no hi hagi paraules”. La directora diu que el seu equip torna il·lusionat i amb moltes ganes. “La Covid ens fa molt respecte, però ja tenim un curs d’experiència d’escoles obertes amb Covid i, per tant, no hi ha tanta incertesa com l’any passat”. Celebra que hi ha algunes mesures més flexibles, però insisteix en la prudència. “Hem de conviure amb la pandèmia i haurem de donar resposta a les situacions que es generin”.
L’Escola Andersen també va descriure bones sensacions. La directora, Rosa Jané, va manifestar que “estem molt animats malgrat que haurem de dur la mascareta perquè la Covid segueix”. La directora va aplaudir també les noves mesures del departament d’Educació. “La mesura que poden sortir al pati tots junts, amb mascareta, és un respir perquè ens permet més flexibilitat en l’organització i quedar-nos al centre. El curs passat havíem de fer servir espais de la parròquia de Can Palet i ara ja no caldrà”. També va compartir amb bons ulls el fet que es puguin reobrir les extraescolars i les sortides. En aquest sentit, va dir que l’escola ja ha fet una agenda amb una sortida trimestral. “De moment en farem una perquè també hem vist al cap d’un any que la pandèmia ha agreujat l’economia de les famílies”. L’Escola El Vallès també va rebre el seu equip docent. La directora, Eva Rueda, va destacar que “tothom ha vingut amb moltes ganes de treballar i, a més estem molt contents, perquè hi ha una plantilla molt cohesionada, implicada i estable”. La principal responsable acadèmica del centre confia que el curs anirà bé perquè hi ha més experiència en com abordar la pandèmia i perquè hi ha més responsabilitat.
Més marge de maniobra
A l’Escola Serra de l’Obac, la directora, Donina Alfaro, també desprenia molt optimisme. “Cada curs és una nova aventura i malgrat que la Covid estem molt esperançats i amb ganes de treballar amb els infants”. Alfaro va destacar que tenir més flexibilitat en activitats comunes, com el pati, les extraescolars o sortides, enfortirà la relació i alliberarà l’organització d’espais i torns. I va afegir que el que més desitgen és treure’s la mascareta per recuperar la comunicació del tu a tu.
A l’Institut (INS) Jaume Cabré també estaven contents. La directora Maribel Tarrés va expressar que “estem tranquils perquè hi ha una experiència de tot un curs de convivència amb la Covid i hi ha moltes coses que ja les tenim interioritzades”. Tarrés va destacar també que intentaran flexibilitzar el màxim sempre amb les restriccions. En aquest sentit va dir que la pandèmia ha obligat a crear noves formes de treballar que es quedaran. “Nosaltres, l’any passat, van començar a fer classe a l’exterior. Anàvem al Llac Petit, a La Mola, al Parc de Vallparadís per temes de ciències naturals i al Museu Nacional de la Ciència per temes de ciència i tecnologia. Doncs això, ho mantindrem com també, és clar, el model híbrid de classes (presencial a distància) per si de cas hi han alumnes confinats”.
Crida a vacunar-se
Les directores dels centres que també fan l’etapa de secundària, com és el cas d’El Cim, Andersen i l’INS Jaume Cabré, van donar ple suport al Govern a la campanya de vacunació a l’alumnat d’aquesta etapa perquè es posi la vacuna. Rosa Jané, de l’Andersen, va fer un reclam. “Vetllarem molt perquè el nostre alumnat d’ESO es vacuni perquè ells i tots estarem més segurs i hi haurà menys confinaments”. Pel que fa als docents, la gran majoria (més d’un 90 per cent) ja tenen la segona pauta i, per tant, no caldrà confinar-se.Afegir que alguns d’aquests centres estrenen novetats. El Cim completa l’escolarització 0-3, Andersen ha reformat el pati i tindrà un mural artístic i l’INS Jaume Cabré graduarà la primera promoció de l’ESO.
Pares i mares confien en la seguretat
La ciutat va recuperant el seu ritme i ho farà de tot el dilluns, 13 de setembre, quan s’obri un nou curs escolar. Les famílies ja preparen aquest retorn a classe que serà també en pandèmia, però amb més eines per lluitar-hi i amb més experiència que fa un any perquè llavors sí que era un factor totalment nou per nosaltres.
Des del sector de pares i pares, aplegats en la plataforma La Pepeta, confien que el curs serà segur. En aquest sentit, Damià Hoyos, membre de l’entitat, ha manifestat que “no estem tan preocupats ni espantats com el mes de setembre de l’any passat perquè en aquell moment tot era nou per tothom. Ara mateix, creiem i volem creure que tot anirà bé perquè hi ha un aprenentatge, un rodatge, i sobretot molta consciència i responsabilitat”. Damià Hoyos considera que on s’ha d’incidir més en l’alumnat de secundària, batxillerat i Formació Professional. Aquí s’ha de continuar insistint en la vacuna perquè és la millor manera de tenir a ratlla el virus que segueix sent del tot imprevisible”.
La comunitat educativa parlar de la pandèmia, però també d’altres temes com el menjador escolar en el qual es va fer una nova adjudicació i no ha prosperat per recurs d’altres aspirants. Hoyos, de La Pepeta, diu que “ja temíem que alguna de les empreses del concurs públic tires endavant un recurs contra l’adjudicació del servei a Fundesplai. Malgrat tot, teníem esperances pel canvi de concessionària perquè el servei de l’empresa actual Serhs no el considerem de qualitat. Però Serhs i una altra candidata han bloquejat el procés i no es pot fer res. Hem d’esperar al fet que els tribunals resolguin”.
A banda del menjador, pares i mares segueixen amatents a les ràtios que hi haurà a les aules. les aules d’infantil estan contingudes perquè els naixements cauen mentre que les de primària segueixen plenes i alguns centres encara arrosseguen grups addicionals. A secundària és on hi ha més dificultats i especialment a la postobligatòria i a la Formació Professional, on hi havia llargues llistes d’espera abans d’estiu.
Hoyos diu que el tema de les aules plenes s’ha alleugerit una mica perquè la pandèmia ha obligat a tenir unes ràtios ajustades i tancades. El pare celebra que el departament d’Educació hagi posat més dotació pel virus i reforci les plantilles quan es produeixen baixes. Amb tot, elogia la feina dels docents i personal del servei dels centres, als que posa una nota de 10. “Els equips estan bolcats al 200% perquè les escoles estiguin obertes i l’alumnat pugui fer la classe presencial. I això es va demostrar el curs passat. Ara hi haurà algun canvi, com sortir al pati en grup bombolla sense la mascareta. Malgrat tot no podem abaixar la guàrdia”.