Terrassa

Augmenta la pressió pel rescat de tots els peatges

El conseller Puigneró demana el rescat de les autopistes que mantenen les barreres, entre elles la C-16 i els túnels de Vallvidrera. A Terrassa li reclamen la gratuïtat del peatge de les Fonts

Amb el peatge de les Fonts actiu, passen més vehicles per la carretera de Rubí, saturada, que per l’autopista / Alberto Tallón

Ja va passar amb les nou autopistes radials de Madrid en fallida, que van ser “salvades” per l’Estat a partir de l’any 2018. La fórmula del rescat, l’adquisició d’una infraestructura per part de l’administració via indemnització a la concessionària, torna com a via per aixecar el peatge a totes les autopistes catalanes.

El conseller de Polítiques Digitals i Territori Jordi Puigneró va plantejar el tema dissabte. El vicepresident del Govern va reclamar a l’Executiu de Pedro Sánchez que rescati les quatre autopistes catalanes que mantindran els peatges a partir de dimecres 1 de setembre. Demà eliminaran barreres l’AP-7 entre Tarragona i la frontera francesa, l’AP-2 entre el Vendrell i Saragossa, la C-32 des de Montgat a Blanes i la C-33 entre Barcelona i Montmeló.

La concessió dels túnels de Vallvidrera acava el 2037. La de la C-16 fins Manresa, inclòs el peatge de Les Fonts, el 2036

Puigneró demana a Sánchez que rescati els únics quatre trams d’autopista que mantindran la barrera a partir de dimecres: la C-16 entre Sant Cugat i Manresa, els túnels del Cadí i de Vallvidrera i el tram sud de la C-32, entre Castelldefels i El Vendrell. La mesura acabaria amb el greuge que suposa pels conductors de Terrassa el fet que les dues autopistes de peatge que passen per la ciutat siguin de pagament entre 15 i 16 anys més.

És el cas de la C-16 entre Terrassa i Manresa i de la mateixa C-16 en direcció a Barcelona, amb els peatges de Les Fonts i dels Túnels de Vallvidrera. La concessió de la C-16 entre Terrassa i Manresa finalitza l’any 2036 i la dels túnels de Vallvidrera en el 2037. El túnel del Cadí el 1937 i la que més es perllongarà en el temps, del tram sud de la C-32, s’extingira el 2039.
Es dona la circumstància que la C-16 acumula alguns dels peatges més cars de la xarxa viària catalana: 2,60 euros el de les Fonts, 4,31 euros els túnels de Vallvidrera, 4 euros a Sant Vicenç i 7,96 euros a la barrera de Manresa.

Puignerò recordava aquest cap de setmana que el Govern estatal ha impulsat rescats “per valors importants, com poden ser per exemple els 3 mil i els 4 mil milions que ha costat rescatar les radials de Madrid”. El conseller demana a l’executiu de Pedro Sánchez que “ho apliqui també a Catalunya a les infraestructures que queden encara amb peatge”. El departament de Territori estima que el cost del rescat de les quatre autopistes catalanes pendents d’aixecar barrera seria de 1.500 milions d’euros.

El greuge egarenc
El final de la concessió de les quatre autopistes catalanes (AP-2, AP-7, C-32 i C-33) no beneficia directament a la ciutat, que veu com les dues vies ràpides de pagament que la comuniquen amb l’Àrea Metropolitana i amb el Bages mantenen els peatges.

1500 milions d’euros costaria, segons la Generalitat, rescatar els quatre trams d’autopista que mantenen peatge a Catalunya

Des de Terrassa la classe política insisteix en el “greuge” que suposa pels egarencs el nou escenari. Recorda, a banda, que fa anys que la ciutat reivindica la supressió del peatge de les Fonts, una exigència que pren especial rellevància en un moment d’aixecament de barreres.

La penalització a la població terrassenca en matèria de mobilitat viària se suma a la que ja suporta en l’àmbit del transport públic. Terrassa és l’única ciutat del Vallès Occidental a la zona 3 tarifària, cosa que condemna els usuaris egarencs a pagar més car per desplaçar-se als municipis veïns, a les universitats, als centres de treball de l’Àrea Metropolitana i a Barcelona.

“Patim una doble penalització i ara amb els peatges”, comenta Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. “Sobre el rescat, el que diem nosaltres és que cal anar cap a la gratuïtat de totes les vies ràpides i que la injustícia amb Terrassa no pot durar més”. La regidora demana a la Generalitat i al Gobierno que acordin “una solució d’utilitat i de proximitat” que suprimeixi definitivament el patge de les Fonts. “La carretera de Rubí –recorda– suporta més trànsit que l’autopista”.

Els egarencs estan “pagant més diners en peatges i en transport públic. Van dir que la zona 3 se s’oprimiria amb la T-Mobilitat i ara no és així. Ens enganyen”, diu. “És urgent que la Generalitat segui a parlar de la mobilitat a Terrassa i dels costos econòmics i mediambientals d’aquest greuge”.

Des del PSC celebren la finalització de les concessions, l’eliminació dels peatges “i que el Govern de l’Estat hagi anunciat que està estudiant un nou model públic de gestió” de les autopistes, el pagament per ús, que considera “més just, equilibrat i sostenible per l’any 2024”, afirma el portaveu municipal Marc Armengol.

Els socialistes coincideixen amb Ciutadans en traslladar-li una proposta al conseller Puignerò en la seva proposta de negociar un rescat de les autopistes de peatge. Mentre negocia, li diuen el PSC i CS, “ampliï un carril a la carretera de Rubí, que suporta una congestió continua, i aixequi el peatge de les Fonts”, apunta Javier González, portaveu de la formació taronja.

Pel que fa a Junts per Terrassa, la seva portaveu municipal Meritxell Lluís apunta que “el peatge de les Fonts és una anomalia com a peatge pràcticament urbà. Cal eliminar-lo”. Amb l’aixecament de barreres de demà, diu, “el greuge és encara més gran”.

La política se suma a les paraules del conseller Puignerò quan demana el traspàs de les autopistes com a mecanisme per aixecar els peatges pendents. “El govern espanyol ha rescatat les autopistes a Madrid i hauria de transferir els diners necessaris al Govern de la Generalitat per aixecar la barrera del peatge de les Fonts”.

Fem Vallès demana resoldre greuges històrics

L’arquitecte Manel Larrosa defensa que la supressió dels peatges de l’AP-7 i l’AP-2 ha “de significar una oportunitat per a la justícia i l’equitat”. Barreres com la de Les Fonts (C-16) i la de Mollet a la C-33 “suposaran el manteniment d’un desequilibri intern de Catalunya” que s’hauria de resoldre “amb un rescat dels peatges directes i també dels peatges a l’ombra”. Aquests, diu, “estan condicionant la inversió de la Generalitat en obra pública” quan aquest “és un esforç que hauria d’haver fet el Govern estatal” invertint en infraestructura viària a Catalunya. La situació ha donat peu a un model deficient de la xarxa, amb costos econòmics i també en accidentalitat. El futur model de fiscalitat, diu Larrosa, hauria de ser “finalista” i, a banda de sufragar el manteniment de les vies de gran capacitat, “hauria de resoldre greuges històrics, com els peatges de la C-16, la C-33 i els peatges a l’ombra”.

Els transportistes volen tenir veu

El Gremi de Transportistes i Logística de Catalunya ha mostrat la seva satisfacció per la liberalització de les autopistes de peatge a Catalunya i a Espanya i recorda que només per l’AP-7, entre Tarragona i La Junquera, i l’AP-2, del Vendrell a Saragossa, passen diàriament 12 mil transportistes cada dia que deixaran de pagar 2 mil euros anuals per camió. El col·lectiu diu tenir el compromís del Gobierno de Pedro Sánchez de tancar amb el consens del sector transportista el model de “peatge” pel finançament del manteniment de les infraestructures, un cop passin a mans de les administracions. Ara, demanen “al Govern de la Generalitat poder trobar un model equitatiu que garanteixi el manteniment i cura de les vies, que és un element de seguretat pels professionals” i reclama participació activa del sector en la presa de decisions.

I a partir d’ara què?

Des de demà dimecres a Catalunya hi haurà més quilòmetres d’autopista gratuïta que de pagament. Quina és la nova situació?

Quan s’estalvien els conductors?

Si circuléssim per tots els peatges alliberats estalviaríem 45,96 euros. On més diners deixarem de pagar és a l’AP-7 fins a la Jonquera, (25,75 euros) i l’AP-2 fins a Saragossa (24,75 euros).

Qui pagarà el manteniment?

A l’autopistes AP-2 i AP-7, els pressupostos estatals; i a la C-32 i la C-33, els de la Generalitat. Serà així fins que el Govern estatal implanti el pagament per ús, previst per al 2024.

Qui perd amb la fi dels peatges?

340 treballadors d’Abertis, després del pacte signat amb els sindicats. També els municipis que fins ara cobraven l’IBI de l’activitat econòmica a les concessionàries.

Haurà més embussos?

S’espera un increment de trànsit als trams gratuïts. A Girona, un estudi de la Cambra de Comerç i de la Diputació estima que hi haurà un 15% més de vehicles al tram gironí de l’AP-7.

Augmenta la pressió pel rescat de tots els peatges
To Top