Terrassa

La crida per recuperar la vinya ja dona fruits

La campanya iniciada per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa per reconstruir el passat vitivinícola de Terrassa ja ha rebut els primers avisos de troballes de ceps. Diversos ciutadans han localitzat més d’una desena de plantes

A les Martines hi ha diverses plantes d’origen desconegut a un jardí particular

La crida feta per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa a principis del passat mes de juliol per recuperar la vinya i el seu cultiu a Terrassa ha començat a donar els primers fruits. Segons explica el regidor de l’àmbit, Carles Caballero, el servei ha rebut diversos avisos de la ciutadania sobre la troballa d’alguns ceps, amb fruit (raïm) o sense, a diferents punts de la ciutat. Tots ells han estat reportats a l’Institut Català del Vi (INCAVI), que fa anys que recupera varietats antigues de vinyes fent crides a la ciutadania a localitzar ceps al bosc i comunicar-los per al seu estudi. Resten pendents de la visita dels tècnics per identificar-ne les varietats.

Les descobertes corresponen a diferents zones dels afores de la ciutat, tant al sud com al nord i l’oest del municipi. En concret, s’han comunicat fins ara tres troballes. La primera d’elles s’ha fet a l’àrea de Can Carbonell, on s’han trobat alguns peus al marge de dos camps on antigament s’hi havia conreat vinya. Tot i que falta la comprovació tècnica, sembla bastant clar que pertanyen a un peu americà.

La segona descoberta s’ha produït al barri de Can Boada, on s’ha localitzat un peu a tocar del carrer Masia que ha sobreviscut a les desbrossades de l’espai. No fa fruit, però sembla que pot correspondre a alguna varietat sense identificar de Vitis vinifera, comenta el regidor.

La tercera i més nombrosa correspon a la urbanització de les Martines, on un veí del barri ha notificat la presència d’una desena o dotzena de plantes en un jardí particular, sense determinar si es tracta de peu americà o no. De fet, la propietat desconeix l’origen de les plantes.

Fa dos segles, Terrassa era una de les terres de producció de vi més important de Catalunya, amb una varietat de vinya que portava el nom de la ciutat i que es venia a la meitat del territori. Ara, l’Ajuntament convida la ciutadania a trobar ceps de vinyes de la històrica varietat local Terrassenc amagades entre la vegetació als entorns de la ciutat. El Consistori anima totes les persones que caminen per l’entorn natural de la ciutat a seguir identificant les vinyes que creixen enmig del camp o el bosc, geolocalitzar-les i enviar la informació al correu anellaverda@terrassa.cat.

Una plantació de 4.500 ceps
La campanya forma part del projecte per recuperar el cultiu de la vinya al municipi. Al setembre, l’Ajuntament traurà a concurs una primera plantació de vinya, amb 4.500 ceps, concretament a una finca d’1,6 hectàrees darrere de Mossèn Homs que va quedar inactiva fa uns mesos. El llogater es farà càrrec de la vinya i haurà de dedicar un 10% dels ceps (450) al cultiu experimental per recuperar la varietat autòctona, el cep Terrassenc.

Caballero explicava en la presentació de la iniciativa que es pretén “obrir camí perquè la producció de vi sigui una activitat econòmica per a l’Anella Verda i per a Terrassa”. “Si, fruit d’aquest projecte –que compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Vi i amb l’assessorament de professionals de l’enologia–, en un futur pròxim podem obtenir una varietat que porta el nom de la ciutat i fer vi, podria ser un incentiu perquè els grans propietaris de finques apostessin per la vinya i, d’aquesta manera, divulgar el nom de Terrassa arreu”, va dir.

To Top