Una Marxa de Torxes adaptada als temps de la Covid-19 se celebrarà el proper diumenge dia 5 de setembre, a partir de les 19 hores, a la Plaça Vella. El polític egarenc Josep Rull serà l’encarregat del pregó d’aquest acte que, com apunten els organitzadors, la Comissió 4 de setembre, és un homenatge “als terrassencs assassinats per les tropes borbòniques de Felip V el setembre de 1713”.
Aquesta celebració, que per la pandèmia no es va poder organitzar l’any passat, comptarà també amb la participació de diferents grups terrassencs de la cultura popular, com és el cas del Ball de Serrallonga, el Drac Baluk Astharot, els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, Grallers i Tabalers i els Cantaires del Raval.
A la roda de premsa de presentació d’aquesta activitat, es va explicar que l’homenatge no superarà l’hora de duració, ja que no es vol que “es faci pesat”, segons els organitzadors. Es controlarà l’accés als seients que es posaran a disposició dels que vulguin assistir-hi, i no hi haurà cap mena de reserva anticipada. Els espectadors ocuparan els llocs per rigorós ordre d’arribada, fins a omplir la capacitat prevista. Òbviament, tot estarà marcat per les mesures que es regeixen en l’actualitat pel que respecte a la Covid-19.
Es tracta de l’onzena edició d’aquesta Marxa de Torxes que, enguany, canvia el format per raons sanitàries i no es realitzarà com a tal. La Comissió 4 de setembre, que va néixer sota l’aixopluc d’Òmnium Cultural de Terrassa va crear aquesta commemoració amb un clar objectiu, el de “reivindicar la memòria dels terrassencs morts defensant la nostra vila durant la guerra de Successió. Segons van assegurar els organitzadors, “sempre hi ha algú que no coneix aquesta història”.
Època difícil
Respecte a la participació dels grups de cultura popular, van assenyalar que “és una època difícil, perquè molts estan de vacances i participaran els que han pogut o els que tenen més vinculació” amb aquests actes en anteriors edicions.
Sobre el fet que Rull sigui el pregoner, van explicar que “és una persona molt estimada pel poble” i van afegir que el polític egarenc, “sap el que és patir la repressió per part de l’estat”.
La Comissió 4 de setembre recorda que el 3 de setembre, els soldats borbònics van arribar a Terrassa, “vila que havia manifestat públicament la seva adhesió i obediència a la Casa d’Àustria. La intenció de la Marxa de Torxes sempre ha estat la de reivindicar aquells fets que van ser especialment durs, “amb el saqueig i robatori de Terrassa a mans de les tropes filipistes”. També es va ordenar “cremar” tot el que quedava de la vila.