Terrassa

Fonaments de quaranta centímetres

L’extrema duresa del subsòl implica aquesta tècnica constructiva a la promoció d’habitatges del Raval de Montserrat

Al solar del Raval ja s’aixequen els pilars del nou edifici / Lluís Clotet

Ahir era notícia la recerca de l’origen del Raval de Montserrat, al subsòl de l’antiga sabateria dels germans Vargas, i avui són les noves tècniques constructives les que tornen a posar d’actualitat el que aquest històric carrer amaga sota terra.

L’empresa de formigó armat Inmoclavall porta a terme les tasques de cimentació i l’aixecament de l’estructura d’un nou immoble d’habitatges als números 24,26 i 28 del Raval, al costat de l’oficina de CaixaBank. El bloc de pisos s’edifica sobre uns fonaments de només 40 centímetres de profunditat. La raó, l’extrema duresa del terreny.

La cimentació, amb sabates i riostes, resistirà el pes de l’edifici

Manuel Cruz, cap d’obra, explica que els estudis geotècnics per mesurar la qualitat del subsòl diuen que en aquest punt del Raval la terra és argilosa amb grava, una combinació que dificulta molt les tasques d’excavació.

La novetat ha fet replantejar el projecte, renunciant a la perforació de la finca i, per tant, a les places d’aparcament subterrani projectades inicialment. També ha donat peu a una nova tècnica constructiva.

“Hem optat per fer una cimentació de 40 centímetres de profunditat –explica Cruz–, muntant l’armadura amb sabates i riostes”, amb una formigonada sobre la qual ja s’aixequen els pilars de la nova edificació.

La dificultat de l’excavació ha descartat el pàrquing subterrani

Cruz comenta que aquesta “és una tècnica habitual en la construcció quan es treballa sobre sòls de gran duresa”. El tècnic vol deixar clar que, tot i la poca profunditat de la cimentació, “s’ha calculat la resistència del terreny per garantir que suportarà perfectament el pes de l’edificació”.

L’empresa Inmoclavall treballa al Raval “sobre un terreny verge i molt resistent”. De fet, l’antiga casa pairal de la família Bosch de Basea, ja enderrocada, es va aixecar “sobre una cimentació perimetral també de poca profunditat”. El nou edifici d’habitatges de lloguer s’aixecarà sobre la finca d’una de les residències més emblemàtiques del Raval de Montserrat, una edificació d’arquitectura del segle XVIII no catalogada i presidida per una Moreneta de guix a la façana.

A la tardor de 2019, l’anunci de l’enderroc de l’habitatge va inquietar el veïnat del centre de la ciutat, que va mostrar en xarxes la seva preocupació per la conservació de diversos elements de la construcció, especialment la marededeu.

Finalment la Moreneta, ja restaurada, tornarà per presidir el nou edifici del Raval, segons van anunciar des de Finques Llaberia, responsable de la gestió de l’immoble.

La família Bosch de Basea, que tenia a Can Jofresa la masia familiar, va decidir fa més d’un segle construir la casa pairal al Raval de Montserrat. La nissaga va assentar-se al bell mig de Terrassa i va participar activament en política. Jacint Bosch va ser alcalde de Terrassa durant dos anys, entre 1650 i 1652.

370 anys més tard, els hereus volen conservar la finca familiar i ho fan amb la promoció d’un nou immoble que destinaran íntegrament a lloguer.

Fonaments de quaranta centímetres
To Top