Amb l’entrada de l’agost i les vacances, molts egarencs han marxat de la ciutat i per primer cop des de l’obertura dels punts de vacunació, sobren vacunes. L’oferta ha superat a la demanda, i per tal de no llançar dosis, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha posat en marxa aquesta setmana, com s’ha fet a tants altres llocs del país, una campanya de vacunació sense cita prèvia al centre cívic Montserrat Roig de l’avinguda de Barcelona. La iniciativa va acabar ahir.
El ritme de vacunació de la ciutat era prou accelerat perquè totes les hores disponibles per administrar la vacuna contra la Covid-19 als punts habilitats a Terrassa s’esgotessin en qüestió de minuts a la pàgina web de La Meva Salut. Des de la seva habilitació com a punt de vacunació al gener, el centre sempre havia tingut llargues cues. Des de principis d’agost, però, el Consorci va adonar-se de la gran decaiguda de demanda, ja que només feien servir un 20% de les seves reserves: “Tenim el personal i les vacunes necessàries per servir tota la demanda, però des de l’agost ha vingut molta menys gent de la que ens esperàvem. De les 10.000 vacunes que teníem disponibles a la setmana, n’administràvem només 1.000. Hi havia hagut molta restricció sobre les vacunes, s’havien vedat i prioritzat, i ara que ja gairebé tothom podia vacunar-se, la gent no venia” explica la Cèlia García, directora d’infermeria de Primària del Consorci Sanitari de Terrassa.
Molt bona resposta
La campanya, però, ha estat tot un èxit. “Hem tingut una molt bona resposta. Cada matí, un centenar de persones venen sense cita, i a la tarda al voltant de les 150. Les cues són àgils, d’entre 5 o 10 minuts” comenta García. I emfatitza que el fet que sigui sense cita incentiva que tingui un impacte més local i hi acudeixi especialment gent de Terrassa, mentre que les cites concertades reuneixen gent que també ve de l’àrea metropolitana.
Aquesta iniciativa ha coincidit amb l’obertura de la vacunació per a la franja d’edat de 12 a 16 anys. Per això es veuen molts pares i mares acompanyant els seus fills a vacunar-se. Toñi va anar-hi dijous amb la seva filla Mar, de 16 anys. Ambdues reposaven després que els sanitaris els administressin la primera dosi de Pfizer, vacuna més freqüent de la que disposa el centre, tot i que alguns dies també ha tingut Janssen i AstraZeneca. Les dues terrassenques havien decidit acudir al punt de vacunació del centre Montserrat Roig per proximitat a casa seva i perquè no trobaven hora a la ciutat a través de La Meva Salut. Se sorprenien de la poca cua que havien fet. “Volíem que especialment Mar estigués vacunada i immunitzada abans que comencés l’escola. Com que aquest estiu ens quedarem a Terrassa, no tenim por que la segona dosi ens enganxi lluny, de vacances”.
Aquest era un dels principals objectius de la campanya: aconseguir que la població en edat escolar arribés al setembre amb la pauta completa. Per idèntic motiu, Nil, de 15 anys, va acudir al centre cívic Montserrat Roig amb la seva mare, Marta: “Teníem hora per vacunar-lo a la Maquinista, però quan vam veure que obrien sense cita prèvia aquí, no vam dubtar de venir”.
El CST espera mantenir el nivell de vacunació en els dies posteriors a aquesta campanya. “És més complex obrir punts sense cita prèvia, perquè hem d’adaptar-nos a la logística i fer un càlcul aproximat perquè no sobrin vacunes. Ens hem arriscat per proporcionar tota l’oferta de vacunes que tenim”, assegura García.
Un perfil de demandants força heterogeni
La crida a la vacunació sense cita no només ha reunit adolescents de 12 a 16 anys, sinó que el perfil és heterogeni i acull també adults que no havien pogut concertar cita abans per vacunar-se a Terrassa o pels voltants. En Baudilio té 30 anys i és natural de Veneçuela. Va moure cel i terra per tal de vacunar-se. Finalment, ho va aconseguir acudint al centre cívic Montserrat Roig sense cita prèvia: “Em sembla genial que hagin obert la possibilitat de vacunar-se d’aquesta manera. Com més gent que ho vulgui pugui accedir a la vacuna, millor. Accelerarà el procés de vacunació”. Anna també se surt de la nova franja d’edat oberta. Amb 23 anys, venia des de Sant Feliu de Llobregat per administrar-se la segona dosi de Pfizer. “Quan vaig venir per la primera dosi vaig trobar-me un perfil de gent més jove. Ara sí que es nota més públic adolescent”, diu.