Terrassa

Recuperades quatre tones de roba usada

La Fundació Humana passa balanç del primer semestre a la comarca

Planta de la Fundació Humana a l'Ametlla del Vallès

Facilitar la recollida de roba usada pel seu posterior reciclatge. Aquesta és una feina que fa la Fundació Humana Pueblo para Pueblo al Vallès Occidental des de fa temps. L’entitat ha passat balanç del primer semestre d’aquest any afectat per la pandèmia. Pel que fa a Terrassa, la fundació ha recollit quatre tones de roba, un volum molt inferior respecte a altres municipis de l’entorn. Durant el mateix període, a Sant Cugat va recollir 80,3 tones a Rubí 66 tones. També cita Ullastrell, on va recollir 3,8 tones.
En el seu conjunt suma un total de 403 tones de tèxtil usat a la comarca que equival a 1,8 milions de peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i veuran perllongar el cicle de vida útil. Aquestes 403 tones representen una lleugera disminució respecte als primers sis mesos de l’any passat que el total va ser de 412 tones.

Beneficis socials
La fundació explica que la gestió que fa per donar una segona vida al tèxtil usat implica un doble benefici. El primer és ambiental perquè en redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. En aquest sentit cal dir que la recuperació del residu tèxtil durant aquest primer semestre representa un estalvi de 1.278 tones de CO2 no emeses a l’atmosfera.
El segon és social. L’entitat genera un lloc de treball per cada 30 mil kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials. Després de més de tres dècades d’activitat, tres milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.
En aquest sentit, Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de recollida d’Humana a Catalunya, ha subratllat que “quan aprofitem al màxim el residu tèxtil en donar-li una segona vida, convertim aquest residu en un recurs i li donem una finalitat social”. Soler-roig emfatitza que “els articles que es recuperen són un actiu que, gestionats acuradament, es converteixen en motor d’ocupació i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud i de suport local al nostre país. Per tot plegat estem molt agraïts a la ciutadania per la seva solidaritat”.

Amb destí a l’Àfrica
Humana es caracteritza per un procés complet en la seva activitat. Distribueix els contenidors (roba, calçat, complements i tèxtil de la llar) en els municipis. La roba recollida es transporta fins a la planta que té l’entitat a l’Ametlla del Vallès i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge.
El 54% de les peces tractades es destina a la reutilització i la majoria d’elles (40%) s’exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació internacional. La resta (14%) es porta a botigues de moda sostenibles d’Humana. Després hi ha un 37,5% que es troba en un estat que no permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes com mantes, aïllants o draps per a la indústria de l’automoció. I, habitualment, hi ha un 7% d’articles que acaben per morir pel seu mal estat.

Recuperades quatre tones de roba usada
To Top