Terrassa

Nous carrers i places al Segle XX

L’estiu porta obres espectaculars a dos sectors

Obres al carrer de las Navas de Tolosa i el de Lepant / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Joan, veí octogenari del barri del Segle XX, observava ahir les obres mentre recordava que aquí, aquí mateix, s’aixecava una fàbrica tèxtil on ell treballava com a aprenent fa 66 anys. La nau ja no existeix i en el seu lloc s’està obrint pas una plaça pública que aquests dies ja llueix un rostre perceptible. Les obres del Pla de Millora Urbana (PMU) del carrer de les Navas de Tolosa entren en la seva última fase. Estaran llestes, si es compleixen les previsions municipals, a finals de setembre.

Llavors, el Segle XX disposarà d’una nova plaça i d’un nou carrer, un passatge entre Navas de Tolosa i Lepant. Ahir, grups d’operaris remataven arquetes i descarregaven arbustos d’un camió. Ja estaven col·locats els fanals i uns quants arbres. I el carrer de les Navas de Tolosa, entre el de Roger de Llúria i el del Pare Font, ja té nou paviment per a una calçada estreta, perquè el que prevaldrà en l’àmbit és la vorera ampla.

La reforma és un  dels capítols de més envergadura de la transformació urbanística del Segle XX, de més llarg recorregut. Aquests treballs concrets van començar el 19 de març, però el projecte ve de lluny. “El cartell d’enderroc de les naus va durar molts anys aquí”, recordava ahir un veí mentre mirava com uns treballadors treien arbustos del camió. El PMU del carrer de las Navas de Tolosa, número 69, va ser aprovat definitivament l’any 2009 i havia de desenvolupar els criteris definits en un projecte d’ordenació “dels eixos urbans definits pels carrers de Baldrich i de las Navas de Tolosa”. Va esclatar la crisi immobiliària i el pla va quedar aturat.

Enguany s’ha reactivat. Poc abans de l’inici de les obres es van tirar a terra els vells edificis industrials afectats. Segons destaca l’Ajuntament, el projecte contempla “crear un àmbit d’espai lliure, amb ampliació de voreres, nous habitatges i activitats situades entre la carretera de Rubí i el carrer de Roger de Llúria”. Inclou la construcció d’un nou passatge entre els carrers de Navas de Tolosa i de Lepant i la urbanització de petits trams dels carrers de Lepant i del Pare Font, en els punts de contacte amb el passatge i amb el carrer de las Navas de Tolosa, respectivament. Les obres van a càrrec de l’empresa Árqura Homes, amb un pressupost de 920.417,48 euros.

 

Habitatges

En el sector, a la finca municipal situada al carrer de Lepant, entre Roger de Llúria i Pare Font, es construiran 124 habitatges, dels quals 30 seran de protecció oficial i 12, habitatges concertats, de promoció privada. Els espais lliures ocuparan 2.100 metres quadrats, superfície en la que s’inclou l’eixamplament de la vorera del costat Nord de las Navas de Tolosa, com ja es va fer en el tram comprès entre el carrer de Baldrich i la carretera de Rubí.

El carrer de las Navas de Tolosa tindrà, en el tram de les obres actuals, dues voreres (de 3,50 i 3 metres d’amplada, respectivament) i una calçada de 3,5 metres d’amplada. Fins arribar al carrer del Pare Font, la vorera Nord tindrà una amplada d’11 metres i la vorera Sud,  de 3 metres, amb una zona d’aparcament de vehicles. El nou passatge serà per a vianants i comptarà amb una àmplia zona enjardinada, amb bancs i arbrat. L’enllumenat públic de la zona serà de punts LED  i s’ha fet una nova xarxa de clavegueram. La de telefonia ha estat soterrada i s’ha procedit al trasllat d’una estació elèctrica transformadora.

L’Ajuntament emmarca aquesta reforma en la transformació urbanística del Segle XX, un barri híbrid, amb habitatges compartint espai amb naus industrials, moltes d’elles ja buides. El procés de reconversió és similar a altres que busquen “potenciar la possibilitat de convertir àmplies zones industrials en llocs residencials, comercials o d’equipaments”. El juny del 2020, el govern local va aprovar el projecte d’urbanització que desenvolupa l’espai públic del Pla de Millora Urbana de la Rambleta del Pare Alegre, per avançar en la transformació del sector Oest del barri i “dignificar l’entrada Sud de Terrassa”. Uns mesos després, al novembre, es va aprovar inicialment el projecte de reparcel·lació i d’urbanització del Pla de Millora Urbana de la carretera de Rubí.

Obres al nou sector de Can Colomer, davant de Poble Nou

Can Colomer

Si el Segle XX és un barri amb arrels profundes i una identitat urbanística particular, un altre sector comença a desemperesir-se al Nord-oest de Terrassa gràcies a un projecte lent i amb alts i baixos. No obstant això, en els últims mesos les obres en el sector de Can Colomer, als afores de Terrassa, entre Mon Repòs i el carrer del Terque i l’avinguda de les Arts, han adquirit un biaix espectacular.

Les obres actuals són les de la fase 2 del projecte i van començar l’1 d’octubre de l’any passat. Es preveu que acabin en uns pocs mesos, a l’octubre pròxim. Els treballs serveixen per obrir la continuació de l’avinguda de les Arts fins a la carretera de Rellinars, per executar la nova urbanització del carrer del Terque i per urbanitzar la zona verda situada al Nord-oest, on es pavimentaran uns camins i es condicionaran les lleres dels torrents. La zona verda disposarà de bancs, papereres i enllumenat.

El projecte de Can Colomer-Torrent Mitger es va aprovar de manera definitiva el 23 de maig del 2008 i quatre anys després es va aprovar una modificació del pla, que incloïa la urbanització de tots els vials del sector i la construcció d’un pont que salvés el torrent al final de l’avinguda de la Lacetània. La crisi econòmica del 2008 i les seves repercussions, però, també van paralitzar aquest projecte que ara sembla experimentar una embranzida.

Nous carrers i places al Segle XX
To Top