El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat avui les mesures per minimitzar les llargues llistes d’espera per accedir a la Formació Professional (FP), que s’han registrat pel nou curs a Catalunya i sobretot a les grans ciutats com Terrassa, on hi ha hagut mares i pares i l’Ajuntament que s’ha mobilitzat argumentant que falten 700 places. Pel que fa a casa nostra, el conseller ha anunciat l’obertura de tres grups nous en els cicles de grau mitjà en Gestió Administrativa a l’Institut Terrassa, Cures d’Auxiliars d’Infermeria a l’Institut Blanxart i Sistemes Microinformàtics i xarxes a l’Institut Nicolau Copèrnic.
González ha argumentat que “s’ha pres aquesta mesura concreta perquè aquests són els que registren més demanda i els hi hem donat prioritat per sobre d’altres cicles, com Estètica, que hi havia una llista d’espera amb deu persones i, per tant, no es pot obrir un grup”. En aquest cas, el departament d’Educació ha optat també per incrementar la ràtio de l’aula, situada en 30 alumnes i que s’incrementarà fins a 33 alumnes. Com a apunt, va afegir que hi ha taxa d’abandonament en aquests estudis i que el nombre d’alumnes es va ressituant a la baixa al llarg del curs.
El nombre de places noves que s’obren a Terrassa amb les dues mesures (més grups i ràtios) seran 176 i formen part de la nova de les 4.215 places extraordinàries que el conseller d’Educació va anunciar. Així, a escala global a Catalunya hi haurà un augment de 60 grups i un increment de la capacitat de tots els grups de forma generalitzada (més ràtio a l’aula) allà on hi ha més demanda.
Amb aquestes dues mesures, el departament vol donar resposta al creixement imprevist d’un 23% en les sol·licituds amb relació al curs anterior, quan fins ara el creixement s’havia situat entre un 1,5% i un 2%. El conseller va exposar que “no hem seguit la tendència dels darrers anys. Estem davant d’una situació excepcional. Dels 68 cicles d’arreu del país, 35 han tingut més demanda que oferta i 33 han tingut vacants. Moltes de les sol·licituds s’han concentrat en determinats cicles”.
Pel que fa a les causes d’aquesta demanda, González ha manifestat que “hi ha hagut un increment molt gran de persones adultes que han optat per una formació reglada que enriqueixi el seu itinerari formatiu”. També va remarcar que “estem en un context Covid o molts joves aprofiten per formar-se per accedir al món laboral” i va recordar que “estem en un pic de corba demogràfica de l’alumnat que acaba l’ESO”.
Flexibilitat
El conseller ha remarcat també que “aquesta serà la legislatura de l’FP i oferirem més formació per donar resposta a l’itinerari formatiu dels nostres joves i a les necessitats del teixit productiu del país”. En aquest sentit, Gonzàlez ha expressat que “tenim un gran repte que és el de fer una FP flexible adaptada a la demanda en funció de l’oferta i amb les necessitats laborals de cada moment”.
Un dels problemes que segueix arrossegant l’FP és que hi ha sobre demanda a cicles determinats mentre que d’altres amb més expectatives en el món laboral tenen vacants. D’aquí que s’hagi anunciat que Terrassa implantaria un cicle en carnisseria perquè el sector demana especialistes. Està per veure si haurà demanda de la nova formació que, segurament, s’implantarà el curs 2022-23.