El ple municipal de l’Ajuntament presentarà avui per la seva aprovació la cessió d’ús gratuïta de l’edifici industrial Fundición Divorra, al carrer de Mare de Déu dels Àngels, núm., 21, destinada a la realització d’activitats culturals. Amb aquesta proposta, el govern municipal obre un concurs per l’adjudicació de l’espai de propietat municipal, que ocupa una superfície de 1.847 metres quadrats repartida en tres finques en planta baixa i un pis o golfes.
La iniciativa del govern es consolida després de diversos informes dels serveis tècnics municipals d’aquest any (abril, juny i juliol), els quals es mostren favorables a engegar un procediment de licitació per l’adjudicació de la nau Divorra com “a equipament de cultura popular a explotar per un tercer titular”, si bé el dictamen que va a ple, amplia el ventall a “la realització d’activitats culturals” sense concretar més.
La proposta de l’Ajuntament de recuperar aquest edifici per ús cultural ha estat molt ben rebuda en el sector i hi ha entitats, com Minyons de Terrassa, que ha manifestat que està interessada. En aquest sentit, fons de la colla han explicat que “fa temps que estem estudiant opcions per canviar de seu social perquè ens falten espais idonis com fer els assajos dels castells en millors condicions. A la Casa Jacint Bosch, del carrer del Teatre, estem bé i cèntric, però ens falta un espai cobert ampli, si tenim en compte que en setmanes clau poden moure entre 500 i 600 persones”.
Les mateixes fons han matisat que, un cop s’aprovi la proposta al ple, estudiaran el plec de clàusules per veure si poden aspirar, en tant que també s’hauria de fer una inversió econòmica important en rehabilitar la nau, que porta tancada des de fa molts anys. Finalment, els Minyons han deixat clar que “la decisió final serà la que es voti en assemblea”. Minyons de Terrassa té la seu social a la Casa Jacint Bosch del carrer del Teatre, al costat d’Amics de les Arts. És un edifici protegit com a bé cultural d’interès local., que fou dissenyat per l’arquitecte Josep Ros segons el projecte datat de 1912 i que respira un aire postmodernista. L’entitat va adquirir l’immoble i hi va obrir la seva seu social l’any 1988 , fa, doncs, més de tres dècades, temps en el que la colla també té més necessitats perquè s’ha convertit en una entitat de referència en el món casteller de gamma alta i extra.
Altres entitats
Ara per ara Minyons és la candidata amb més possibilitats a optar al concurs per usar la nau Divorra. Almenys per les opinions recollides d’altres entitats de la cultura popular. Artur Moncal, vicepresident de la Coordinadora de Cultura Popular, que aplega 35 entitats, aplaudeix la iniciativa del govern i afegeix que en aquests moments no es plantegen mudar-se de seu. “És una visió personal. Amb tot crec que les entitats que estem en el Condicionament tenim les necessitats cobertes. Estem contents d’estar a la nau encara que les obres de reforma van més lentes del que voldríem. Allà hi ha colles de gran tradició com Geganters, dracs, bastoners, però no mobilitzem tanta gent com Minyons de Terrassa”.
Carles Llongueras, de Ministrils del Raval, s’afegeix a les paraules de Moncal. “Tot el que sigui potenciar la cultura hi estem a favor encara que nosaltres també ho tenim resolt perquè som pocs membres i estem a cavall entre el Condicionament i la Casa de la Música, tot i que aquesta última té una agenda de cessió d’espais molt plena”.
Per la seva banda, Enric Petit, del circ Tub d’Assaig 7.0 es pronuncia igual encara que amb matisos. “Usem el Condicionament i a la nostra seu del carrer Sant Leopold. El primer espai és molt polivalent i falten obres a fer, però estem contents”. Petit considera que cada entitat té la seva singularitat i necessitats diferents. “Nosaltres com a impulsors, formadors, productors i exhibidors de circ sempre pensem que ens falta espai i que si en tinguéssim més, faríem més coses per la ciutat”.
Castellers de Terrassa
“És una molt bona sorpresa”, ha expressat Elisabeth Arpal, presidenta de Castellers de Terrassa, al saber de la notícia que el ple presenta avui el concurs per cedir la nau Divorra per activitats culturals. La responsable de la colla blauturquesa comparteix les opinions de les altres entitats, en el sentit que tot el que es faci a favor de la cultura s’ha de felicitar. Arpal ha explicat que ells, ara mateix, tenen el tema del local resolt. “Nosaltres tenim seu de propietat al carrer Pasteur des de 1996. És una nau industrial que hem anat rehabilitant durant un temps per adaptar-la a les necessitats de l’espai que es necessiten pels assajos. I si alguna vegada, per diades i festes concretes, ens falta espai, hem demanat a l’Ajuntament utilitzar espais d’algun centre cívic com el que hi ha a La Cogullada”.
Formada el 1980 per un gran grup de persones, encapçalats per l’Emili Miró, els blauturqueses s’han consolidat com a colla de castells de 8. Participen cada dos anys al concurs de castells i tenen un alt grau d’implicació i participació en les activitats de la ciutat. Elisabeth Arpal ha estat la primera presidenta d’aquesta colla castellera arrelada a la ciutat des de fa més de quaranta anys.