El Teatre Regina tornarà a aixecar el teló en pocs mesos. El Centre Cultural El Social i l’Ajuntament de Terrassa han acordat un conveni que permetrà accelerar els treballs de rehabilitació de l’equipament i recuperar-lo per a la ciutat. El pacte entre l’entitat i l’administració obre una nova fórmula de col·laboració publicoprivada en l’àmbit de la cultura i amplia el mapa de les arts escèniques amb un nou teatre.
El Centre Cultural El Social necessitava una empenta econòmica per a reobrir el seu teatre i l’Ajuntament buscava nous espais per donar resposta a la creixent oferta de produccions a la ciutat. El resultat és un pacte a dues bandes que refrenda la junta de govern.
El conveni estableix que l’Ajuntament de Terrassa farà una aportació de mig milió d’euros a les obres del Teatre Regina. La reforma de l’equipament té un pressupost global d’1,6 milions, dels quals el Centre Social Catòlic ja ha invertit 600 mil en una primera fase de remodelació de l’equipament.
L’entitat ha finançat els treballs amb aportacions pròpies i subvencions, un flux de recursos lent que es tradueix en més de 8 anys d’obres. Ara, la injecció econòmica municipal permetrà accelerar els treballs i “obrir el teatre amb uns mínims, amb les garanties suficients per a recuperar l’activitat”, comenta el president del Social, Ricard Figueras.
A canvi de l’aportació econòmica municipal, el Social cedirà parcialment el teatre a l’administració. L’Ajuntament podrà fer ús del 50% del temps del Teatre Regina durant un període de trenta anys.
L’acord permetrà incorporar el teatre del Social a la xarxa d’escenaris de la ciutat i programar activitats. En comissió informativa de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, el govern va informar que “la demanda d’espais d’assaig i de residències artístiques ha augmentat “ i sovint “no queden dates lliures” als equipaments municipals.
A partir d’ara, una comissió mixta de seguiment acordarà el calendari d’ús i “farà seguiment dels canvis durant la temporada”, explica Figueras. El conveni deixa clar que les activitats clàssiques del Social tindran preferència i que la cessió de l’espai a la ciutat no afectarà programacions com “Els pastorets” o el Terrassenc de l’Any.
“No tenim experiència ni uns ni altres en aquest tipus d’acords –comenta Ricard Figueras–. Espero que sigui la millor fórmula i si cal canviar les regles de joc les dues parts podrem fer-ho”.
Després de Nadal el Teatre Regina passarà a ser un teatre privat d’ús públic. El Centre Cultural El Social veu aquesta nova realitat com a “una oportunitat per fer del nostre teatre un equipament de ciutat i per donar-nos a conèixer”. Ricard Figueras explica que encara avui “la gent sap que estem al carrer de la Font Vella, 40, però algunes persones que passen per davant de l’entitat entren al pati encuriosides i se sorprenen en comprovar que tenim una pista de bàsquet”.
Ara, la programació d’activitats públiques portarà més gent i gent nova a les instal·lacions del Social. “Sempre serà positiu –afegeix Figueras–. Som una entitat oberta i ens encantarà que ens conegui més gent”.
Un termini excessiu
En comissió informativa, el PSC va manifestar la seva disconformitat amb el termini del conveni. Amadeu Aguado, que a banda d’exregidor de Cultura ha estat president del Social en el passat, va apuntar que tres dècades li semblava un temps excessiu. “Particularment em sento molt implicat i me n’alegro molt que gràcies a aquest ajut puguin avançar les obres”. Aguado opina, però, que 30 anys són excessius i dificultosos”, va afirmar Aguado.
El govern socialista havia planificat un conveni d’una dècada, va explicar Aguado, i ho va parlar amb l’entitat, “perquè en 30 anys passen moltes coses”. El polític va preguntar si l’entitat estava d’acord amb un termini tan llarg i el govern va respondre que el Social i l’Ajuntament hi havien treballat conjuntament el calendari.
Estrena coincidint amb el centenari d’“Els pastorets”
“Els pastorets” del Social bufaran cent espelmes aquest Nadal i esperen ser els primers a estrenar el nou Teatre Regina. De fet, la entitat confia a poder celebrar una gran festa d’inauguració coincidint amb el centenari de la representació nadalenca. La injecció econòmica municipal al projecte de reforma permetrà accelerar el treballs, de manera que el teatre aixequi el teló en les millors condicions.
Els treballs que s’executaran a partir d’ara permetran completar les obres de la caixa escènica del teatre, instal·lar la climatització i avançar en l’equipament de seguretat de les instal·lacions, entre altres mesures antiincendis, com les cortines d’aigua de l’escenari.
Aquests dies els tècnics i els industrials ja han aterrat al Teatre Regina, on desenvolupen els treballs previs de planificació. S’espera que les obres comencin de seguida i avancin a bon ritme, de manera que el teatre estigui en condicions de reobrir per les dates de Nadal.
El Social és l’única entitat de la ciutat que disposa de dos escenaris: el Teatre Regina i el Socialet. Aquest darrer s’utilitza en aquest moment com a magatzem “i no hem pres una decisió sobre quina utilitat li donarem en el futur”, comenta Figueras.
Una nova caixa escènica i una sala renovada
Quan reobri portes al Nadal, el Teatre Regina serà un espai completament renovat. Els treballs permetran renovar completament la caixa escènica i també canviar la sala, que estrenarà noves butaques. El projecte inclou la renovació de la instal·lació elèctrica, els equips de so i tota l’equipació de seguretat. Algunes d’aquestes instal·lacions no es podran completar. La propera fase de les obres, però, permetrà reprendre l’activitat en bones condicions tècniques i “amb totes les garanties de seguretat”, insisteix Figueras.
Alguns detalls pendents que no entorpiran l’estrena
Aquest Nadal la recuperació del Teatre Regina estarà executada. El pla d’obres s’ha adaptat perquè els treballs que quedin pendents no comprometin la reobertura de l’equipament. Després de Nadal, restaran per executar alguns treballs d’aïllament, instal·lar alguns focus i acabar l’equipament acústic. Tampoc hi ha recursos suficients per fer els nous camerinos, que quedaran per la darrera fase de les obres. Ni per instal·lar un ascensor –l’accessibilitat està garantida amb una cadira salva escales– i un muntacàrregues per al material.