Terrassa

Terrassa s’adhereix a la xarxa de projectes pilot de l’Agenda Urbana espanyola

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, firma el protocol amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

La ministra Raquel Sánchez i els representants de les entitats firmants / ACN-Marta Casado Pla

Terrassa s’ha adherit avui formalment a la xarxa de projectes pilot de l’Agenda Urbana espanyola, una iniciativa que pretén fixar un horitzó estratègic per a l’Espanya de 2030 en línia amb els propòsits de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. L’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, ha participat en la signatura del protocol per al desenvolupament d’aquest projecte amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En l’acte, en què el ministeri ha firmat també convenis amb els ajuntaments de Granollers, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans i la Diputació de Barcelona, la ministra Raquel Sánchez, ha defensat que l’Agenda Urbana Espanyola representa un nou contracte social amb la ciutadania, la base del qual es troba en la cooperació entre administracions. La ministra ha agraït a les alcaldesses, els alcaldes i la presidenta de la Diputació la seva ambició de transformar els desitjos en realitats i les idees en fets en decidir sumar-se a aquesta estratègia per a millorar la qualitat de vida de les persones. En la seva opinió, junts s’enfronta millor el triple repte territorial, demogràfic i socioeconòmic, i també es dona millor resposta a les necessitats dels ciutadans.

“El futur després de la pandèmia pot ser un panorama desolador o un escenari d’oportunitats i aquí les ciutats tenen un paper determinant a jugar per a construir un futur d’igualtat i transversalitat on hi càpiga l’ecologia, el feminisme, el transport…”, ha destacat Sánchez, que advoca per uns ciutats justes i solidàries que combatin la pobresa i la marginalitat, que respirin igualtat de gènere, que siguin verdes, adaptades al canvi climàtic i energèticament eficients, compromeses amb una mobilitat sostenible i amb l’accessibilitat universal i econòmicament dinàmiques i sense fractures socials.

“L’experiència ens ha ensenyat que problemes globals com el canvi climàtic o les desigualtat han de començar a resoldre’s des de l’àmbit local”, ha defensat Sànchez, alhora que ha afirmat que la rehabilitació energètica d’habitatges, edificis i barris serà essencial, destacant que és on posa l’accent el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb una inversió que ascendeix a 6.820 milions d’euros.

La ministra ha recordat que l’últim Consell de Ministres va autoritzar la proposta de repartiment de 1.631 milions d’euros entre les comunitats i ciutats autònomes per a l’execució de programes d’aquest àmbit, al mateix temps que ha anunciat que aquest mateix dimecres se celebrarà la Conferència Sectorial d’Habitatge per a la seva aprovació.

En la seva intervenció, Sánchez ha ressaltat el compromís mediambiental i de sostenibilitat social de Terrassa, que el mes de maig ja va posar en marxa un procés participatiu per establir les bases estratègiques comunes de l’Agenda Urbana a la nostra ciutat. Així, els ciutadans han pogut fer-hi les seves aportacions a través de la plataforma ParticipaTerrassa. De la mateixa, manera s’han dut a terme entrevistes personals i una tramesa de qüestionaris a membres dels consells i taules municipals de participació, entitats, associacions i persones expertes en diferents àmbits, i s’ha treballat en la integració de plans i projectes vigents.

El contingut de l’agenda s’estructura en deu grans blocs: ordenació del territori, ciutat i demografia, canvi climàtic i resiliència, medi ambient, mobilitat, cohesió social, economia, habitatge, digitalització i millora democràtica.

Ara toca redactar un primer esborrany de la diagnosi i a partir del mes d’octubre s’obrirà una nova fase participativa, “per tal de definir i consensuar els objectius, continguts i actuacions que constituiran l’Agenda Urbana de Terrassa”. Es preveu que tot el procés acabi el mes de desembre amb la validació del document i el pas a aprovació per part del ple municipal.

To Top