“M’ho diràs a mi, que he d’anar a l’altra punta de Terrassa per trobar un banc”, va respondre una dona a un dels membres de l’associació de veïns i veïnes del Pla del Bon Aire que ahir van repartir fulls volants, centenars d’ells, en el mercadal de l’avinguda de Béjar per convocar els ciutadans a la manifestació que l’entitat veïnal ha convocat per a avui. És una protesta contra el tancament de sucursals bancàries. En aquest cas, contra el tancament de la sucursal del BBVA a l’avinguda del Parlament, a Can Roca. El banc vol clausurar-la el 18 de juliol.
“De l’avinguda de l’Abat Marcet cap amunt, ens quedem sense oficines”, va comentar un dels repartidors de pasquins a una dona que assentia una vegada i una altra. L’associació veïnal va distribuir almenys 1.300 fulls volants cridant als terrassencs a manifestar-se avui en una marxa que començarà a les 11 hores a la seu de l’associació, al carrer d’Arenys de Mar, i que transitarà per mitja ciutat fins arribar, a les 12, a la seu del BBVA situada a la plaça de Ricard Camí, a la Rambla d’Ègara, al costat del carrer de Cervantes.
El Moviment per a unes Pensions Dignes (MPD) dona suport a la reivindicació i ha penjat cartells “contra els abusos bancaris” i el tancament d’oficines, i contra “les comissions abusives” i els desnonaments, i per una banca pública. El manifest repartit per veïns del Pla del Bon Aire nega que els tancaments siguin conseqüència de la disminució del servei presencial per part dels clients, que prefereixen la comunicació en línia, i afirma que l’objectiu real dels grans bancs privats espanyols “no és un altre que el benefici ràpid i fàcil sense tenir en compte a les persones”, sobretot sense tenir en compte als ciutadans desprotegits de més de 70 anys. Al Pla del Bon Aire aquesta franja d’edat la supera el 26% del veïnat.
L’entitat convocant de la marxa exigeix “la immediata creació d’una banca pública”, oportunitat que es va perdre, diu, amb el regal de Bankia a CaixaBank. “Un banc públic seria l’autèntic regulador del sistema bancari espanyol”, diu el manifest. I reclama també que les administracions públiques (Ajuntament, Generalitat, Gobierno) exigeixin als bancs “el manteniment d’oficines presencials, on tots, però sobretot els nostres avis, puguin realitzar les gestions i operacions bancàries amb total garantia d’atenció pública”. S’ha d’obligar a les entitats bancàries mantenir caixers automàtics que donin servei al gruix de la població i descongestionin el servei, deixen clar els convocants de la protesta. L’associació veïnal espera el suport d’altres entitats i moviments socials.
Sucursals
En els últims mesos han estat clausurades nombroses oficines de bancs a Terrassa. La sucursal situada a la carretera de Matadepera, a uns metres de la Rambla de Francesc Macià, per exemple. O la radicada al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l’Antic Poble de Sant Pere. I més. A partir del 18 de juliol, la de l’avinguda del Parlament també serà història.
“Abans es barallaven per quedar-se amb la millor cantonada, i ara tanquen una sucursal després d’una altra. Tenen els nostres diners, que a nosaltres a penes ens generen res, i ells disposen d’ells mentre van reduint els serveis”, clamava ahir un dels actius repartidors de pasquins. “Sí, sí, és una vergonya”, afegia una compradora del mercat ambulant.
Vacances
Pocs destinataris de la informació declinaven fer-se amb el manifest, perquè es palpava un cansament considerable amb els tancaments d’oficines. Una altra cosa és saber els qui faran el pas per participar a la manifestació d’avui. Els impulsors de la protesta no descarten alguna acció sorpresa al marge de la marxa programada. “Sí, sí, a veure si fem alguna cosa”, cridava una senyora amb el full volant a la mà mentre s’allunyava del mercadal.
No sols els particulars estan queixosos a grans dosis, perquè les mancances de sucursals físiques i la desaparició d’oficines de referència perjudiquen també els empresaris. Això ressaltava un comerciant de Sant Pere Nord que participava en el repartiment de manifestos i es preguntava on podien acudir hostalers o responsables d’altres negocis quan hagin de fer un ingrés en metàl·lic o buscar canvi si els seus bancs més pròxims desapareixen.
Als problemes derivats de la disminució estructural i planificada del nombre d’oficines, que ha afectat els darrers anys a tota la ciutat, se suma cada estiu el tancament provisional de sucursals per vacances, la qual cosa obliga a concentrar serveis durant setmanes en uns pocs locals.
El BBVA no ofereix dades sobre el pla de tancament de sucursals a Terrassa, però diu que l’entitat pren les seves decissions analitzant el flux de serveis i adaptant el seu funcionament a un context en el qual cada cop es registren més operacions a distància i minva la presencialitat dels clients a les sucursals. Una portaveu del BBVA va assegurar ahir a aquest diari que els usuaris no es veuran desatesos. Les oficines que romanguin obertes “són més grans” i compten amb personal “més especialitzat” per a determinades gestions