Terrassa

Nou protocol dels advocats per a les víctimes de gènere

jutjats terrassa

Des del passat 1 de juliol, el termini perquè l’advocat d’ofici vagi a les dependències per assistir a les víctimes de violència masclista ha passat de tres a una hora

Amb aquesta mesura s’intenta accelerar l’assistència dels advocats a les persones que denunciïn violència de gènere / Nebridi Aróztegui

En una iniciativa que ha rebut el suport del Col·legi d’Advocats de Terrassa, des del passat 1 de juliol, les víctimes de violència masclista rebran l’assistència d’un advocat en el termini d’una hora i no de tres com fins ara. La llei marca que el cos policial té l’obligació legal de comunicar a l’advocat adscrit al torn d’ofici d’assistència al detingut i, en un termini de tres hores s’ha de desplaçar a les seves dependències per atendre al detingut. Excepcionalment, si l’advocat no pot arribar en una hora pels motius que siguin, es pot permetre un contacte telefònic per calmar la víctima i que sàpiga que ben aviat l’assistirà.

En el cas de les víctimes de violència de gènere, amb aquest nou protocol, es pretén reduir algunes de les situacions que poden patir, com poden ser la pressió, l’angoixa o l’ansietat, pel fet que han anat a denunciar un fet que algú del seu entorn, parella o familiar, està exercint una violència física o psicològica.

Llavors, com explica Ignasi Puig, degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, pot passar que “quan li diuen que l’advocat ha de venir i pot trigar tres hores, la víctima s’alarmi” i exposa que “quan li traslladaven aquesta qüestió, a vegades, la víctima desistia i marxava sense denunciar” i, en altres ocasions, la policia es veia obligada a agafar la denúncia sense l’assistència del lletrat.

Bon assessorament
“Les actes es passaven al jutjat, però amb un bon assessorament no s’haurien arxivat o no haurien servit per res”, comenta. Puig apunta que “com a servidors, hem d’intentar que la víctima, dins del mal tràngol que està passant, vegi que els tràmits i l’assessorament legal es fan amb celeritat”.

El degà manifesta que “el compromís dels advocats de Terrassa és que tota víctima de violència masclista que vagi a denunciar-ho a un cos policial, abans d’una hora, tindrà un advocat perquè l’atengui”. Tot aquest protocol s’ha treballat amb les conselleries d’Interior i Justícia i el col·lectiu d’advocats locals també va mantenir contactes amb els Mossos d’Esquadra de Terrassa i Rubí. Puig ha afegit que “el fet de comprometre’ns a què en una hora vindrà un advocat, no deixa de ser una mostra de sensibilitat de cara a aquesta persona que pateix aquesta situació”.

To Top