Llorenç Puig i Mayolas va rebre de mans de l’alcalde, de Jordi Ballart, la Medalla d’Honor de la Ciutat en un acte que va tenir lloc al Teatre Principal. Puig, llicenciat en Ciències Químiques i Bioquímiques per la Universitat de Barcelona, va ser un dels fundadors de l’Escola Tecnos, l’any 1962, i ha escrit nombroses publicacions de tots els àmbits científic, pedagògic, de narrativa per a adults i infantil, alguna cosa de poesia i articles periodístics. Actualment, poc abans de complir els 81 anys, imparteix classes a la Universitat de la Gent Gran.
El guardó se li ha atorgat, segons l’Ajuntament de Terrassa, “en reconeixement dels seus mèrits en el foment de la cultura catalana i en l’àmbit social i pedagògic, així com per la seva tasca literària i de divulgació científica”. Núria Marín, regidora de Projecció de la Ciutat del Consistori, va repassar la trajectòria del premiat i va donar pas a Jaume Aulet, professor de literatura catalana de la Universitat Autònoma i exalumne de Puig, encarregat de la glosa.
Aulet va destacar que coneix el guardonat “des de fa molts anys” i va explicar que hi ha molts motius pels quals “es mereix la Medalla d’Honor”, però en va voler ressaltar tres: “Per la seva vocació de mestre, per la seva feina d’escriptor i perquè és una persona extraordinària, que es fa estimar; oberta, solidària, culta, intel·ligent i que sap verbalitzar el que pensa”. En definitiva, va dir, “és un humanista”.
Gemma Elias, directora actual de l’Escola Tecnos i també antiga alumna de Puig, es va dirigir als presents i va qualificar-lo de “persona polifacètica”. Va recordar que els alumnes de l’escola “et veiem com un gran savi” i va afegir que “la Tecnos és la teva segona casa i allà has fet tots els papers”.
Gran satisfacció
Finalment, va ser Puig el que es va dirigir als assistents i va mostrar una gran satisfacció per rebre aquesta distinció, i pel fet que la gran majoria de persones que van signar per a la seva concessió eren antics alumnes seus o lectors de les seves publicacions. Puig va assegurar que “em considero una persona vocacional” i també va assenyalar que “l’edat no és cap inconvenient per ensenyar i per aprendre coses”, en referència a la seva activitat a la Universitat de la Gent Gran. El premiat també va manifestar que “un dels errors del sistema educatiu actual és la divisió tan aviat de ciències i lletres, quan són dues coses complementàries”.