El Centre ja no és el que va ser fins fa un parell d’anys. Enguany ha deixat de ser l’epicentre dels actes festius i, per tant, els bars notaran aquest cap de setmana i dilluns l’absència d’aquesta gentada que creuava en marea del Parc dels Catalans a la plaça Didó, d’aquí al Parc dels Catalans i el Portal de Sant Roc, o al Progrés o al Raval de Montserrat. La Festa Major de la pandèmia, la de la normalització a mig fer, ha arribat amb limitacions d’assistència i, sobretot, recintes nous. Els establiments que abans anaven de bòlid aquests dies s’han d’acostumar a un paper secundari.
“Per a nosaltres aquest cap de setmana no hi ha Festa Major”, comenta Xavi Gómez, propietari del bar Zurito del carrer de la Rasa, que anys enrere fins i tot coorganitzava actes del programa a la plaça Didó. Ho diu amb un deix d’amargor en la veu, però al mateix temps amb la convicció que és el que hi ha, que tots perdem, uns més que uns altres. I altres, a altres zones de Terrassa, “han perdut més que al Centre”, per la qual cosa el trasllat d’activitats a les seves zones els pot suposar un alleujament. Xavi Gómez és també president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca.
L’Ajuntament ha relaxat algunes normes. Per exemple, la prohibició d’instal·lar altaveus al carrer, possibilitat subjecta a un permís especial. Fins dijous no era clar que poguessin posar-los per pal·liar la falta d’ambient en els seus àmbits d’influència, però el mateix dia els responsables del Zurito van rebre la comunicació positiva que desitjaven. Entre els altaveus i la fidelitat dels membres dels grups de cultura popular, “que continuaran venint com a clients”, aquest local i altres esperen aturar el cop. “Sabem que la situació és anòmala i que l’Ajuntament fa el que pot en una situació complicada”, reflexiona Gómez. “Creiem que viurem un cap de setmana normal, potser amb una mica més de clients, però ja està”, diu Joan Manel Peiró, responsable de la cerveseria Ventalló, ubicada a un àmbit, el Vapor Ventalló, que enguany s’ha quedat també orfe d’activitat.
L’altra cara
A la Rambla d’Ègara la situació no és molt millor. Habituats a veure passar milers de persones en una nit camí dels escenaris tradicionals, molts responsables de bars es preparen per a un context diferent. Al frankfurt Budweiser, els germans José María i Paco Vargas esperen esdeveniments sabent que enguany tindran la meitat de taules de terrassa extra menys (de 40 a 20) per a aquesta festa, a causa de l’obligació de mantenir les distàncies de seguretat. A més, l’administració serà més estricta amb els horaris de tancament: “Abans arribàvem a tancar a les 4 o les 5 de la matinada”, diu Paco. Una carta de l’Ajuntament els avisa que l’activitat que iniciïn a les 18 hores haurà d’acabar-se a la 1 de la matinada. I dilluns, a les 0 hores.
L’altra cara de la moneda la representen els bars de zones beneficiades per la mudança. “Ho esperem amb candeletes”, resumeix Antonio Pérez, propietari de la cafeteria Àrea, situada a uns metres de l’Estadi Olímpic.