Terrassa

La nova illa de vianants s’estrena amb dificultats

El comerç demana més senyalització

Passava una moto, després un turisme, i un camió que es dirigia a una obra propera. Un degoteig de vehicles va eludir ahir la nova prohibició d’accés pel vial Nord al passeig del Comte d’Ègra, el tram “estrella” de les noves mesures de la històrica ampliació de la zona de vianants del Centre de Terrassa. Ahir va entrar en vigor la revolució de trànsit, i ho va fer amb els resultats previsibles: els conductors necessitaran unes quantes setmanes, fins i tot mesos, per habituar-se a la transformació.

De fet, l’Ajuntament ha plantejat una moratòria per a la imposició de multes i fins al 31 de desembre no sancionarà cap conductor que se salti les noves restriccions de circulació. No serà fàcil acostumar-se a això: per exemple, al fet que els vehicles que vénen de la plaça del Doctor Robert no puguin dirigir-se al carrer de la Font Vella pel vial Nord (el de Mútua), com sempre, sinó que hagin de girar a l’esquerra i recórrer el vial Sud, en la direcció contrària a la de tota la vida, per a després ser obligats a girar a la dreta i incorporar-se al carrer del Passeig. La Font Vella serà per als vianants en tota la seva extensió.

Els canvis han estat progressius des del 22 de juny, amb canvis de sentit com els de trams del carrer de Joaquim de Paz, el de Sant Cristòfol, el de Sant Josep i el de Sant Ignasi. Al carrer de la Creu Gran s’ha implantat una de les modificacions més assenyalades: aquesta via cèntrica ha passat a ser de doble sentit entre la plaça de la Creu Gran i el carrer de Sant Antoni. Els canvis graduals van culminar ahir amb el salt endavant definitiu: el pas de vehicles es va tancar a les àrees del Vapor Gran, el Vapor Ventalló i la Seu d’Ègara.

I al passeig del Comte d’Ègara, on operaris de Prodis van pintar dos passos de vianants més (ara n’hi ha quatre) i on un dels treballadors, prèvia autorització de l’àrea municipal de Via Pública, va haver de posar-se a l’entrada del passeig per reforçar la senyalització amb les seves indicacions. No era fàcil deixar clar als conductors que ja no podien accedir al passeig per on sempre.

El curs

Els regidors Xavier Fernández Rivero, de Via Pública i Policia Municipal, i Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, van visitar ahir sectors afectats per la reordenació per veure els primers efectes de l’anomenada “revolució verda”, però el Consistori esperarà unes setmanes abans de fer un balanç oficial dels canvis.

La pedra de toc veritable arribarà amb el començament del curs escolar, tenint en compte el volum de trànsit que soportaven carrers com el de la Font Vella (el primer tram) i el del Puig Novell en les hores d’accés i sortida del escolars als col·legis de la zona. Ara ja no s’hi podrà accedir, si no és amb permís especial, i els centenars de vehicles que entraven al carrer del Puig Novell des del de la Font Vella i el de Sant Pau tindran al carrer del Passeig la seva via de sortida, des del passeig del Comte d’Ègara o des del carrer de Bernat de l’Om.

L’àrea de vianants del Centre ha duplicat amb aquestes mesures les seves dimensions anteriors i des d’ahir ocupa un territori que limita al Nord amb el carrer de Sant Isidre, al Sud amb els del Doctor Ventalló i el de Sant Marian, i a l’Est i l’Oest, respectivament, amb l’eix García Humet-Topete i la Rambla d’Ègara.

Comerç Terrassa Centre va fer ahir una crida a la senyalització de les noves rutes fins als aparcaments del centre de la ciutat per evitar que l’ampliació de la zona de vianants expulsi visitants. “Aquestes decisions han d’anar acompanyades de mesures de mobilitat”, comenta Anna Roque, tècnica de CTC. Recorda que els accessos a aparcaments com el de la Plaça Vella “ara són ja molt complicats” i demana “sensibilitat” amb les necessitats del comerç. “L’Ajuntament -explica- proposa un aparcament dissuasori als Jutjats, però hem demanat un bus llançadora al centre i de moment no ha estat possible”. CTC restarà pendent de la disponibilitat de la gent a continuar anant al centre amb l’ampliació de l’àrea de vianants.

La nova illa de vianants s’estrena amb dificultats
To Top