Terrassa

El comerç del centre recupera el pols

El sector comercial torna als nivells d’activitat de 2019 amb el 85% de locals oberts

El flux de vianants pel centre comercial encara està un 4 % per sota de 2019 /Lluís Clotet

Després d’any i mig de pandèmia, de locals tancats al centre i caiguda del consum, el comerç recupera el pols al centre de la ciutat. L’informe de Terrassa de l’Observatori dels Centres Urbans i Comerç de la Federació de Comerciants de Catalunya, en col·laboració amb Terrassa Centre,  conclou que un 85% dels locals tornen a estar oberts, vorejant el 86% d’activitat de 2019 i després de superar dos punts de caiguda registrats durant el període de pandèmia. La remuntada s’ha concretat el primer i el segon trimestres de 2021. En aquest moment, només resten tancats un 15% d’immobles comercials, una xifra similar a la de 2029 i 2017.

Les botigues veuen la llum després d’un llarg període d’inactivitat i de vendes a mig gas. Entre els mesos de maig i juny han obert 22 nous establiments comercials al centre de la ciutat. 7 han tancat i quatre han canviat de local, sense abandonar l’illa de vianants. Les dades de noves obertures confirmen el poder d’atractiu del centre de la ciutat per als nous operadors i l’aposta dels autòctons per mantenir el negoci al centre de la ciutat. El 2021 està sent l’any de les obertures, “tant de nous operadors com d’empresaris que van tancar i hi han tornat a obrir”.

La pandèmia, però, ha disparat la rotació de locals al centre de la ciutat, on el sector que ha registrat més canvis de titulars ha estat el de l’equipament a la persona (roba, calçat i complements), seguit dels serveis a les persones (perruqueries, serveis d’estètica, ungles). El 2020, però, la dinàmica va estar marcada pels tancaments i en el primer semestre de 2021 predominen les obertures.

El fluxe de vianants cau un 4%
L’estudi analitza també el flux de vianants al centre de la ciutat i la ràtio de compres. La darrera mesura és de l’octubre de 2020, data en què el trànsit de persones per l’àrea comercial de Terrassa Centre havia caigut un 4 per cent respecte al pas de vianants de la tardor de 2019. En total, pels carrers del centre de la ciutat van transitar 2,2 milions de persones entre el setembre i l’octubre de 2020, una mitjana de 107.821 persones/dia, quatre mil menys que un any abans. L’octubre de 2019 el flux era d’11.959 persones.

Només 4 dels 13 trams de carrers analitzats havien incrementat públic l’octubre de 2020. La Rambla d’Ègara i els carrers de Gavatxons, Font Vella i el Raval han estat els primers a remuntar. La resta de carrers comercials havien perdut trànsit de pas i encara no l’havien recuperat la darrera tardor.

La ràtio de compres en els tres sectors d’activitat -equipament de la persona, serveis i restauració- encara no havia assolit l’any passat el ritme de 2019. En el periode prepandèmic. 4 de cada 10 vianants que passejaven pel centre de la ciutat compraven. L’octubre de 2020, ho feien 3 de cada 10. Els establiments d’alimentació quotidiana han concentrat la majoria de les vendes, amb un 26% de quota, molt per sobre de l’11% del sector de la moda i els complements, que tot i ser el de major implantació al centre de la ciutat (un 31%). El menjar per emportar (“take away”) va ser la segona activitat amb més vendes (21%), condicionat per les restriccions associades a la pandèmia i pel teletreball, seguit de la restauració amb terrassa (13%).

Per jornades, els dies de més vendes al comerç són dimarts i dissabte; a la restauració, l’activitat es manté de dimarts a dissabte i, en el sector serveis, es concentra sobretot divendres i dissabtes.

Cal un mix comercial més variat

“Els carrers que disposen d’un major nombre de locals comercials són també els carrers que tenen un IMD més gran”, comenta Anna Roque, tècnica de Comerç Terrassa Centre-. Les botigues funcionen com a pol d’atracció, el comerç dóna vida. La tècnica explica que la remuntada del sector s’ha començat a produir durant els dos primers trimestres de 2021 i que l’entorn canviant “no permet fer prediccions amb rigorositat de cara als mesos vinents”.

Roque insisteix en el fet que “l’obertura de noves activitats és una prova que els nous operadors tenen confiança” en l’eix comercial del centre de Terrassa. La tècnica alerta, però, de la necessitat que l’àmbit de Terrassa Centre “disposi d’un mix comercial més variat”. La concentració de determinades tipologies comercials (moda i complements concentren 1 de cada 3 botigues) i el percentatge de clonació (presència d’establiments de cadenes, idèntics a totes les ciutats) “ens està fent perdre una mica d’atractiu comercial”.

El comerç del centre recupera el pols
To Top