Terrassa

Un Sant Joan amb control però a prop de la normalitat

La revetlla del retrobament

Tania Delgado, a la pastisseria l'Antic Font Devant / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Al carrer, a la discoteca o a casa, davant la foguera o enganxats a la tele, cremant pólvora o “cremant” la nit. La ciutat es prepara per a una revetlla de Sant Joan molt desitjada, amb menys contagis i més vacunats, i amb noves quotes de llibertat que ens permeten ballar fins a la matinada tot i que, millor mantenint distàncies de seguretat i, a la pista, haurà de ser amb mascareta.

La nit més curta de l’any es viurà a Terrassa a milers de festes organitzades per amics, famílies i veïns. La majoria a casa, a les terrasses, els patis i als menjadors. També al carrer, on l’Ajuntament havia autoritzat ahir cinc revetlles veïnals als carrers de la Tramuntana, Churruca, Millars, Compte Borrell i Mare de Déu de l’Esperança.  S’espera que la llista creixi avui.

Com ha fet les darreres revetlles, l’Ajuntament tancarà el Parc de Sant Jordi a partir de les 21 hores d’avui dimecres per evitar el risc d’incendi a un jardí històric i amb un edifici protegit com la Masia Freixa. Les reunions de més de 10 persones estan autoritzades i les restriccions per aglomeracions o balls han decaigut. Aquesta nit podrem tornar a ballar en grup, tot i que amb la mascareta ben encaixada al nas i la boca.

El Consistori recorda que continuem en situació d’emergència sanitària per la Covid-19 i recomana celebrar la nit de Sant Joan “en grups reduïts, amb la família o amics, però amb molta precaució”. Durant la nit no es pot menjar ni beure fora dels espais habilitats i no es pot fumar a l’aire lliure a espais on no es pugui mantenir una distància de dos metres entre persones, apunta. La revetlla es viurà per primera vegada en dos anys també a les discoteques i bars musicals, que podran obrir fins a les 3.30 de la matinada, amb aforaments del 100% a l’exterior i del 50% a l’interior.

 

Petards infantils

“Jo he comprat bombetes per al nen, per al meu nét, que té 2 anys i s’ho passa pipa amb això”. Félix González, de 69 anys, es va acostar ahir a una caseta de venda de petards situada al passeig del Vint-i-dos de Juliol per a això, per adquirir petards de petit format per al seu nét, Kilian. Els compradors com Félix han estat majoria aquests dies en aquest lloc de venda, al costat del carrer de l‘Arquitecte Puig i Cadafalch, a l’Antic Poble de Sant Pere. El públic aquí és, sobretot, familiar i prevalen els articles suaus, les fonts, els petards de contacte com les bombetes que tant agraden al petit Kilian. “Aquí es ven el triple de bombetes que de caixes de trons, per exemple”, diu Àlex Meifren, responsable d’una caseta que ahir rebia un degoteig de públic que, de mitjana, es deixava entre 20 i 50 euros per compra. Hi havia clients que arribaven amb la llista de la compra, com en el súper.

Les vendes no s’han recuperat del tot respecte a les registrades fins l’any passat, el primer Sant Joan de la pandèmia, però sí que s’aprecien enguany símptomes d’un tímid restabliment de la normalitat en el sector. “L’any passat va ser més dur, amb més restriccions, i enguany sembla que la gent té més ganes de muntar la seva festa acostant-se a la normalitat”, reflexionava Àlex Meifren. Les crides, com la realitzada per l’Ajuntament, a un “Sant Joan inclusiu”, per substituir els petards sorollosos pels de llum, no semblen tenir un èxit palpable, de moment.

Enguany, l’Ajuntament ha autoritzat 21 punts de venda de material pirotècnic: vuit locals i 13 casetes. I llença una recomanació important: aquests dies, si es manipulen petards, és millor usar mascaretes de cotó, ja que les quirúrgiques, de paper i polipropilè, “són de materials no adequats amb el magnesi de la pirotècnia”. Cal evitar el gel hidroalcohòlic quan es manipulin petards. Les fogueres, en desús, seran molt poques i la Policia Municipal controlarà que les que detecti s’ajustin a la normativa.

Coques més grans

La recuperació d’una certa normalitat la nit de revetlla es percebia ahir als forns de la ciutat. El relaxament de les restriccions i la possibilitat de fer trobades amb més de 10 persones ha permès recuperar els formats de les coques grans, tal com s’anava fent abans de la pandèmia. Els pastissers artesans esperen vendre 1,8 milions de coques a tota Catalunya, i confien que la producció de peces més grans comporti un increment del 25 % en els quilos de venda. Això permetria superar la facturació de 2020.

A banda, el fet que la revetlla caigui en dimecres, obre la porta a continuar la venda de coques el cap de setmana, tot i que no a tot arreu. Tania Delgado, de la pastisseria L’Antic Forn Devant, a la plaça d’Agustí Bartra, explica que “el calendari ens juga aquest any una mala passada amb el pont. La gent està desitjant marxar i avui deixarà la ciutat”. Tot i que la facturació de Sant Joan es tancarà dilluns, els pastissers temen que les vendes siguin inferiors a les de 2020, quan “amb la gent a casa i amb ganes de menjar dolç, les vendes van anar bé”.

Els que es quedin a la ciutat podran repetir el cap de setmana i els que marxin, “molts han encarregat coques per endurse-les, bé perquè on van no en troben, o perquè les nostres són més bones”, explica la Tania.

Aquest any varien els formats de les coques -d’1 quilo i d’1,5 quilos- però no la varietat. La tradicional coca de crema continua al capdavant de les vendes, seguida de la de llardons i la de fruita. El 2021, alguns pastissers incorporen taronja, xocolata, mascarpone, i adapten les seves receptes als consumidors vegans i als clients amb intoleràncies.

Un Sant Joan amb control però a prop de la normalitat
To Top