El Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) a Terrassa s’ha reactivat després d’un any molt dur per la pandèmia que va provocar menys demanda de sol·licituds i permisos per fer rodatges de productes audiovisuals;: pel·lícules, sèries, vídeos, anuncis…, etcètera. Els gestors del PAC expliquen que amb la Covid i postcovid hi ha més demanda de productores que fan continguts per les seves plataformes de pagament.
Aquest és, per exemple, el cas de Netflix que, precisament, aquest 2021 acaba d’estrenar “Xtremo”, un thriller que destaca perquè les seves accions són extremadament impressionants. L’equip d’aquesta pel·lícula, que té guió d’Ivan Ledesma i la direcció de Daniel Benmayor, va triar els platós del PAC per filmar algunes de les escenes l’any 2019.
Netflix és una de les plataformes digitals que lidera el mercat dels continguts en “streaming” juntament amb Movistar+. Ambdues compten amb 4,4 milions de llars que paguen per aquest servei audiovisual a través d’internet. Un volum d’usuaris molt per sobre d’Amazon Video que en té 650 mil llars i HBO amb 475 mil llars, encara que aquesta última també suma els cients que estan a Vodafone. Netflix també va demanar platós al PAC l’any passat en temps de pandèmia però no durant el confinament més estricte. La productora també es va desplaçar per gravar nous capítols de “Hache”, i “Feria”, que té prevista la seva estrena enguany. I el febrer passat va venir de nou per gravar capítols de “Alma” a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat) del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya. Des del PAC destaquen que les empreses privades són de les primeres que van retornar en l’era postcovid. “La pandèmia ha provocat molts canvis. Un dels més visibles és que hem estat més hores a casa i, per tant, hem tingut més hores per l’entreteniment audiovisual. El sector constata que, amb la Covid, ha augmentat el consum de continguts en línia. I això és una bona notícia per les plataformes i també per a nosaltres que oferim i gestionen platós i espais per ambientar els rodatges”.
Netflix va tornar al PAC quan es va poder i va gravar amb totes les mesures de seguretat que eren les que es recollien en els plans governamentals. També va tornar TVE per gravar la gala final d’Operación Triunfo, OT, 2020, que es va emetre el dia 10 de juny a la nit i va guanyar Nina. Els gestors recorden que va ser molt especial. “Va ser el primer que vàrem acollir després de tancar el març i reobrir el maig. Va ser sense públic, però estàvem molt il·lusionats perquè portaven tres mesos a les fosques”. Així i tot, el PAC no es va quedar de braços plegats. Al contrari. “Vam establir molta complicitat amb les productores. Cal fer-ho perquè cada productora és un món i calia mantenir el contacte per saber que feien i que necessitàvem. I, per fi, a la tardor de 2020 van veure la llum i de mica en mica van recuperar el ritme de dos anys enrere”. Cal afegir aquí que el 2019, el PAC estava entorn de 91 rodatges i el 2020, aquest número va caure a 66.
Les peticions per fer produccions audiovisuals que busquen localitzacions a la ciutat és intensa i no es dóna res per a perdut en una ciutat que ofereix una riquesa patrimonial i artística molt estimada i visitada. Els 66 rodatges de l’any 2020 es van distribuir així: llargmetratge (1, fa referència a “Donde caben dos”), videoclips (3), sèries (6), documentals (2), programes d’entreteniment (13), espots publicitaris (18), fotografia (9), exercicis acadèmics (11) i altres filmacions (3).
Els especialistes en cercar espais de rodatge es continuen fixant en edificis molt emblemàtics pel seus disseny com el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Masia Freixa, Casa Alegre de Sagrera i Esglésies de Sant Pere, Parc de Vallparadís i Mas Viver de Torrebonica. I també d’altres més amagats com naus industrials que encara queden en peu a la zona nord (carrer Sant Gaietà) i que acullen activitats diverses com la botiga Autum Decoració o el despatx RGA Arquitectes.
Fons europeus
Una de les apostes del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) és fer una inversió a les instal·lacions per potenciar la digitalització, la recerca i retenir el talent. El PAC presentarà projecte als fons europeus Nex Generation, amb l’objectiu de “generar un ecosistema complet de parc i universitats, aprofundint en la generació de coneixement i transferència a les empreses”, tal com va manifestar Josep Forn, regidor de Projectes Audiovisuals. Cal valorar que la ciutat, que té el distintiu Unesco en cinema, disposa d’aliats universitaris en el sector audiovisual com l’Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC) i el Centre de la imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC. Així mateix té l’INS Santa Eulàlia que imparteix Imatge i So.
Film a la Cecot
Les feines de rodatge són, a vegades, tan discretes que poden passar desapercebudes. Els treballadors de la Cecot, al carrer de Sant Pau, i les persones que hi van anar ahir i el dia abans, però es van trobar amb alguna sorpresa agradable com veure el reconegut actor Eduard Fernández assegut a l’escalinata de l’edifici monumental o estirat a la gespa dels jardins. Tot indicava que hi havia rodatge encara que la productora, Nostromo Pictures, va dir que no podia explicar més enllà que es filmava escenes de la pel·lícula “Los renglones torcidos de Dios”. Es tracta d’una pel·lícula d’Oriol Paulo sobre una adaptació de la novel·la del mateix títol de Torcuato Luca de Tena que es va publicar l’any 1978. És un drama negre sobre una dona que es diu Alice i que és internada en un psiquiàtric perquè creu que és una investigadora privada. La protagonista és l’actriu Bárbara Lennie. El director Oriol Paulo ja ha treballat amb el Par Audiovisual de Catalunya i Terrassa Film Office en altres ocasions. Va rodar aquí escenes d’”El inocente” i “Vida Perfecta”. En aquestes produccions també hi col·laborava Netflix. En aquesta ocasió, Paulo s’havia interessat per l’Antic Magatzem Pasqual Sala que va ser construit a finals del segle XIX.
L’Escac, seleccionada a Cannes
El curtmetratge “La caída del vencejo”, el treball final de carrera del graduat Gonzalo Quincoces participarà a Cannes Cinéfondations (secció escoles), entre el 7 i 17 de juliol. Aquesta és la segona ocasió que un curtmetratge realitzat per Escac Films participa en la prestigiosa secció del certamen internacional, després de l’èxit de “Víctor XX” d’Ian Garrido, guionista de “La Veneno”, que va obtenir el tercer premi Cinéfondations el 2015. “La caída del vencejo” és un drama ambientat a Bizkaia, els anys 80, amb tints sociopolítics en què destaca la gran posada en escena realitzada per un equip tècnic de joves professionals de l’últim curs de graduats de l’escola. L’Escac és considerat un dels centres formatius en cinema i audiovisuals més prestigiosos.