Terrassa

La UPC de Terrassa lidera un projecte europeu de satèl·lits

S’investiga en fer satèl·lits per fer missions en òrbites més baixes

Una imatge del satèl·lit Soar que es llançarà avui a l'espai com a prova pilot del projecte

Europa s’ha fixat de nou en el campus de la Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona Tech (UPC) a Terrassa i en la gran Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeronàutica i Audiovisual (Eseiaat). Investigadors d’aquesta escola han estat escollits per liderar el projecte europeu Discoverer. Es tracta d’un projecte que té com a missió el llançament del satèl·lit SOAR amb destinació a l’estació Espacial Internacional, des d’on es desplegarà en òrbita. L’enlairament tindrà lloc avui dijous, a les 17.29 hores, a l’UTC, el Centre Espacial Kennedy a Florida, als Estats Units.

Discoverer està coordinat per la Universitat de Manchester (Regne Unit) i compta amb nou universitats i empreses europees i està dotat amb 5,7 milions d’euros pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea El seu objectiu és redissenyar els satèl·lits d’observació de la Terra (EO) per fer-los molt més petits (Cubesats) perquè puguin orbitar en altituds molt inferiors a les actuals i d’aquesta manera rebaixar el cost de les expedicions que tenen com a objectiu estudiar els paràmetres atmosfèrics i el seu impacte en la terra.

Missió local
Un dels àmbits del projecte és cercar oportunitats de negoci i d’un nou mercat que pugui interessar al sector empresarial aeroespacial. Aquest últim àmbit s’ha encarregat als investigadors de l’Eseiaat de la UPC de Terrassa, que són Daniel Garcia Almiñana, Silvia Rodríguez Donaire, Xavier Roca Ramon i Miquel Sureda Anfrés. Garcia ha celebrat ser un dels socis triats. “Estem molt satisfets perquè hi ha dos beneficis importants. El primer és que el projecte ha permés implicar a 61 estudiants de l’escola de treballs de màster i grups de recerca en temàtiques relatives al projecte i, a més, explorant vies de negoci per a Catalunya. I el segon aspecte és que és una recerca bàsica, és a dir que es pot aplicar aviat perquè hem de fer un full de ruta per crear empreses que siguin competitives en la fabricació de satèl·lits per a missions específiques”.

L’investigador cita alguns exemples d’aquestes noves vies de negoci relacionades amb l’espai aeri. “Proposem empreses que puguin fer satèl·lits amb missions molt diferents. Estem parlant de petites naus aeroespacials que puguin fer observacions sobre la terra per recollir dades i prendre fotografies. Tot això és una gran informació sobre per fer plans de control de les plagues, per evitar desastres naturals, etc.

Cuidar més el talent
Garcia creu que hi ha empreses interessades en aquest tipus d’activitat que, ara per ara, a Catalunya i Espanya és molt discreta I de fet, explica que molts enginyers aeroespacials titulats la UPC de Terrassa i Castelldefels marxen fora. No solament per treballar allí per altres sinó per emprendre. L’investigador explicar que “OpenCosmos és una empresa de referència a Gran Bretanya en temes de satèl·lits i és iniciativa de titulats al campus de Terrassa. Es volien quedar aquí, però el govern anglès els va oferir unes condicions molt bones que s’han establert allà. I ara s’acaba de crear Pangea, també amb titulats a Terrassa. Aquesta segona s’ha decidit de moment per Barcelona, però ja veurem”.

Garcia diu que és una llàstima que “no es pugui retenir aquest talent que surt de les aules on s’estan formant estudiants durant anys i que ja són molt brillants des del començament de la carrera aeroespacial”.

La UPC de Terrassa lidera un projecte europeu de satèl·lits
To Top