Terrassa

Aturen la unificació de les Fonts

Els municipis de Terrassa i Sant Quirze han comunicat la decisió als veïns en la darrera Comissió Interterritorial. La pandèmia i la necessitat de l’Ajuntament veí de destinar recursos a altres prioritats frenen la incorporació de tot el barri a Terrassa

Una placa marca la frontera entre les Fonts de Terrassa i de Sant Quirze / Alberto Tallón

Paralitzat i sense calendari. El procés de segregació del tram de les Fonts en terme de Sant Quirze i a la seva incorporació al municipi de Terrassa ha quedat aturat. Així ho han comunicat els ajuntaments de Terrassa i de Sant Quirze a la darrera Comissió Intermunicipal de les Fonts, òrgan integrat per les entitats del barri i els ajuntaments.

La raó de l’aturada estaria en la dificultat del municipi veí per destinar recursos al procés de segregació en un context de pandèmia, en què ha decidit donar prioritat a altres accions.
En aquests termes ho va comentar al ple municipal de maig el regidor d’Estructura Territorial de Terrassa, Noel Duque, en resposta a una pregunta del PSC, i ahir ho va confirmar a aquest diari. “Terrassa té més capacitat tècnica per afrontar aquest procés -explica Duque. Sant Quirze ha comunicat que en aquest moment no pot afrontar-ho perquè necessita destinar recursos a altres prioritats.” L’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, ha declinat pronunciar-se sobre el tema.

Amb la decisió de suspendre la segregació s’atura el calendari pactat el desembre de 2019, quan els ajuntaments de Terrassa i Sant Quirze van signar un acord històric per unificar el sector de les Fonts. En aquell moment, els alcaldes Jordi Ballart, de Terrassa, i Elisabeth Oliveras, de Sant Quirze, van fixar la data de desembre de 2021 per culminar l’annexió de tot el barri de les Fonts a Terrassa, després d’un procés administratiu que havia de durar dos anys. Els plens dels dos municipis van donar el tret de sortida a una segregació que ara queda interrompuda i sense calendari.

Una placa indica el límit entre Terrassa i Sant Quirze / Alberto Tallón

La decisió de frenar la segregació arriba després d’una aturada forçada per la pandèmia i en un context de rebuig a la iniciativa de part dels veïns de les Fonts de Sant Quirze. De fet, l’anunci del procés d’unificació del barri i d’annexió a Terrassa del sector de Sant Quirze no va ser ben rebuda pels residents, tant partidaris com detractors de la segregació. Després de la roda de premsa dels alcaldes, els veïns van criticar que la decisió no s’hagués consensuat amb els residents i que es fixés un calendari tancat sense uns estudis que avalessin l’oportunitat de la mesura.

A la mateixa reunió, els dos municipis van anunciar que en els mesos vinents es desencallaran alguns dels temes que més preocupen als veïns de les Fonts.

El primer és l’accés dels residents del terme de Sant Quirze a la T-Blanca, pensada per als col·lectius més vulnerables, com la gent gran i les persones amb discapacitat, que tenen uns ingressos iguals o inferiors a 12.748,29 euros de renda anual. Els ajuntaments de Terrassa i Sant Quirze signaran un conveni aviat que permetrà als residents de Sant Quirze sol·licitar la T-Blanca al mes de juliol, perquè estigui operativa a l’octubre.

Pel que fa a l’escola Pilarín Bayés, Terrassa renovarà el conveni amb Sant Quirze i actualitzarà l’aportació que hi fa, donat que el 56% de l’alumnat del centre, situat en terme de Sant Quirze, és terrassenc. Es revisarà l’aportació per alumne, de manera que Terrassa contribueixi a les despeses de manteniment del centre, subministraments, vigilància i projectes de l’escola.

Fins ara, el conveni establia que la ciutat de Terrassa aportava 17.500 euros, quan realment li corresponia, apunten des del municipi de Sant Quirze, contribuir amb 300 euros per alumne. Això implica, donat que el centre té 237 estudiants, que Terrassa duplicarà l’aportació actual, que superarà els 35 mil euros. El nou conveni s’ha de signar abans del 31 d’agost, de manera que el curs vinent la contribució terrassenca a l’escola estigui actualitzada.

Pel que fa a la pacificació del trànsit en els punts més conflictius de les Fonts, els municipis han acordat intervenir a la cruïlla entre els carrers de la Mare de Déu del Roser, Sant Quirze i Església, coincidint amb l’asfaltat d’aquesta darrera via.

Convivència i reivindicació
L’activació del procés per a la unificació de les Fonts va generar a principis de 2020 un terratrèmol al barri, on es va tensar el clima davant d’un procés que obria moltes incògnites.

Els primers a mobilitzar-se van ser els veïns del terme de Sant Quirze, organitzats entorn de la plataforma les Fonts és Veu. Dos anys després, i amb el procés paralitzat, l’associació manté el seu rebuig a la incorporació al municipi de Terrassa, una posició que sustenta “en números i també en serveis”, comenta la portaveu Elisabeth Garcia.

“Ara tenim més informació i està clar que com a veïns de Terrassa pagarem més IBI, perquè a Sant Quirze els coeficients són més baixos, i tant l’impost de vehicles com els guals seran més cars. No surten els números”, afegeix.

L’entitat ha recollit mil signatures, sobre 2.300 veïns, contra “la manera com s’estan fent les coses, sense consultar-nos i sense estudis que resolguin dubtes”.
L’entitat cita l’aportació insuficient de Terrassa a l’Escola Pilarín Bayés com a prova dels seus recels a canviar de municipi. “No podem comprometre el projecte educatiu del centre”, diu Eli Garcia, que afegeix: “Si passem a ser un barri més de Terrassa anirem a la cua, perquè sempre hi haurà un altre barri més necessitat que el nostre. Ara, podem mantenir contacte i reunions constants amb l’alcaldessa si cal, cosa que difícilment passarà a Terrassa”.

Les Fonts és Veu demana “tornar al punt zero”, analitzar l’impacte que la segregació tindria al sector i, posteriorment, consultar-ho a la població.

Des de l’Associació de Propietaris i Veïns de les Fonts, el seu president, Francesc Contreras, es resisteix a opinar en aquest moment sobre l’aturada del procés de segregació.

Després d’un temps de tensions apel·la “a la pau i a la convivència veïnal. No farem guerra ni a favor ni en contra” de la unificació del barri, diu.

El dirigent veïnal coincideix que un procés de segregació requereix “informes tècnics i jurídics dels dos ajuntaments” i entén que “en un context de pandèmia com l’actual és difícil avançar”.

Tots “fontins”
Al barri de les Fonts per sobre de tot, diuen uns i altres, se senten “fontins”. De fet, és tot el barri que, tot i pertànyer a dos termes municipals diferents, funciona com una unitat veïnal, que viu amb preocupació el procés de segregació i demana que la participació activa dels veïns sigui prioritària a partir d’ara.

El febrer de 2020, els alcaldes de Terrassa i de Sant Quirze van expressar la seva voluntat de tenir en compte l’opinió dels veïns i van demanar “paciència” fins a conèixer l’impacte real de la segregació.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va voler deixar clar sobre el procés d’annexió que “si es determina perjudicial per als veïns, no tindrem cap inconvenient a fer marxa enrere”.

Aturen la unificació de les Fonts
To Top