Terrassa

El nou carril bici genera debat veïnal

Objeccions dels barris al pla municipal

La carretera de Matadepera, una de les afectades pel projecte / ALBERTO TALLÓN

És un pla  tan ambiciós com controvertit, o precisament controvertit per la seva ambició. L’Ajuntament de Terrassa ha projectat una ampliació del carril bici cap a la zona nord, en un eix que recorrerà la carretera de Matadepera des de la plaça de l’Aigua fins a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, a Can Tusell, per seguir per l’avinguda de Lacetània fins al carrer de Berga i des d’aquí, de baixada, transitar pel carrer del Doctor Cistaré, travessar l’avinguda de l’Abat Marcet i prosseguir pel carrer d’Emili Badiella fins la estació del Nord. El pla, amb un pressupost de 459.549 euros, encara no té data d’inici ni el seu contingut és definitiu. Afecta quatre barris i les associacions de veïns estan disconformes amb alguns dels punts. Sobretot, perquè comportaran l’eliminació de gairebé 250 places d’estacionament de vehicles. El govern municipal assumeix la possibilitat de canvis i està a l’espera d’un informe de la Diputació de Barcelona , ja que només es pot abordar el primer tram quan es disposi d’autorització d’aquest organisme, que és qui gestiona la carretera de Matadepera.

El “projecte executiu d’un carril bici a la carretera de Matadepera i a l’eix del carrer de Berga – Estació del Nord”, elaborat per l’empresa Intra per encàrrec de l’administració municipal, té 407 pàgines i s’emmarca, entre d’altres documents, en el Pla de Mobilitat Urbana 2016-2021. Comportarà desplaçament de senyals de trànsit, contenidors de residus, embornals, pilones i mobiliari urbà divers, i l’adequació de passos de vianants o la creació de nous. Els terminis d’execució pel primer i el segon lots serà  de sis mesos en total. Els del tercer i el quart, de quatre mesos, dos cadascun. Les partides de pressupost previstes són de 231.792,36 i 76.236,13 euros pel primer tram i el segon, respectivament, i de 90.565,69 i 60.955,36 euros pel tercer i el quart. El govern municipal espera poder dur a terme tot el pla durant el que resta de mandat. Actualment, la xarxa de carril bici segregat a Terrassa és de  20,5 quilòmetres, dels quals 7,6 situats a la vorera i 12,9, a la calçada.

“Estem d’acord amb la necessitat de potenciar l’ús de les bicis i reduir a poc a poc el del cotxe privat, però creiem que les coses es poden fer d’una altra manera, amb consens previ i a poc a poc”. Un portaveu de l’associació de veïns de Poble Nou-Zona Esportiva resumeix el sentir de les entitats veïnals dels barris que travessarà el nou carril bici projectat per l’Ajuntament a la zona nord de Terrassa. Les associacions han fet front comú per plantejar alternatives al projecte i evitar, sobretot, l’eliminació de tantes places d’estacionament de vehicles.

Ja s’han reunit amb responsables de l’àrea municipal de Mobilitat i estan pendents de més trobades per tractar de pactar un nou traçat i matisar el pla del Consistori, que sembla disposat a acceptar modificacions.

El projecte vol impulsar l’ús de bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP), d’acord amb la política mediambiental actual, amb l’ampliació de carrils bici cap al nord. El trajecte, en síntesi, seria aquest: sortida del carril des de la plaça de l’Aigua, per la vorera dreta de la carretera de Matadepera en direcció a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, per a allà  girar per l’avinguda de Lacetània, creuar el Pla del Bon Aire, baixar pel carrer de Berga, travessar l’avinguda de Béjar i seguir pel carrer del Doctor Cistaré. Després, passada l’avinguda de l’Abat Marcet, el circuit creuaria Sant Pere en direcció al Parc del Nord pel carrer d’Emili Badiella.

És un pla revolucionari i ha suscitat queixes veïnals. Les associacions implicades plantegen itineraris alternatius per minimitzar el que consideren efectes negatius d’un pla millorable i nascut sense consens suficient. Aquestes són les reclamacions principals:

Can Tusell

El circuit arrencaria de la plaça de l’Aigua cap a la comissaria dels mossos pel lateral dret de la carretera de Matadepera, per Can Tusell, i inclouria la desaparició de desenes de places d’estacionament (entre 60 i 90, diuen els veïns) en bateria. “Nosaltres proposem que només desapareguin sis places perquè només s’eixampli la vorera davant de dos portals d’edifici del barri”, indica Cynthia Ramírez, membre de l’associació de veïns de Can Tusell.

Pla del Bon Aire

El projecte contempla un traçat que transiti per l’avinguda de Lacetània i giri després a l’esquerra pel carrer de Berga, cap a l’avinguda de Béjar. “Oferim que el carril s’uneixi des de l’avinguda de Lacetània al carril bici ja existent al carrer de l’Estatut, al costat del parc de les Nacions Unides”, sosté un portaveu de l’associació de veïns del Pla del Bon Aire. Per a què un nou carril-bici en aquest tram de baixada al carrer de Berga si ja hi ha un a uns pocs metres, a l’altre costat del parc de les Nacions Unides?, pregunta l’entitat veïnal.

Poble Nou-Zona Esportiva

El recorregut projectat per l’Ajuntament travessaria Poble Nou-Zona Esportiva des de l’avinguda de Béjar fins a la de l’Abat Marcet pel carrer del Doctor Cistaré. I el pla es topa també amb les reserves de l’associació de veïns del sector. Un portaveu de l’entitat ho explica així: “No estem en contra del carril bici, al contrari, però les coses es poden fer d’una altra manera. El projecte municipal eliminaria totes les places d’estacionament d’un costat del carrer del Doctor Cistaré (més de 30 places). La implantació de carrils bici ha de ser progressiva, creiem, i no traumàtica. Com li diem a veïns que porten tota la vida aparcant els seus vehicles al carrer que, de sobte, no poden fer-ho? Estem a favor de la sostenibilitat, però tenim un problema amb l’estacionament de cotxes i no podem desvestir un sant per vestir-ne un altre. Seria un canvi molt dur, de cop, i si les associacions de veïns no diem el que hem de dir, més valdria que tanquéssim la parada. Aquestes polítiques medioambientals están molt bé en el fons, però han de ser operatives i anar acompanyades d’alternatives; per exemple, d’un reforç del servei de transport públic”.

Sant Pere

I el carril arribaria al barri de Sant Pere deixant enrere l’avinguda de l’Abat Marcet, el carrer d’Emili Badiella a baix, tant d’anada com de tornada, fins arribar al carrer del Mossèn Pursals, al costat del Parc del Nord. Per a Xavi Mallorquí, membre de la junta directiva de l’associació de veïns de Sant Pere, el traçat previst pel govern municipal és “molt complicat”, implicaria canvis de sentit i comportaria perill per a la seguretat del trànsit. L’itinerari més segur per a l’entitat veïnal baixaria pel carrer d’Emili Badiella i pujaria pel carrer de la Independència. L’inconvenient: comportaria l’eliminació de places d’aparcament “i caldria crear-ne unes altres”.

El nou carril bici genera debat veïnal
To Top