Terrassa

La cara B del virus: cauen les al·lèrgies

L’ús de la mascareta fa que els pacients en tinguin símptomes més lleus

Les pluges de finals d’any i la suavitat climàtica de l’hivern han propiciat que els nivells de pol·len d’arbres com el xiprer, el pi i el plàtan d’ombra hagin estat el març força elevats. Aquesta seria sens dubte una mala notícia per a les persones que veuen com les seves al·lèrgies empitjoren durant l’estació en què més puja la presència de pol·len i espores a l’ambient. Si no fos, però, perquè aquests pacients han trobat enguany una obligada i oportuna aliada: la mascareta.

“Tenim el mateix nombre de consultes, si bé els símptomes en molts casos s’han alleugerit. Hi ha menys problemes de rinitis. Ara bé, es mantenen els de conjuntivitis”, apunta la doctora Marta Viñas, cap del servei d’al·lergologia del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). O en unes altres paraules, l’ús de la mascareta al carrer fa que les al·lèrgies es manifestin aquesta primavera menys a nivell nasal (no tants esternuts, congestió o picor). Si bé les afectacions oculars segueixen, ja que la mascareta no protegeix els ulls i el pol·len pot dipositar-se en aquestes mucoses.

“No totes les mascaretes, però, filtren igual el pol·len i les espores. El filtratge només es dona amb les de tipus FFP2. No es produeix amb les quirúrgiques i, molt menys, amb les de tela”, puntualitza la doctora. Així també ho avala un estudi realitzat per la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, segons el qual només les mascaretes FFP2 són indicades per protegir els pacients al·lèrgics, ja que retenen fins a un 80% de les partícules de pol·len i dels àcars de la pols.

Aquestes són les principals substàncies ambientals desencadenants d’al·lèrgies, juntament amb les espores dels fongs i els epitelis dels animals.

L’entitat apunta que, gràcies a l’ús de les mascaretes i, en conseqüència, als menors símptomes manifestats enguany, els pacients no han de prendre tants medicaments per a l’al·lèrgia. I la vegada no acudeixen tant als serveis d’Urgències dels hospitals, cosa que evita la sobrecàrrega d’un sistema sanitari que ja està tensat per la Covid.

Radiografia
Per saber com evolucionen els nivells de pol·len a la primavera, els al·lergòlegs tenen sovint la vista posada en el Punt d’Informació Aerobiològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest és el centre de referència a Catalunya en l’anàlisi, setmana a setmana, de fins a quin punt les plantes i els arbres emanen el temut polsim.

Aquesta setmana, el barem més alt a l’àrea de Terrassa, amb un nivell de quatre en una escala de quatre, correspon al pol·len de la planta coneguda com a parietària. “El del plataner, el xiprer i el pi ja van a la baixa, donat que són més propis d’inicis de la primavera”, apunta la doctora Viñas. “Aviat començarà a pujar el pol·len de la gramínia i de l’olivera. Calculem que se situarà en uns nivells semblants als de l’any passat, quan ja van ser força alts”, afegeix.

L’especialista recorda que sempre cal evitar l’automedicació, i que existeixen vacunes per tractar la malaltia al·lèrgica.
En tot cas, la doctora vaticina que, malgrat els menors símptomes detectats enguany, “a la que ens traguem la mascareta, aquests es tornaran a ‘disparar’”.

La cara B del virus: cauen les al·lèrgies
To Top