La col·lecció cinematogràfica Jordi Tomàs Freixa passarà finalment a formar part del patrimoni municipal de la ciutat. El material que conforma el fons que porta el seu nom està configurat per més de 700 aparells cinematogràfics que destaquen per mantenir el seu funcionament original, que es troben en un perfecte estat de conservació i catalogats amb informació sobre la marca, el model, l’any de fabricació i les seves característiques o procedència.
Els objectes cedits passaran a formar part del futur Centre d’Interpretació del Cinema i l’Audiovisual, que està previst instal·lar al recinte del Parc Audiovisual de Catalunya. Fins aquest moment, el fons quedarà dipositat al Parc Audiovisual.
Les peces de la col·lecció engloben material tan divers com una àmplia col·lecció de càmeres de 8mm, 9,5mm, 16mm, 35mm o Súper 8 i bandes sonores cinematogràfiques. També projectors o diferents pel·lícules d’animació, entre molts altres objectes.
A través d’un conveni signat entre la família i l’Ajuntament de Terrassa, el consistori gestionarà aquest llegat patrimonial vinculat al món del cinema després de rebre la donació d’aquest fons per part de la família del cineasta, que va morir l’agost de 2017.
Per la Fira Modernista
De forma periòdica s’organitzaran exposicions temporals d’alguns dels seus elements. La primera d’aquestes mostres es podrà veure coincidint amb la celebració de la Fira Modernista de Terrassa d’aquest any, que se celebrarà els propers dies 7 ,8 i 9 de maig.
L’espai triat és la Masia Freixa, que acollirà una exposició amb algunes de les peces que formen part d’aquest important fons cinematogràfic.
L’Ajuntament negociava des de feia anys amb Jordi Tomàs la cessió de la col·lecció cinematogràfica a la ciutat. L’acord ha arribat després de la seva mort, amb un conveni que preveu l’entrega gratuïta del llegat al municipi. La donació passarà a formar part del patrimoni de la ciutat de Terrassa un cop el ple aprovi definitivament la donació.
“Amb l’arribada d’aquest fons, gràcies a la generositat de la família de Jordi Tomàs, fem un pas
endavant en la conservació del patrimoni cinematogràfic vinculat a la ciutat –comenta el regidor de projectes audiovisuals, Pep Forn–, amb l’objectiu de salvaguardar una part molt important de la història del cinema a casa nostra i de difondre-la i posar-la a l’abast de la ciutadania”. El regidor recorda que la col·lecció serà a mig termini “una part molt important del futur projecte del Centre d’Interpretació del Cinema i l’Audiovisual situat al Parc Audiovisual».
Una doble passió
Jordi Tomàs i Freixa va morir a Barcelona a l’edat de 77 anys després d’una llarga malaltia. Feia tres setmanes que s’havia presentat a la Seu de la Filmoteca de Catalunya el seu llibre “El cinema amateur a Catalunya” que havia escrit amb Albert Beorlegui.
Nascut a Guardiola de Berguedà l’any 1931, va aficionar-se pel cinema amateur molt jove als anys seixanta. Amb una obra formada per una cinquantena de títols, va obtenir diversos premis nacionals i internacionals vinculats al món del cinema i la recuperació del patrimoni cinematogràfic.
Paral·lelament a aquesta tasca, Tomàs va desenvolupar la seva passió pel col·leccionisme i va arribar a reunir més de 700 aparells relacionats amb el cinema.
Jordi Tomàs fou fundador de la Cinemateca del Cinema Amateur Terrassenc i de la Cinemateca Documental de Terrassa. Va ser distingit amb diferents guardons vinculats al món del cinema i a la recuperació del patrimoni.