L’ús públic de l’Anella Verda es regularà mitjançant una ordenança que ha tancat el procés participatiu perquè la ciutadania i les entitats formulin propostes de regulació. Els terrassencs volen un cinturó natural, segur, net, ben senyalitzat, on es respectin el medi i les activitats ramaderes. Un espai on la circulació de motos estigui regulada i on ni bicis, ni gossos ni persones trepitgin els conreus.
L’ordenança complementarà el Pla Especial de l’Anella Verda i s’aprovarà definitivament al voltant de finals d’any. Aquestes són algunes de les aportacions que fa la ciutadania.
Els usos: Entitats i ciutadans demanen que l’ús social de l’Anella Verda sigui compatible amb les activitats rurals. Preocupa molt com impactarà una presència massiva de persones a l’entorn natural i s’han formulat un seguit de propostes, la més insistent, la de limitar la circulació de vehicles de motor. “Al tram del carrer de la Perdiu -explica un ciutadà- cada cap de setmana hi passen entre 5 i 10 motos de motocròs”.
Els ciutadans també demanen regular el pas de bicicletes, de gossos sense lligar i delimitar els espais per on es podrà circular a peu. Un egarenc proposa que les persones només puguin anar per camins i un altre proposa organitzar visites guiades per a col·lectius d’infants, joves i gent gran.
Sobre la taula, la ciutadania també deixa propostes com habilitar zones específiques per deixar córrer lliures els gossos i per fer volar drons.
Senyalitzada i segura: Diverses persones demanen que l’Anella Verda incorpori una senyalització clara dels accessos des de la ciutat i també dels camins i dels espais d’interès. Hi ha qui proposa un bus directe als punts més importants de la via, una senyalització clara dels recorreguts pels barris urbanitzats i, sobretot, dels punts que travessen carreteres perilloses. A la ciutadania li preocupa la seguretat de les persones que gaudeixin d’una passejada o practiquin esport per l’entorn natural. Hi ha propostes per instal·lar càmeres o espais d’informació, punts SOS, com els de les autopistes, per poder avisar en cas d’incidència, i hi ha qui demana formar la policia local per la casuística pròpia dels entorns no urbans.
Preservació de l’espai: Des del procés de participació es recorda la importància que tothom que gaudeixi de l’entorn natural, interioritzi la necessitat de fer un ús racional i sostenible dels boscos, dels camps i dels espais, tant públics com de titularitat privada. La ciutadania creu que és necessari fomentar un millor coneixement de l’entorn i en especial de les tasques agroforestals, ramaderes i de la seva importància per a la conservació del medi.
Un responsable de tasques de neteja al bosc lamenta que alguns visitants hagin pintat la maquinària “perquè interpreten que fem mal al bosc, quan estem fent una tasca essencial”.
Entre les aportacions també hi ha la de lluitar contra els abocaments de residus i la de protegir el patrimoni natural, establint perímetres amb restriccions d’ús públic.
La nova ordenança de l’ús públic de l’Anella Verda té com a funció garantir la conservació del patrimoni natural i cultural de l’espai i regular l’exercici d’activitats relacionades amb l’esport, l’educació i el lleure. La nova normativa incorporarà altres regulacions ja existents com la llei de regulació de l’accés motoritzat a l’entorn natural, la llei forestal o la de protecció dels animals.
A partir d’ara les propostes ciutadanes seran estudiades i, si compleixen amb els objectius de l’Anella Verda i són tècnicament i legalment viables, podran ser incorporades al nou text normatiu que s’està elaborant.