La Comissió AEG, integrada per les AAVV dels barris d’Ègara i Sant Pere Nord, la FAVT, l’Escola Nova Electra, la Comissió de Rieres i un grapat d’entitats, a banda de veïns a títol personal, han fet arribar a l’Ajuntament les seves inquietuds davant la propera urbanització dels terrenys de l’antiga fàbrica AEG. Ho han fet en una reunió telemàtica amb la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, el regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, i el president del districte, Noel Duque. Als terrenys de l’antiga AEG, Acciona projecta la construcció d’un nou sector residencial amb més de 700 habitatges, usos comercials i equipaments.
Als veïns i a les entitats els preocupen les alçades de les dues torres de 15 pisos projectades per la promotora, “per l’impacte visual que tindran i també per com afectarà la projecció d’ombra sobre el sector i a l’Escola Nova Electra”, comenta Irene Sarlé, secretària de l’AVV d’Ègara.
A banda, l’escola planteja la necessitat que el centre disposi d’un pati més gran. Durant la reunió es va plantejar la possibilitat que, donada la confluència del col·legi amb la plaça del nou sector, el pati pugui guanyar uns metres.
L’ampliació del pati de l’escola l’haurà de negociar la comunitat educativa amb la Generalitat, va respondre l’Ajuntament. Respecte a les alçades, la regidoria d’Urbanisme ha demanat a Acciona “un reordenament per garantir l’assolellament del sector i de l’escola -explica el regidor Carles Caballero- en totes les estacions i les hores de l’any. Tenim el compromís de la promotora que el projecte que entraran respectarà l’assolellament”. Urbanisme ha fet un estudi del comportament del sol i les ombres que projecta al llarg de tot l’any i ara espera conèixer quina és la reordenació volumètrica que presenta Acciona per garantir les màximes hores de sol.
La mobilitat
Les converses amb la promotora han permès també salvar l’eucaliptus situat a la cantonada amb el carrer de Les Cosidores, un arbre emblemàtic que ocupa un tram on Acciona projectava construir un bloc de pisos. “Hem arribat a l’acord de traslladar el sostre a altres parcel·les”, explica Caballero.
Pel que fa a les inquietuds sobre la mobilitat, tot està subjecte a l’estudi que acompanyarà l’expedient del projecte i a l’informe de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Ambdós documents analitzaran la mobilitat que pot generar el nou sector i altres indicadors com les distàncies amb els diferents operadors del transport públic.
A la Comissió AEG li preocupa “l’impacte que la mobilitat generada pel nou sector pot tenir en un tram molt saturat i amb problemes d’aparcament”, explica Jaume Ávalos, president de l’AVV de Sant Pere Nord. El projecte preveu un mínim de 620 places d’aparcament per a cotxes i més de 300 per a motos, a banda de “metres d’espai comercial que també generaran trànsit”.
Durant la reunió, que es va perllongar més de dues hores, també es va parlar dels equipaments previstos a l’AEG. El barri d’Ègara recorda que la primera maqueta del projecte, a principis del 2000, “preveia equipaments per al barri i per a la ciutat. Com el casal cívic d’Ègara i l’Escola d’Adults de Ca n’Anglada i Ègara”. Irene Sarlé apunta que el barri d’Ègara no disposa “de cap equipament municipal ni pista esportiva. Creiem que el sector de l’AEG ha de ser una oportunitat per resoldre aquest dèficit pensant en tota la ciutat”.
El futur dels equipaments s’abordarà aviat en una reunió entre els veïns d’Ègara i el president del districte, Noel Duque. A la reunió es va acordar segregar aquest tema i debatre’l en una trobada específica. De la mateixa manera, la proposta d’avaluar l’impacte del nou sector al CAP Terrassa Nord queda subjecte a negociació amb la Generalitat, competent en temes d’equipaments sanitaris. Ávalos recorda que el CAP Terrassa Nord “és un dels més saturats de la ciutat i el nou barri de l’AEG incorporarà més de 2 mil nous veïns al sector que agreujaran la situació”.
Un projecte millor
Després de la reunió amb la Comissió AEG, els regidors Lluïsa Melgares i Carles Caballero celebraven ahir el resultat de l’intercanvi amb la Comissió AEG. “Estic satisfet que un cop més la feina conjunta entre els veïns i l’Ajuntament aconseguirà un projecte millor”, apuntava ahir Caballero.
Melgares es felicitava perquè “una plataforma veïnal tingui aquesta visió de ciutat i ens manifestin les seves inquietuds amb el tema de les alçades. Nosaltres coincidim i no defallirem. Segurament no ho aconseguirem tot, però millorarem el projecte”.
La Comissió AEG es va constituir recentment per unificar la veu de totes les entitats de Sant Pere Nord i d’Ègara afectades pel desenvolupament del nou sector. El darrer barri ja va plantejar les seves inquietuds a l’Ajuntament el mes de desembre, després que transcendís la voluntat ferma d’Acciona de reactivar el projecte de l’AEG.
“Nosaltres som els primers interessats a posar fi al descampat i que es desenvolupi el sector”, comenta Sarlé. Com Ègara, el barri de Sant Pere Nord també veu amb bons ulls la recuperació del projecte que, recorda Jaume Àvalos, és una oportunitat per a la zona i per a la ciutat. També per “resoldre les necessitats del territori. Un objectiu que no ha de ser incompatible amb els interessos del promotor”.