Terrassa

La preinscripció per al curs vinent arrenca amb 2.139 places de P3 

Les escoles van portar a terme les jornades de portes obertes perquè les famílies que han de triar centre poguessin saber del projecte pedagògic i de les instal·lacions. Va ser el pas previ per a l’obertura de la preinscripció del curs 2021-2022 que arrencarà de manera telemàtica, per la Covid-19, el dilluns per a infantil de segon cicle i primària i, dos dies després, el dimarts, per a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental ja han fet la provisió de vacants que, cal recordar, que sempre és provisional perquè s’ajustarà un cop s’acabi tot el procés. D’entrada, a Terrassa, l’oferta de places a pàrvuls de 3 anys (P3) és de 2.139, de les que 1.242 corresponen a la pública i la resta (897) a la concertada. Pel que fa a 1r d’ESO, l’oferta és de 2.850 places, un número que pot variar una mica perquè la ràtio per aula en aquest curs és més baixa per als centres de la zona III i de màxima complexitat. D’aquest nombre de places, unes 1.650 fan referència a la xarxa pública i la resta (1.200) a la concertada.

El director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, va destacar alguns aspectes de com s’havia fet la planificació. “En primer lloc cal dir que a P3 mantenim el mateix nombre de grups que l’any passat malgrat cau la demanda en unes 150 places per la baixa natalitat. I això ho fem perquè apliquem, tal com va anunciar la regidora d’Educació, una ràtio d’entrada de 23 alumnes en tots els centres en lloc dels 25 que toquen per normativa per a aconseguir una major distribució de l’alumnat i millorar l’equitat d’aquest”.

Viñas va afegir que la mesura de baixar la ràtio a 23 alumnes a P3 també s’estén a altres ciutats de la comarca com Sabadell, Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola. I que encara serà més baixa als pobles com Matadepera, on l’oferta d’ingrés a P3 s’ha tancat a vint. “Això ho fem per donar màxima prioritat a l’alumnat que resideix a Matadepera perquè últimament ens trobàvem que hi havia nens i nenes que no podien accedir i en el seu lloc ho feien altres que estaven fora de la zona”.

Secundària plena
Pel que fa a l’ESO, cal dir que el curs vinent encara continuarà sota la pressió de la demanda que s’arrossega des de les promocions nombroses de primària. En aquest sentit, Viñas va explicar que “hem fet gairebé la mateixa oferta a 1r d’ESO amb el benentès que hi ha centres d’altra complexitat que tindran la ràtio de 28 en lloc de 30. El que tenim de bo és que al curs 2021-22 ja haurem arribat el més amunt possible i que el 2022-23 ja començarà la davallada, però en el primer curs, perquè els demés seguiran plens”. El director de Serveis Territorials, però, va avançar que a mitjà i llarg termini aquesta baixada a l’ESO comportarà que els centres tornin a la seva normalitat en capacitat i permetrà guanyar places per a la postobligatòria, el batxillerat i la Formació Professional (FP). I, en aquest sentit, va recordar, per exemple, que l’INS Santa Eulàlia és un centre públic que podrà alliberar places per a l’FP i que, fins i tot, és possible que es pugui fer alguna ressituació d’estudis específics, o sigui, deixar algun centre només per a FP.

Projecte del Sala i Badrinas
Pel que fa a instal·lacions, no hi haurà grans novetats. Així, es manté la xarxa i també s’estanca la creació d’instituts-escola a la pública. A hores d’ara hi ha tres centres d’aquesta tipologia de 3 a 16 anys que són el Pere Viver, l’Antoni Ubach i el Sala i Badrinas. Aquest últim és el que té pendent l’edifici que s’ha de construir a la fàbrica del mateix nom al Segle XX. De moment, el Sala i Badrinas continua amb els mòduls provisionals a la carretera de Rubí per a infantil i primària i la secundària ha començat aquest curs a una ala de l’Escola Auró a Can Palet. Viñas va dir que ja s’ha obert el procés participatiu per fer el projecte i que s’espera que les obres es puguin iniciar l’any 2022 amb l’objectiu que durin dos anys.

Viñas va valorar el bon encert dels tres instituts-escola que funcionen a Terrassa. “Ha estat una molt bona solució perquè ha permès diversificar el model de la pública seguint el que té la concertada i ha resolt la manca de places de secundària sense haver d’incrementar la ràtio a altres centres”.

El director va afegir que, per ara, no hi haurà més centres de 3 a 16 anys. “És un model que no cal generalitzar perquè també necessita una superinversió important. Crèiem que és una bona solució en determinades zones educatives i en moments concrets, però ara no calen més”. De fet, aquests tres acabaran sent quatre, ja que el curs 2022-23 està previst que l’Escola Marquès Casals i l’Institut Jaume Cabré, a Sant Pere Nord, acabin per definir-se també com un institut-escola, donat que comparteixen les mateixes instal·lacions i l’alumnat de primària del Marquès Casals continua a l’institut per la proximitat i perquè hi ha una sintonia de continuïtat amb els projectes i activitats pedagògiques dels dos centres.

To Top