La febre vintage puja al tren de la mà de Ferrocarrils de la Generalitat. Aquesta tardor, si la pandèmia ho permet, l’històric tren Granota tornarà a circular per la línia Barcelona-Vallès convidant la ciutadania a fer un viatge al passat els caps de setmana. La locomotora de tracció elèctrica de la sèrie 400, que va transportar viatgers des dels anys 40 fins als anys 90 del segle passat, tornarà a circular després de ser restaurada per tornar a oferir un servei comercial.
La iniciativa forma part de l’Estatègia del Patrimoni Històric de Ferrocarrils, un projecte per fer valdre des d’una perspectiva cultural i pedagògica 2 milions de documents històrics, 30 mil fotografies i 79 vehicles catalogats, entre els quals el popular tren Granota de la línia del Vallès.
Com ja passa amb el cotxe-saló del Cremallera de Núria, amb el Tren dels Llacs de la línia Lleida-La Pobla o el funicular de Gelida, recentment reparat i restaurat, el tren Granota tornarà a circular i a transportar viatgers egarencs en una ruta “revival” que convidarà a viatjar en segona o en tercera.
“Volem que el tren circuli els caps de setmana, un cada dos o tres, en trajectes des de Terrassa i Sabadell fins a Les Planes -anuncia Ricard Font, president de Ferrocarrils-. La gent podrà reviure la història, amb itineraris ambientats. Molts recordaran els trajectes amb el Granota i altres tindran l’oportunitat de conèixer-lo”.
Ferrocarrils treballa amb la idea de recuperar el bitllet antic de cartó dur per donar un plus de veracitat al trajecte. Els usuaris podran reservar amb anterioritat lloc en el tren, on se’ls assignarà seient. “Volem que la gent pugui submergir-se en el passat de Ferrocarrils i recuperar el moment històric”.
La companyia treballava amb la idea de posar en servei el Granota aquesta primavera, però la situació epidemiològica no ho permet. Aquesta tardor és la data més probable. “Hem esperat perquè volem convidar la gent a pujar al tren i fer-ho sense limitacions”, apunta Ricard Font.
A punt per circular
El tren Granota espera en el Centre Operatiu de Rubí (COR) de FGC el tret de sortida per tornar a la via. El vehicle conserva tots els elements de la seva estrena, els anys de la postguerra, i llueix la característica “cara” de granota.
Van ser els usuaris els que van batejar popularment els anys 40 aquest vehicle de tracció elèctrica, equipat amb dos grans fanals al sostre i pintat de colors verd i gris, característiques que recordaven una granota.
El tren tenia un disseny innovador per a l’època, amb línies aerodinàmiques, exterior metàl·lic i grans finestres panoràmiques. Camilo Viale, el cap de taller italià de FGC a Sarrià, va ser l’encarregat de dibuixar el prototip del 400, un vehicle que va incorporar tracció elèctrica, que funcionava a 12 mil volts, amb un motor de corrent continu i que agafava una velocitat punta de 80 km/h. Després de l’estiu, quan els terrassencs tornin a pujar al tren, viuran l’experiència en un entorn històric, però ho faran a una velocitat només 10 km/h per sota dels trens actuals, que tenen limitada la circulació a 90 km/h.
De fet, explica l’enginyer Antoni Gras, responsable de Planejament i Patrimoni Històric de Ferrocarrils, “els anys 40 i 50 els trens feien el recorregut entre Terrassa i Barcelona en uns 50 minuts, cinc més que ara. Eren una mica més lents, però hi feien menys parades en el trajecte”.
Aquesta tardor, els terrassencs podran reviure l’experiència d’aquells viatges de postguerra. Ho faran en un tren amb tres cotxes (dues màquines i un vehicle de passatgers). En cada viatge, el Granota oferirà 64 places amb seient a cadascun dels tres cotxes i una xifra per concretar de places dempeus.
Els passatgers podran triar si viatgen en segona o tercera. La primera classe va desaparèixer amb els trens a vapor i els elèctrics van mantenir les dues categories.
A segona, els seients de fusta disposen de tapisseria folrada de vellut verd i braços. A tercera, els bancs són de fusta i manquen de qualsevol accessori de confort. Un cop al tren, no es pot passar d’un cotxe a l’altre.
L’interior de la unitat 400 és un viatge al passat del ferrocarril català. Els vehicles disposen d’obertura pneumàtica de portes, calefacció amb sortida d’aire sota els seients (a segona i a tercera) i fre d’alarma accionable per als viatgers. Les finestres són de vidre i es poden obrir des de l’interior, la llum ambiental la proporciona un combinat de bombetes i fluorescents, i dels cendrers només en queda el suport.
Una de les peculiaritats del Granota és la cabina del maquinista, un espai minúscul de 2,5 metres d’amplada i poc més de 70 centímetres de fons, l’espai que queda entre la porta de la sala de viatgers i el frontal del tren. A la sala es conserven el canvi de marxes elèctric, el manòmetre per mesurar la pressió del fre d’aire i un gran volant amb maneta per accionar el fre d’estacionament. Entre aquests elements queda un petitíssim espai per al maquinista.
A la tardor, quan el tren Granota torni a circular, els encarregats de conduir el vehicle històric seran els maquinistes actuals de Ferrocarrils. “Els conductors més antics formaran als joves -explica Antoni Gras-. Ara, la conducció està automatitzada i per dur els Granota cal experiència en el maneig d’aquests trens”.
La línia Barcelona-Vallès de FGC és la primera en nombre de viatgers i la companyia vol seduir els seus usuaris amb una experiència històrica, cultural i amb un component lúdic i turístic, ideal per gaudir en parella, en grup o en família el cap de setmana.
Els Granota van deixar de prestar servei l’any 1995, coincidint amb la incorporació a la línia dels trens de la sèrie 112, els actuals. L’any 2000 es van restaurar, però no han tornat a circular mai més a Catalunya com a vehicles comercials.
A Catalunya no, però sí al Carib . El gener de 1998, vuit trens de la sèrie 400 van viatjar cap a Cuba. Els Granota van garantir la supervivència del ferrocarril de la regió oriental de l’Havana, que estava a punt de tancar per manca de material mòbil.