Terrassa

Nova vida per a les masies de Can Boada del Pi i Marcet 

Les multes han tingut efecte. Els bancs Santander i Sabadell, propietaris de les masies Marcet i de Can Boada del Pi, ja tenen projecte de rehabilitació dels dos edificis catalogats i han entrat sol·licitud de llicències per començar obres.

La propietat acumula uns 30 mil euros de multes en el darrer any i mig per no respondre als requeriments de l’Ajuntament per procedir a l’arranjament del patrimoni protegit. La situació s’ha desbloquejat després que els bancs hagin acreditat davant la regidoria d’Urbanisme que hi havia un projecte de restauració solvent i “la voluntat clara d’executar-lo”, comenta Carles Caballero, regidor d’Urbanisme.

Rehabilitació integral
En aquest moment els projectes de rehabilitació estan en fase d’esmenes. Els serveis urbanístics municipals estan revisant la documentació per fer les consideracions tècniques. Un cop acabi aquest període podran començar les obres de recuperació dels dos emblemàtics edificis.

El requeriment municipal és perquè les dues masies quedin “en perfecte estat”. Fa dècades que els dos edificis estan abandonats, en situació de deteriorament i amb perill per a l’accés de persones al seu interior. Durant els darrers anys, els veïns de Can Boada del Pi han denunciat reiteradament l’entrada de nens i adolescents a les edificacions abandonades, amb el risc de caigudes i d’esfondraments.

Pel que fa a la Masia Marcet, la família Marcet va encarregar a principis del segle XX a l’arquitecte Lluís Muncunill el seu disseny com a nou habitatge familiar, incorporant una estètica moderna i confortable d’acord amb els patrons modernistes. Cent anys després, la llar està apuntalada i presenta esquerdes i humitats.

L’estructura de l’edifici està prou bé i la rehabilitació se centrarà principalment en la restauració de la façana i dels seus interiors, segons fonts municipals. El 2019, la propietat va netejar l’edifici després de nombrosos requeriments municipals. Va assegurar l’estructura amb puntals i va tapiar els accessos per evitar les entrades i l’acumulació de residus.

Els volums, la teulada i la façana de la Masia Marcet estan catalogats. La degradació de l’edifici va començar els anys 40, poc després que la família propietària, primer, i els masovers, després, abandonessin la casa. L’edifici va ser propietat de la família Carbonell fins a l’esclat de la bombolla immobiliària, quan va passar a mans del Banc de Sabadell.

Envoltada de naus
Pel que fa a la masia de Can Boada del Pi, que dona nom al barri, la intervenció serà més gran. L’edifici està en situació més precària i envoltat de naus que oculten la històrica edificació. A diferència de la masia Marcet, que es pot veure des de l’avinguda de Can Boada del Pi, la masia de Can Boada del Pi queda completament amagada per les edificacions adjacents.

El projecte de rehabilitació preveu l’enderroc d’aquestes naus, que desapareixeran. Això permetrà veure la masia i especialment la seva façana, que està catalogada.

L’edifici de la masia de Can Boada del Pi té més de cinc segles d’història. El projecte de rehabilitació inclou una recuperació estructural del conjunt de la masia, la reconstrucció del forjat i la consolidació i recuperació de la façana. “Aquesta intervenció és especialment important -comenta Carles Caballero- perquè el seu estat era tan precari que es donava per perduda”. Els forjats de l’edificació estan en perill de caure i el soterrani està inundat.

Durant els últims anys, l’Ajuntament ha lliurat un estira-i-arronsa amb les propietats de les dues masies, que fins al moment només han fet intervencions d’emergència i via disciplina urbanística. En aquest període hi ha hagut canvis de propietat. Ara els titulars del sector urbanístic de Can Marcet són els bancs de Sabadell i de Santander, a través de les seves filials de patrimoni. És el cas de Landmark Iberia S.L. que va rebre el fons de sol del Santander, i Sabadell Real State Development, del grup Solvia, la immobiliària del Sabadell. A ambdós propietaris els correspon rehabilitar les masies protegides.

A finals de 2018, el Banc de Sabadell va posar sobre la taula de l’Ajuntament un pla d’adequació de la masia Marcet estructurat en tres fases d’intervenció que s’han anat endarrerint en el temps. La primera havia de resoldre els problemes d’inseguretat de l’edifici i va arribar al 2019, després de diferents requeriments municipals i sancions.

La segona fase contemplava la neteja i l’apuntalament de l’edifici i la tercera el projecte de rehabilitació integral. Dos anys llargs després d’aquella proposta del Sabadell i un paquet de sancions que ronden els 30 mil euros, l’escenari és ben diferent. Ara els bancs demanen llicència d’obres per procedir a la recuperació de les dues masies i ho fan amb un projecte de rehabilitació integral.

To Top