Els Serveis Socials han posat en marxa aquest mes de març un dispositiu de primera acollida per als casos no urgents que ha permès reduir a 15 dies el temps d’espera per a ser atès. La mesura ha equilibrat la demanda entre territoris mitjançant una primera atenció telefònica que ja està permetent esponjar les llistes d’espera.
El dispositiu funciona des de dilluns 1 de març i ja dóna els primers resultats. Fins ara, els usuaris que demanaven una primera atenció no urgent amb els serveis socials havien d’esperar entre 15 i 45 dies, en funció del districte. Concretament en el districte 1 i en el districte 3 el temps mitjà per a la primera cita se situava entre les tres setmanes i el mes. Altres districtes podien programar la primera visita fins i tot durant la primera setmana després de la demanda.
Vasos comunicants
Des de la implantació de la primera atenció telefònica, aquest dilluns, el temps d’espera a tota la ciutat se situa ja en els 12 dies naturals. Alguns dels usuaris que han percebut la millora són els dels districtes 1 i 3. El nou dispositiu ja permet programar entrevistes de primera acollida a altres districtes de la ciutat amb menys pressió.
Aquest sistema de vasos comunicants ajuda a reequilibrar territorialment la resposta dels serveis socials a la primera demanda no urgent. La primera acollida es fa via telefònica i en casos excepcionals. Per exemple, si es dona una situació de barrera idiomàtica es deriva a una atenció presencial.
En aquesta primera trucada es fa una primera atenció i es dona una resposta àgil a la demanda d’informació o al tràmit sol·licitat. Si la petició requereix una atenció més complexa, es deriva al servei de tractament del districte de referència, on se li donarà cita prèvia.
Catorze treballadores familiars distribuïdes als set districtes de la ciutat integren el dispositiu. El protocol marca que quan una persona contacta via telefònica i sol·licita dia i hora d’atenció, un auxiliar de gestió programa l’entrevista telefònica de primera acollida al seu districte. Si el temps d’espera supera els 15 dies, busca cita a les agendes de la resta de districtes amb temps d’espera més reduïts.
La crisi de 2009 i l’actual, que ja emergeix per l’aturada econòmica provocada per la Covid-19, ha disparat la demanda dels serveis socials i ha incrementat les llistes d’espera. La primera atenció telefònica a la demanda no urgent és una mesura més per fer front a la pressió amb més eficàcia i equilibrant les demandes entre territoris.
"Aquest canvi serà molt positiu per a la ciutadania i per als i les professionals dels Serveis Socials -comenta Noel Duque, tinent d’alcalde de Drets Socials-, que els últims mesos estan tornant a treballar de forma intensa i amb una gran quantitat de situacions complicades".
La majoria de les primeres atencions no urgents que presten els Serveis Socials estan relacionades amb demandes bàsiques com alimentació i habitatge. El regidor està convençut que "la mesura permetrà donar aire a les llistes d’espera, així com a tot el personal de primera línia de l’Ajuntament de Terrassa".
A banda del dispositiu d’atenció a les primeres acollides no urgents, els Serveis Socials compten amb una persona de guàrdia a cadascun dels districtes que atén els temes urgents que surten diàriament, ja siguin emergències relacionades amb l’habitatge, l’alimentació, la violència o d’altres.