Els noms de tres grans personatges vinculats a la ciutat batejaran espais emblemàtics de Terrassa. Els grups municipals donen suport per unanimitat a la denominació de dos equipaments de titularitat municipal amb el nom de l’actriu Àngels Poch, que va morir el 2015, i del fundador de l’ESCAC, el també terrassenc Josep Maixenchs. La intèrpret donarà nom a la sala gran del Teatre Principal i el cineasta al Vapor Universitari.
Sobre la taula hi ha també la proposta de resolució, formulada pel PSC i recolzada per tot el Consistori, que el poeta i arquitecte Joan Margarit, que va morir el 16 de febrer a l’edat de 82 anys, pugui denominar un carrer de la ciutat o un espai o equipament. En aquest cas, la idea ha estat traslladada a la Comissió del Nomenclàtor perquè valori l’espai més adient per ser batejat amb el nom de l’arquitecte i literat. El PSC suggereix l’Auditori, el mNACTEC o bé alguna de les biblioteques de la ciutat.
La taula d’arts escèniques
En el cas de l’Àngels Poch, la proposta la formula la Taula Sectorial d’Arts Escèniques de Terrassa, que demana canviar la denominació de sala gran del Teatre Principal per la de sala Àngels Poch. El gest és un reconeixement a la trajectòria de l’actriu terrassenca i al seu compromís personal i professional amb la cultura i el teatre catalans.
En el cas de Josep Maixenchs, la idea surt de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que el director va crear i dirigir. En aquest cas, l’escola vol retre homenatge al seu fundador i especialment al compromís de Maixenchs amb Terrassa.
El cineasta va complir l’any 2002 el somni de portar a la seva ciutat els primers estudis oficials universitaris de cinema i audiovisuals de l’Estat i ha defensat sempre la seva continuïtat al Vapor Universitari. Des del primer moment, Maixenchs va fer de l’ESCAC un centre de prestigi internacional i una factoria de directors, guionistes i tècnics de cinema de renom.
La lectura dels acords de junta de portaveus en el ple de febrer dona el tret de sortida al canvi de denominació tant de la sala del Teatre principal com la del Vapor Universitari. Ambdós acords es traslladen a la Fundació ESCAC i a les entitats que tenen seu al Vapor Universitari. També a la Taula d’Arts Escèniques i al Consell de la Cultura i les Arts, a banda de les famílies tant d’Àngels Poch com de Josep Maixenchs.
La iniciativa es posa en coneixement també de la Comissió del Nomenclàtor, encarregada de determinar el procediment de la denominació de carrers i espais públics del municipi.
Amb aquestes noves denominacions d’equipaments terrassencs, es completa un llarg llistat de centres i dependències públiques que porten noms de personalitats que han deixat empremta a la ciutat amb la seva trajectòria vital i professional. És el cas dels centres cívics, que recorden a personalitats com l’escriptora Montserrat Roig, la novel·lista i dramaturga Maria Aurèlia Capmany o el president de la Generalitat Francesc Macià. També s’han batejat casals com el de la Gent Gran Anna Murià o el nou equipament de la plaça de La Maurina, que porta el nom de l’activista social i política Francisca Redondo, una lluitadora contra la dictadura. Pel que fa a espais interiors, la Biblioteca Central de Terrassa ret homenatge a Josep Maria Satorras a la seva sala i la Soler i Palet ho fa a Elisea Casanovas.
Processos participatius
Des de la regidoria de Cultura, la seva titular Rosa Boladeras explica que la majoria de les propostes de canvis de nom o “bateig” d’espais o carrers “arriben a proposta de la societat civil i s’eleven a junta de portaveus després de comentar-les amb les comunitats de base i les famílies, amb les què sempre parlem perquè hi participin activament”.
En els processos de Josep Maixenchs i Àngels Poch ja es treballa en el calendari per a la denominació tant del Vapor Universitari com de la sala gran del Teatre Principal. En el primer cas, Boladeras explica que serà “l’ESCAC la que marqui el ritme i la data”.
Pel que fa a la futura sala Àngels Poch del Teatre Principal, la data consensuada amb les entitats i amb la família és la del 23 de maig, el dia del seu naixement.
Rosa Boladeras insisteix en el fet que la Comissió del Nomenclàtor “vetlla per ordenar i establir ordre”. Ho fa segons criteris “com la priorització de la presència femenina als carrers de la ciutat – perquè volem omplir els carrers de Terrassa de noms de dona-, també perquè tots els nomenaments es facin a partir de processos participatius amb els veïns de la zona, les entitats i les famílies”. El dictamen de la comissió va a alcaldia, que dona el vistiplau al canvi de nom mitjançant decret”.