Un principi inspira el nou Parc de la República: tota l’aigua que arriba a la superfície de l’espai públic es reutilitza, enlloc de malbaratar-la llençant-la al clavegueram. La bassa és la peça clau de l’engranatge hidràulic del projecte. Quan l’aigua de pluja arribi al dipòsit, passarà per un primer nivell de 40 centímetres de plantes i vegetació. És la primera fase de depuració. Aquest jardí funcionarà com un filtre o colador de l’aigua de pluja. Posteriorment, l’aigua descendirà a la base de la bassa, d’1,5 metres de profunditat, on es procedirà a un nou procés de depuració, abans de la conducció cap a les capçaleres del rec.
En el projecte del Parc de la República ha participat un equip multidisciplinar format, entre d’altres, per arquitectes, enginyers agrícoles, ambientòlegs i enginyers hidràulics especialitzats en drenatges urbans.
El projecte ha calculat el règim pluviomètric de Terrassa. La dada era important per consolidar l’aposta del reg amb aigua de pluja. "Les previsions són d’un 95% de cobertura del sistema de goteig amb aigua de reg", comenta l’arquitecta Anna Feu. El disseny està dimensionat i preparat per connectar-lo a la xarxa si puntualment no hi ha recursos hídrics.
De moment, el reg per goteig afectarà el 40% del parc. El 60% restant es farà per aspersió i amb aigua de boca. "La raó és el risc de legionel·losi. Esperem que en el futur el percentatge de reg amb aigua de pluja augmenti".
La bassa tindrà una capacitat per 626 m³ d’aigua. Estarà a l’aire lliure, però no serà accessible. Una zona de grades permetrà als usuaris veure la infraestructura. "La bassa serà visible -apunta Anna Feu-. Una de les seves funcions és explicar la importància dels recursos hídrics alternatius".