Terrassa

Terrassa, pionera en 5G 

Veure com era la ciutat al segle XVIII en realitat augmentada, fer un viatge virtual al passat dels edificis històrics amb un assistent virtual o reviure esdeveniments històrics amb dades i material multimèdia, tot en temps real i a màxima velocitat de descàrrega. Són algunes de les experiències que portarà la implantació del 5G a la ciutat.

La regidoria de Tecnologies, liderada per la republicana Ona Martínez, vol fer de Terrassa una ciutat referent en el desplegament de la xarxa mòbil de cinquena generació. La tecnologia 5G revolucionarà la forma de comunicar-nos, augmentant la velocitat de connexió, reduint al mínim el temps de resposta dels webs i multiplicarà exponencialment la xifra de dispositius connectats.

La ciutat treballa de la mà de 5G Barcelona, la plataforma que impulsa un hub digital al sud d’Europa per la validació i l’adopció de tecnologies 5G. “És una oportunitat per ser ciutat pionera en el desplegament i situar-nos en el hub -explica Ona Martínez-, una iniciativa que genera oportunitats associades en l’àmbit de la indústria 4.0, en l’impuls de sectors com el cultural i l’històric, a través de la nova aplicabilitat, i també en el desenvolupament econòmic”.

La regidoria de Tecnologies presentarà aviat a 5G Barcelona diferents proves pilot a la ciutat, dos “casos d’ús” que permetran demostrar l’aplicabilitat de la tecnologia 5G a la ciutat. De moment es treballa amb una vinculada a la difusió de la memòria històrica i una altra relacionada amb la promoció turística. Alhora, s’han projectat tallers als centres de formació de Terrassa per fer arribar als estudiants els avantatges de la tecnologia mòbil de cinquena generació.

“Ser ciutat pionera en el desplegament 5G ens ajudarà a despertar l’interès de les operadores” en la primera fase d’implantació. L’Ajuntament no té competències en desplegament, recorda Martínez, “però tenir una bona posició ens ajudarà a ser pioners”.

Terrassa arriba a l’ecosistema 5G “en una situació òptima, amb fibra municipal implantada en equipaments públics a tota la ciutat”. El desplegament garanteix un punt de fibra òptica a menys de 250 metres de cada ciutadà.

L’arribada de la tecnologia mòbil de cinquena generació a Terrassa vol ser també una oportunitat per la transformació digital, “posant la tecnologia al servei de les persones. Podrem tenir una administració més eficaç i propera a la ciutadania, amb el desplegament podrem establir aliances i sobretot treballarem perquè Terrassa sigui una ciutat més connectada i més justa”. El projecte 5G ha de ser, insisteix la regidora, “una oportunitat per la cohesió social i territorial en l’accés a la tecnologia”.

Les operadores, a punt
Les operadores de telefonia mòbil tenen voluntat de desplegar aviat el 5G. Ona Martínez explica que la posició de Terrassa com a ciutat pionera permetrà establir una relació estreta amb les companyies i garantir d’aquesta manera “un desplegament eficient, cohesionat, just i amb el menor impacte possible a la ciutat”.

L’arribada de les diferents generacions de tecnologia mòbil van provocar tensions en alguns sectors de la ciutat, bé per la instal·lació descontrolada d’equips o bé per proximitat dels nuclis de repetidors a habitatges o equipaments. “Si fem un desplegament en col·laboració amb la fibra municipal, que garanteix distàncies màximes de 250 metres quadrats, la instal·lació d’antenes es farà sense problemes a Terrassa”, afirma Martínez.

To Top