Uns monitors compactes, de fàcil maneig i senzill transport, que no requereixen planta de tractament de l’aigua a casa, són la clau del nou programa d’hemodiàlisi domiciliari que acaba de posar en marxa el Consorci Sanitari de Terrassa. El projecte Hemodinn l’impulsa el departament de Salut de la Generalitat i està liderat pel Servei de Nefrologia del CST, en col·laboració amb l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Aquest mes de febrer, el primer pacient del CST ha començat ja a rebre les sessions al seu domicili.
Cinc o sis sessions setmanals
L’hemodiàlisi domiciliària substitueix la funció renal que permet realitzar l’hemodiàlisi de manera autònoma sense que el pacient s’hagi de desplaçar a l’hospital o al centre d’hemodiàlisi. Els usuaris estalvien temps i trajectes i guanyen en flexibilitat i autonomia. L’hemodiàlisi a casa permet fer 5 o 6 sessions setmanals, ritme que s’assembla més al funcionament del mateix ronyó, i en conseqüència millora la tolerància de les sessions i els paràmetres clínics i analítics.
A banda, els pacients poden flexibilitzar els horaris de les sessions, factor que facilita la conciliació familiar i permet mantenir l’activitat laboral.
No hi ha límit d’edat per l’hemodiàlisi domiciliària. Es pot aplicar a pacients joves amb vida laboral activa i a pacients d’edat avançada amb molta patologia associada. Aquests poden beneficiar-se d’una millor tolerància i evitar desplaçaments.
El primer pacient que ha iniciat el programa d’hemodiàlisi a casa ha participat en un procés d’entrenament a la Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Terrassa de quatre setmanes.
Els professionals d’infermeria de la unitat ensenyen al pacient a fer el muntatge i el funcionament del monitor i com portar els controls i les cures. Un cop assolides les habilitats, comencen les sessions al domicili.
Cap al monitoratge
El programa canvia el paradigma de l’hemodiàlisi. A partir d’ara, serà la diàlisi la que s’adapta i s’individualitza a les necessitats i a les característiques clíniques i personals de cada pacient i ja no és el pacient el que s’adapta a l’hospital.
El projecte Hemodinn del departament de Salut desenvolupa en aquest moment una plataforma digital per monitorar en el domicili del pacient les constants i les dades clíniques més importants, facilitant el seguiment i l’efectivitat del tractament. Es treballa perquè en el futur pugui també donar indicacions terapèutiques al pacient i consells de salut.