Els usuaris del bus ja poden adquirir el bitllet senzill ordinari a través de l’app de TMESA, l’empresa mixta del transport públic a la ciutat. No es tracta d’un nou títol de transport, sinó que és una altra forma de comprar el bitllet senzill d’autobús de manera àgil i sense que sigui necessari cap mena de contacte entre els usuaris i els conductors.
El nou bitllet s’implanta en un moment sensible de la pandèmia, quan evitar el contacte físic és una de les mesures clau per a prevenir els contagis de la Covid-19. Les dades epidemiològiques estan millorant, però la pressió encara és molt alta als hospitals. Evitar els contagis és imprescindible per frenar una nova escalada.
Actualitzar l’app
Per poder accedir al servei del bitllet senzill digital (BSD), els usuaris del bus hauran de baixar-se l’app de Transports Municipals d’Ègara SA (TMESA). Si ja la tenen instal·lada, hauran d’actualitzar-la.
El nou bitllet senzill digital només s’aplica a la compra del bitllet ordinari. Fins ara, el bitllet senzill només es podia pagar en efectiu a l’interior del bus i el conductor lliurava un comprovant a l’usuari. Aquesta modalitat seguirà vigent, però, ara, amb el sistema del BSD, el títol també es podrà pagar prèviament a través de l’aplicació de TMESA i es validarà a l’interior del bus amb un codi QR, que es rebrà al telèfon mòbil.
El nou sistema de pagament no és exclusiu de Terrassa. També l’han incorporat les empreses de transports de Barcelona, Saragossa, Màlaga, València i les línies Exprés de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), entre elles les que comuniquen Terrassa amb Barcelona i amb l’aeroport del Prat.
Un 43% menys de viatgers
A Terrassa, el transport urbà va patir el 2020 una davallada d’un 43%, dos punts per sobre del valor que ha registrat a Catalunya. La dada la facilita l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU).
Pel que fa al bitllet senzill, vinculat a l’ús puntual del transport públic, habitualment suposava un 10 per cent dels títols adquirits pels usuaris de TMESA. L’any passat, el percentatge de viatgers ocasionals que compraven el bitllet senzill va baixar fins al 5,2%. Al mes de febrer de 2021, l’ús d’aquest títol es troba al voltant del 7% d’utilització.
La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha impactat molt fortament en la demanda dels serveis i en especial en l’ús del transport públic. El tancament i les restriccions d’activitats, com el comerç i l’oci nocturn, la promoció del teletreball i la por de la ciutadania a compartir espais tancats ha contribuït a la caiguda de la demanda del bus.
L’AMTU ha fet un estudi de 29 municipis representatius, entre els quals Terrassa. A Catalunya la davallada de la demanda s’ha situat en un 41%. En la majoria dels transports urbans de l’àrea metropolitana la reducció de la demanda fluctua entre el 35% i el 50%.
Al Vallès Occidental, municipis com Vacarisses o Castellbisbal han registrat caigudes similars a la de Terrassa.