El govern que presideix Jordi Ballart va heretar un Pla Local de Joventut que es prorrogarà perquè es considera que s’ha d’actualitzar, segons va anunciar la regidora d’Infància, Adolescència i Joventut, Ona Martínez, durant la comissió de Cicles de Vida. El nou pla serà fruit d’un procés participatiu amb els agents del sector i s’espera que es pugui aprovar l’any 2022.
La regidora va avançar que es vol treballar sobre quatre eixos: educació, habitatge, ocupació i salut mental. Martínez va dir que són quatre àmbits, però que, en realitat, estan tots enllaçats. De fet, la formació va lligada, d’alguna manera, a les possibilitats de tenir feina. Tanmateix, la feina que es troba pot ser molt precària i, per tant, frenar l’emancipació.
El regidor socialista, Carles Lázaro, membre en l’anterior govern, va posar en dubte que fos necessari un fer nou pla i generar nova documentació i reunions. Per això, va suggerir una revisió només. La responsable de la cartera va defensar la creació d’un nou pla perquè la pandèmia sanitària ha tingut un fort impacte en els joves, especialment en el tema laboral i en conseqüència s’ha incrementat el grau de dependència dels pares i de la llar familiar. "La qüestió de l’emancipació em preocupa perquè no hi ha oportunitats per poder fer una vida autònoma", va subratllar.
Ciutadans va convidar la regidora a tenir una mirada més àmplia. En aquest sentit, el regidor de Cs, David Aguinaga, va manifestar: "Tenim un problema d’habitatge públic de lloguer, però no solament per al jovent, perquè també hi ha moltes altres persones que demanen un lloguer assequible". Aguinaga també va preguntar sobre si el nou pla tindria afectació en el Districte Jove (un dels programes municipals més potents). Martínez va respondre que no.
A més de la iniciativa de refer el Pla Local de Joventut, el govern municipal també porta a terme el Pla Local d’Infància i l’Adolescència (PLIA). Sobre el PLIA, la regidora va assenyalar que tindrà prioritat sobre el de joventut i que han retocat la franja d’edat. Així, el PLIA abastarà fins als 16 anys (fins ara eren els 18 anys). La raó és perquè els 16 anys és la fi de l’etapa de l’educació obligatòria, que marca també un canvi d’etapa personal i formatiu.
Trobada
D’altra banda, la regidora Ona Martínez assistirà avui com a convidada a la trobada dels amics i amigues dels Consells Municipals de la Infància i l’Adolescència de Terrassa (CMIAT) del Districte 2, que tindrà lloc de forma telemàtica. El CMIAT és un òrgan participatiu creat el 2018, fruit de l’aposta de l’Ajuntament per fomentar la participació i per promoure que infants i adolescents puguin opinar i ser escoltats i escoltades.