En la línia de les dades del conjunt de Catalunya, a Terrassa, els indicadors epidemiològics de la Covid-19 també tendeixen a anar a menys en els darrers dies. D’aquesta manera, la corba amb un sentit a la baixa de la tercera onada de contagis comença a traduir-se en una menor pressió assistencial als centres sanitaris egarencs. Així, si dilluns passat els hospitals de la ciutat comptaven amb 172 pacients ingressats per coronavirus, ahir, la xifra havia descedit d’una forma notable, fins a situar-se en 143.
“Aquesta ha estat la primera setmana, dins de la tercera onada, en què a l’hospital hem donat més altes que baixes per la Covid”, assenyala el doctor Jaume Boadas, director assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa (CST).
La pressió sobre les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels centres sanitaris de la ciutat també tendeix a alleugerir-se. I és que dilluns va començar amb 22 pacients a intensius, mentre que ahir la xifra havia descendit fins als 18.
Els indicatius de la pandèmia queden lluny dels que es van donar a la ciutat en el pic de la tercera onada, quan, després de les festes nadalenques, a mitjans de gener, hi va haver un màxim de casos positius confirmats per PCR o test d’antígens (amb un sostre de 728 casos, el 13 de gener, segons recull el portal Dades Covid del Departament de Salut).
Aquest punt àlgid de la positivitat en la tercera onada va propiciar un augment dels ingressos hospitalaris la setmana posterior. Tant que el 25 de gener, els centres sanitaris egarencs comptaven amb un total 200 malalts de coronavirus (pels 143, d’ahir).
Un altre dels indicadors epidemiòlogics que d’una manera progressiva experimenta una caiguda és la velocitat de reproducció del virus (l’anomenada Rt), que a Terrassa es manté per sota d’u des de la setmana passada (0,76, segons l’última actualització de Dades Covid).
260 punts
Pel que fa l’índex de rebrot, és a dir, el risc de creixement potencial de la pandèmia, dimarts se situava a la ciutat en els 260 punts. No fa massa dies, la setmana del 19 al 25 de gener, estava en 614.
En qualsevol cas, el doctor Boadas puntualitza: “El risc de rebrot ha millorat, però encara no és suficient, perquè tot el que passi de 100 es considera alt”.
Un altre dels índexs epidemiològics que tendeixen a ser favorables és el percentatge de proves PCR o tests d’antígens que donen positiu. Com a exemple hi ha el promig de la positivitat en les proves i els tests que aquesta setmana han realitzat al CST i que s’ha situat en el 4,6% (és a dir, de cada cent proves que s’han fet, quatre han donat positiu).
“Si duus a terme 100 proves diag-nòstiques, i el nombre de positius és menor de cinc, això indica que la situació està més o menys controlada”, apunta l’especialista.
Malgrat les dades per a l’esperança, el doctor Boadas convida a no abaixar la guàrdia. “Fer pronòstics sobre la pandèmia és molt complicat, però tenim la preocupació que al març hi hagi una altra pujada de contagis i ingressos”, assenyala. “Necessitem que abans que pugui venir una altra onada, l’hospital s’hagi pràcticament buidat de malalts de Covid”, afegeix, a més de convidar els ciutadans a mantenir les mesures de prevenció davant del coronavirus.