La Carme Vernet, veïna de Terrassa de 76 anys, esperava ahir a mig matí el torn per enviar el seu vot des de l’oficina principal de Correus a la ciutat, ubicada a la Plaça de Mossèn Jacint Verdaguer. “Jo més que por d’anar a votar presencialment i contagiar-me, penso en les persones a qui els ha tocat estar en una mesa electoral i, per solidaritat amb elles, he decidit votar d’una forma anticipada”, explicava. A la cua també hi havia en Pau Ortega, resident al Centre i de 61 anys, que va tramitar la sol·licitud del vot per correu farà uns deu dies. “No m’ho vaig pensar”, indicava. Si acudia a un col·legi electoral, em feia una certa por de contagiar-me”, deia. De fet, aquests dos egarencs formen part de les 284.706 persones que a tota Catalunya, en unes eleccions marcades per la pandèmia, han demanat votar per correu.
El temor als contagis ha propiciat que les peticions d’aquesta modalitat electoral hagin crescut un 350% en comparació amb les eleccions catalanes del 2017, segons el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
El creixement exponencial del vot anticipat de cara als comicis del 14 de febrer també està al darrere de la decisió de Correus d’obrir de tarda, al llarg d’aquesta setmana, algunes oficines que habitualment només funcionen el matí. El termini per sol·licitar el vot per correu va acabar divendres i, amb l’ampliació horària, la companyia estatal pretén facilitar que tothom qui vulgui, pugui remetre el sobre amb la papereta a la mesa electoral. Hi ha temps per fer-ho fins divendres vinent, a les 2 de la tarda.
Disponibilitat
En concret, les sucursals u (ubicada al carrer d’Itàlia, número 3) i dos (a l’avinguda de Santa Eulàlia, 273) aixecaran la persiana aquesta setmana en horari de 8 a 2.45 al matí i, també, de 4.30 a 7.45 de la tarda. L’oficina principal de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, així com les sucursals tres (Passeig de Lluís Muncunill, 57-59), quatre (carrer de Pau Marsal, 36-38) i cinc (avinguda de l’Àngel Sallent, 184-186) funcionen de 8 del matí a 9 del vespre.
En emetre el vot, enguany no tan sols hi ha el recurs d’enviar-lo amb anticipació des d’aquestes oficines, sinó que per l’excepcional situació de pandèmia, la companyia també ofereix la possibilitat d’entregar el sobre amb la papereta corresponent al carter mateix, en el moment en què l’empleat lliura la documentació electoral al domicili del votant. D’aquesta manera es pot exercir aquest dret sense sortir de casa. “Sí, jo dissabte passat vaig entregar el meu vot al carter”, recorda en Pau Ortega, que ahir de fet guardava tanda a Correus per dur a terme una altra gestió.
Transversal
El gran increment en la demanda del vot anticipat per a les eleccions del 14 de febrer va més enllà d’edats i dels grups de població amb més risc davant del virus. La Francesca Rocamora, de 53 anys i veïna del Cementiri Vell, també ha tingut clar que no volia anar físicament a un col·legi electoral. “És la segona vegada a la meva vida que voto per correu”, comenta. “Ho he decidit per ser una menys, és a dir, per posar el meu granet de sorra i evitar que diumenge es formin aglomeracions als col·legis que puguin posar en risc altres persones”, assegura. Explica que al seu entorn també coneix qui, com el seu germà, s’ha acollit a aquest mateix procés.
Com a contrapunt, a l’oficina de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, també ahir a mig matí, va arribar en Miquel Cortés, de 67 anys i resident al Segle XX.
“Jo, la veritat és que no tinc por de contagiar-me del virus pel fet d’anar a votar diumenge”, assegurava. “Respectaré la franja horària en què es recomana que votem els electors de la meva edat, com a col·lectiu de risc, que és de 9 a 12 del matí -deia-. Tinc un avantatge, i és que veig el col·legi electoral des de la finestra de casa estant; així que esperaré a anar-hi just en el moment en què hi hagi menys cua”.