La desaparició total de l’olfacte, una alteració coneguda des del punt de vista mèdic com a anòsmia, acostuma a ser un dels signes inicials d’una infecció per la Covid-19. Sovint, els pacients que la pateixen, continuen sense haver recuperat aquest sentit bàsic fins i tot mesos després de la pèrdua inicial. Aquesta alteració suposa una minva de la qualitat de vida de la persona que la pateix. Davant del nombre creixent de pacients afectats per anòsmia després d’haver passat per la Sars-Cov-2, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha decidit crear una unitat d’olfacte.
En concret, els serveis d’otorrinolaringologia i el de rehabilitació del centre sanitari s’encarreguen de l’estrenada unitat. L’objectiu és proporcionar als pacients que han perdut l’olfacte arran d’haver sofert la Covid-19 (o que, com a mínim, han comprovat que no oloren tan bé com abans de passar el virus) un diagnòstic, un tractament i un seguiment personalitzats. De fet, la unitat se centra en una rehabilitació olfactòria (d’aquí ve que el servei de rehabilitació de l’hospital hi jugui un paper determinant).
A banda de les indicacions mèdiques generals pertinents, el tractament a la nova unitat consisteix a realitzar una sèrie d’exercicis orientats a intentar que el pacient reconegui de nou les olors. En aquest sentit, la persona afectada per anòsmia entrena el seu olfacte i la seva memòria olfactiva mitjançant una selecció d’olors.
La rehabilitació en si es basa en la capacitat cerebral per identificar-los, emmagatzemar-los i recordar-los. Al cap de quatre mesos, al pacient se sotmetrà a una olfactometria, és a dir, una tècnica de mesurament que serveix per determinar, entre altres aspectes, la capacitat olfactiva i si hi ha alguna olor que pot causar una especial molèstia. La prova fixarà el grau de millora que s’ha produït amb el tractament. Al marge dels pacients de Covid-19, la nova unitat també presta servei als usuaris que presenten aquesta problemàtica, però derivada d’altres patologies.
Entre aquestes hi ha les infeccions virals del sistema respiratori superior (com el constipat comú, la grip, la rinitis al·lèrgica, els pòlips nasals o les sinusitis agudes i cròniques), així com les malalties neurodegeneratives, els traumatismes, o bé els tumors cerebrals o de l’àrea ORL (és a dir, aquella zona del cos de la que s’ocupa l’especialitat mèdica de l’otorrinolaringologia).
Anomalies
Tant en aquests casos, com quan el trastorn sensitiu està derivat d’una infecció per coronavirus, els especialistes en neurofisiologia i otorrinolaringologia de la unitat d’olfacte sotmetran els pacients a una exploració completa.
L’objectiu de l’avaluació és objectivar el grau de pèrdua olfactiva, així com la qualitat de l’olfacte per detectar les olors que no es reconeixen, o bé altres anomalies. Entre aquestes hi ha les anomenades al·lucinacions olfactives. En aquest trastorn, conegut amb el nom mèdic de fantòsmia, la persona percep olors que en realitat no estan presents en el lloc on es troba.
La nova unitat de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa també tracta l’alteració que suposa percebre una olor d’una manera distorsionada, o bé sentir olors desagradables.
Ara bé, les seqüeles que el coronavirus deixa en algunes persones van més enllà de les conseqüències olfactives. Una recent investigació duta a terme a la Xina i publicada a la revista mèdica britànica The Lancet indicava que el 76 per cent dels pacients patia almenys un símptoma persistent després de passar el coronavirus.
Entre els més habituals hi ha la fatiga i la debilitat muscular (en un 63 per cent dels enquestats), dificultats per dormir (en un 26 per cent), així com ansietat i depressió (en 23 de cada cent pacients que havien passat la Covid-19).
